14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Magnum Photos vádorkiállítások Budapesten | fototv.hu

A Magnum Photos fotóügynökség vándortárlata két kihagyhatatlan fotókiállítással érkezik Budapestre. A Kontaktok a Capa Központban, az Elsők a Mai Manó házban lesz látható 2014. május 24-től augusztus 24-ig.

Magnum Photos kiállítások plakát

MAGNUM PHOTOS  – Az év fotográfiai kiállításai Budapesten

A világ leghíresebb fotóügynökségének legendás képei a Capa Központban és a Mai Manó Házban

?A Magnum együtt gondolkodó közösség, egy közös emberi tulajdonság, a kíváncsiság megtestesítőjeés tisztelet az iránt, ami a világban történik és annak vágya, hogy azt vizuálisan leírjuk.?/Henri Cartier-Bresson/

A fotótörténet két szenzációs anyaga érkezik május végén a Nagymező utcába, Budapest fotóutcájába. A világ leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos nagyszabású, új vándortárlata, a Kontaktok a Capa Központban, míg a legelső csoportos kiállítása, az Elsők a 120 éves Mai Manó Házban lesz látható 2014. május 27. és augusztus 24. között.

MAGNUM CONTACTS ? KONTAKOK A CAPA KÖZPONTBAN

Hogyan keletkeztek a világhírű fotográfiák?

A Capa Központ kiállítása a fotótörténet mára már világhírűvé vált fényképeinek születésébe és a kiválasztás folyamatába avatja be a látogatókat. A kontaktokon az egymás után következő fotókat láthatjuk, úgy, ahogyan azok az eredeti filmtekercsen voltak. A kezdetekkor, Henri Cartier-Bresson alapító tag arról volt nevezetes, hogy a fiatalabb tagok munkáját a kontakt csíkok alapján bírálta el. Különleges beavatási szertartás részesei lehetünk: ezeken a másolatokon pillanatról pillanatra nyomon követhetjük egy-egy klasszikus fotó keletkezését, a szemünk láttára bontakoznak ki azok a jelenetek, amelyeket a fotográfus a híressé vált kép előtt és után megörökített.

Az egyedülálló kiállításon mintegy 70 kontaktmásolatot láthatnak az érdeklődők a végleges képekkel együtt nagyszerű MAGNUM-fotográfusoktól (Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Rene Burri, Philippe Halsman, Elliott Erwitt, Jim Goldberg, Alec Soth, Paolo Pellegrin és Trent Parke). Történelmi események ikonikus fotói lesznek a falakon a normandiai partraszállásról (Robert Capa), az 1968-as párizsi diáklázadásokról (Bruno Barbey), Robert Kennedy temetéséről (Paul Fusco), a vietnami háborúról (Philip Jones Griffiths) és a szeptember 11-i terrortámadásról (Thomas Hoepker). És láthatóak majd Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Davisen keresztül a Beatlesig politikusok, színészek, művészek és zenészek ismertté vált portréi is.

MAGNUM FIRST ? ELSŐK A MAI MANÓ HÁZBAN

A legendás bőröndök története

Egy ismeretlen személy gondos csomagolásának köszönhetően több mint 50 évig lapult két ládába zárva a Magnum Photos legendás fotográfusainak ? Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath ? legelső csoportos kiállítása az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában. A gyűjteményt egykoron, a több mint fél évszázados ?eltűnése? előtt alig pár hónapig lehetett csak megtekinteni Ausztriában.

A pár éve felfedezett, szenzációs fotótörténeti lelet hamarosan Magyarországon is látható lesz. A 83 farostlemezre kasírozott, fekete-fehér, eredeti képgyűjteményt, a világhírű fotóügynökség legelső csoportos kiállítását Elsők címmel mutatja be a Mai Manó Ház az I. emeleti kiállítótérben.

A fotográfia történetének egyik meghatározó kiállítási anyagában látható lesz többek között Henri Cartier-Bresson Gandhi utolsó napjairól és temetéséről készült sorozata, Robert Capa dél-franciaországi békebeli képei, Jean Marquis képriportja Magyarországról és a monumentális hollywoodi film, A fáraók földjének forgatásáról Ernst Haas objektívén keresztül készített képek. És természetesen itt lesz a két nagy utazóbőrönd, amelyek 50 évig őrizték a képeket.

Mindehhez a Mai Manó Ház második emeleti kiállítóterében vetítve jelennek majd meg azok a fotográfiák, amelyeket a MAGNUM híres fotósai ? többek között David Seymour, Martine Franck, Erich Lessing, Josef Koudelka, Abbas, Patrick Zachmann és Chien Chi Chang ? készítettek magyarországi látogatásaik alkalmával 1947-től egészen napjainkig. A vetítés a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalmat, a szocializmus alatti életet és a rendszerváltozástól napjainkig terjedő időszakot mutatja be.

A kiállítások kurátora: Csizek Gabriella, Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház

Kapcsolat:

Hampl Mártak

ommunikációs munkatárs

Capa Központ+36 30 998 7538, marta.hampl@capacenter.hu

Pintér Zsanett

programkoordinátor, sajtókapcsolatok

Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház+36 1 473 2666

zsanett.pinter@maimano.hu

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles