9.1 C
Budapest
Saturday, April 27, 2024

Nikon Filmfesztivál győztesei | fototv.hu

A Nikon ünnepélyes keretek között kihirdette a Nikon Európai Filmfesztivál győzteseit. A fődíjat a ?Voiceless ? Stop the Bullies? című alkotás kapta.

Sajtóbejelentés:

A Nikon Európai Filmfesztivál győzteseinek ünnepélyes eredményhirdetése

A Raindance és Asia Argento védnökségével megrendezett rövidfilmes versenyprogramban a ?Voiceless ? Stop the Bullies? című alkotás nyerte a fődíjat.

Hollandia, Amszterdam, 2015. március 25. ? A Nikon ünnepélyes keretek között a mai napon jelentette be a Nikon Európai Filmfesztivál győzteseit. A Fesztivált a Raindance független filmgyártó szervezet, valamint a pályafutása során számos díjjal jutalmazott olasz színész-rendezőnő, Asia Argento védnökségével rendezték meg. ?Voiceless ? Stop the Bullies? (Némaság ? állítsátok meg az erőszakot!) című alkotásával az Egyesült Királyságot képviselő Jagjeet Singh nyerte el a fesztivál fődíját. Nyereménye egy Nikon D810-es filmkészítő szett, valamint 2015 májusában a Cannes-i filmfesztiválra szóló egyhetes kapcsolatépítő szakmai út lesz, amelynek minden költségét fedezik.

A Rómában megtartott végső értékelés során az Európa számos pontjáról kezdő filmkészítők által beadott, 300-nál is több rövidfilmes pályamű közül a zsűri Jagjeet Singh ?Voiceless ? Stop the Bullies? című alkotását választotta ki a Fesztivál fődíjának nyerteseként. A markánsan erőszakellenes üzenetet közvetítő filmmel kapcsolatban a zsűri dicséretében a merész technikai megoldások lenyűgöző elbeszélésmóddal való elegyítésének képességét emelte ki. A zsűri a többi kategóriában az alábbi győzteseket hirdette ki:

? ?Best Narrative? (legjobb történet) ? ?Frame of Reference? (A hivatkozás kerete),Joel Jonsson és Christian Gardo, Svédország

? ?Technical Excellence? (kiváló technikai megoldás) ? ?Powerless? (Tehetetlen), Martin Taube, Svédország

? ?Best Student Entry? (legjobb tanulói pályázat) ? ?L?amour? (Szerelem), Camille Van Wessem, Cseh Köztársaság

A Fesztiválközpontba érkező tetszésnyilvánítások (?lájkok?) és megosztások száma alapján győztest hirdettek továbbá a ?Best Film as voted for by the Public? (a legtöbb közönségszavazatot kapott film) kategóriában is ? ezt a díjat ?Greenwoodo? (Zöldvudu) című alkotásával a Szerbiát képviselő Marko Kovac kapta.

A Nikon Európai Filmfesztiválon amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehettek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces rövidfilm készítése volt, amelynek témája: ?A Different Perspective?, azaz Más nézőpont.

A nevezőket kértük, hogy olyan perspektívát mutassanak a témán belül, amely egyesíti a témával kapcsolatos saját álláspontjukat, az elmondott történethez való viszonyukat, valamint magát azt a helyet, ahonnan a kérdéses jelenséget megfigyelik.

A Nikon Európai Filmfesztivál fővédnökének és zsűri elnökének szerepét egyaránt betöltő színész-rendezőnő, Asia Argento a következőket mondta:

?Teljesen lenyűgözött bennünket a beadott pályaművek rendkívül magas színvonala. Az általunk látott filmek mindegyike egészen egyedülálló volt a maga nemében, és különösen nagy benyomást tett ránk az, hogy a pályázók miként értelmezték a ?Más nézőpont? témáját. Az amatőr filmesek által benyújtott munkák minősége ugyanakkor arról is tanúskodik, hogy a technológiai fejlődés minden eddiginél nagyobb embercsoport számára tette elérhetővé a filmkészítést. Örömömre szolgál, hogy a Nikon központi szerepet vállal abban, hogy lehetővé tegye mindezt az ambiciózus művészek számára Európában csakúgy, mint az egész világon.?

Kategóriák és díjak

A fődíj nyertese egy Nikon D810-es filmkészítő készletet, valamint egy egyhetes kapcsolatépítő szakmai utat kap a 2015 májusában megrendezendő Cannes-i filmfesztiválra mint a Raindance tiszteletbeli vendége. Az utazás minden költségét a szervezők fizetik.

A ?Best Narrative?, illetve a ?Technical Excellence? alkategóriák két nyertese egy-egy Nikon D750-es filmkészítő szettet nyer és 3000 euró pénzjutalomban részesül, a ?Best Student Entry? nyertesét pedig egy Nikon D750-es filmkészítő készlet és 2000 euró pénzjutalom illeti meg.

A ?Best Film as Voted for by the Public? készítője pedig egy Nikon D750-es filmkészítő szett boldog tulajdonosa lesz.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles