4.4 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Leica X1 | fototv.hu

A Leica megalkotta igazi presztizs kompaktját, mely az M széria stílusjegyeit viseli, APS-C méretű képérzékelővel rendelkezik és minden bizonnyal nagyon drága lesz.

Több cég is készített a közelmúltban nagy szenzormérettel, vagy csak egyszerűen alacsonyabb zajszinttel rendelkező, fix gyújtótávolságú objektívvel rendelkező kompaktokat. Ilyen a Sigma DP2 vagy a Ricoh GR D III. Az M9-cel ellentétben a X1-es CMOS érzékelőt kapott, a 23.6×18.8mm-es érzékelőn 13 megapixel foglal helyet, ebből 12.2 millió képpontot hasznosít az effektív képalkotásra. A 24mm-es Leica Elamrit objektív 2.8-as kezdő fényerővel rendelkezik (legszűkebb blende f16), az 1.5x gyújtótáv szorzó miatt viszont csak 36mm-nek felel meg a készüléken.

Az X1 a mai kor gyermekei számára sokkal felhasználó barátabbnak tűnhet, mivel belül inkább egy kompakt D-Lux, mintsem egy M8/ M9. Átnézeti kerősővel itt nem találkozunk, a komponálást és a visszanézést a készülék hátulján található 2.7” méretű és 230 000 képponttal rendelkező, élőképet adó LCD kijelzőn tehetjük meg. A vakusarunak köszönhetően viszont külső átnézeti keresőt is vásárolhatunk mjad az X1-hez. A gép teljes manuális kontrollt kapott, az érzékenység ISO 100 és 3200 között állítható, JPEG és nyers DNG fájlformátumokat használhatunk. A sorozatfelvétel maximális sebessége 3 kép/mp lehet, maximum 6 kép erejéig kettős mentést használva.

 

A kontrasztérzékelési elven működő automatikus élességállító rendszer 11 fókuszpontot kapott, és képes a készülék az arcfelismerésre és a fókusz követésre is.

Az X1 egy második világháborús rejtett lövész bunkerhez hasonló beépített vakut kapott, mely egy gombnyomásra kiemelkedik a gépvázból. Ha ez nem lenne elég csatlakoztathatjuk a géptetőre az SF24D és SF 58-as külső vakukat.

A fotókat természetesen SD/SDHC kártyára menthetjük, a tápellátásról a tartozék Li-ion akkumulátor gondoskodik. Bár videót nem tudunk rögzíteni az új masinával, a HDMI kimenet azért rákerült az oldalára. Az egyelőre bizonytalan megjelenésű (kb. 2010 január) Leica X1-et közel 2000 dolláros áron tervezi piacra dobni a gyártó.

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles