22.9 C
Budapest
Tuesday, May 14, 2024

Pentax K-30 | fototv.hu

A Pentax-Hoya páros az időjárásálló DSLR fronton igyekszik piaci pozícióját bebiztosítani, a jövő dönti majd el, elég-e ennyi a talpon maradáshoz. A középkategóriás DSLR-ek közé pozícionált K-30 minden esetre impozáns specifikációval rendelkezik és több újító szoftveres megoldás is belekerült.

A Pentax K-30 a korábbi vázakhoz hasonlóan több élénk színben kerül majd piacra, a fekte gumírozások azonban már távolról azt sugallják, Én bírom a strapát… A 600g körüli gépváz nem folyó, de kisebb mennyiségben vízálló, fagyálló, porálló és 81 ponton különleges szigetelést kapott. Az alacsony prizmaháznak és kényelmes markolatnak köszönhetően kompakt és könnyen használható gépváz született, a külső gumírozás pedig biztonságosabb tartást és masszívabb kinéztet eredményez. A gyors vezérlésről a Pentax többi DSLR-jében is megtalálható Hyper controll, azaz két forgótárcsával történő értékállítás gondoskodik.

A 16.28 megapixeles 23.7 x 15.7mm méretű CMOS képérzékelő ISO 100 és 12 800 közötti érzékenységeket garantál, de a maximum kiterjeszthető 25 600-ig. A PRIME M képfeldolgozó processzor hatásosan teljesít videózás közben is, a K-30 30kép/mp mellett garantál 1080p Full HD videó felvételezést (MPEG–4 AVC, H.264). HD felbontásra lejebb ugorva már 60 kép/mp-et is használhatunk.  

A bemozdulások ellen a gyártótól nem meglepő módon érzékelőt mozgató SR képstabilizátort alkalmaz, mely szinte az összes K-bajonettes objektívvel kompatibilis. Az SR rendszer új szolgáltatásokat is tartogat, az Automatic Horizon Correction segít a vízszint beállításához, a Composition Adjustment minden elmozdulási irány szerint korrigál, sőt az ASTROTRACER mód és egy GPS egység segítségével még csillagok fotózásában is segít.

A masina pentaprizmás keresője 100%-os lefedettséget kínál 0,92x nagyítás mellett. 11 pontos SAFOX IXi+ AF rendszert kapott a K-30-as, ebből 9 pont keresztszenzoros, képes területi témakövetésre és még a lencsék betáplált kromatikus aberrációs hibáját is igyekszik korrigálni. sorozat felvételezéskor 6 JPEG képet készít a masina másodpercenként, 19 témaprogram található benne és persze a kihagyhatatlan Auto Picture mód, mely intelligensen választ és állít minden expozíciós összetevőt.

A hátsó LCD 3” átmérőjű 921 000 képpontos, tehát kellő részletgazdagsággal bír. Ezt egészíti ki a 60kép/mp frissítésű megjeleníthető élőkép, melyhez választhatunk három féle rácshálót vagy manuális élességállító segédletet.

Rengeteg felhasználói extra funkció érhető el a K-30-ban, Kereszthívás, Bypass, és a Miniatűr hatást is tartalmazó 19 digitális szűrő effekt csomag. HDR felvételeket is rendkívül széles spektrumú testreszabással készíthetünk.

Fontos és praktikus megoldás, hogy a készülék nagyteljesítményű (480 kép CIPA) Li-ion akkumulátora helyett opcionális adapter segítségével AA ceruza elemeket vagy aksikat is használhatunk.

A K-30 mellett egy újabb K-bajonettes optikát is bejelentett a gyártó. A fényerős fix 50mm-es alapobjektív APS-C szenzoron 76,5mm-nek megfelelő látószöget ad f1.8 kezdőblende mellett. A 122g tömegű optika SP (Super Protect) lencsebevonatot kapott a frontlencse tájékán is, így por és víztaszító tulajdonságokkal is rendelkezik. A szabályos kört rajzoló blende lamelláknak köszönhetően szép háttérelmosást, azaz bokeh effektet kapunk. APS-C gépvázra ígéretes portré optika lehet, 250 dollár körül kerül majd forgalomba.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
755FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles