14.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Leica testben Leica képkocka ? Itt az M9 | fototv.hu

Bemutatták a legújabb távmérős Leica fényképezőgépet, mely az M8 típusszámú elődjénél nagyobb felbontást és full-frame érzékelőt kínál.

 

A Leica készülékei sohasem a trendkövetésről, hanem inkább a hagyományörzésről szóltak, így nem meglepő, hogy az M9-ben nincs élőkép, Full-HD videó mód és még akkor is exponál a készülék, ha valamelyik fotóalany véletlenül pislogni kezd. De lássuk hogyan ötvöződik a hagyomány és a modern technika Leica módra 2009-ben.

A Leica M9-be a Kodak által gyártott, KAF-18500 elnevezésű, milliméterek híján 24x36mm-es CCD dolgozik, mely 18 millió effektív képpontot használ a képalkotásra. Az új szenzor alacsonyabb zajszintet és kimagasló képminőséget ígér, ehhez hozzájárulnak a lapka újratervezett mikrolencséi, melyek a képszéleken is elegendő fény begyűjtésére képesek. Az érzékelő előtt elhelyezkedő új szűrő pedig moiré mentes képet biztosít.

Az eddigi M-szériás modellekhez hasonlóan itt is magnézium vázzal és krómozott réz alapanyagokkal számolhatunk, a precíz összeszerelést pedig Németországban végzik. Az érzékenység ISO 160 és 2500 között állítható alapjáraton, de elérhető ISO 80 is, mely azonban csak a 160-as érzékenység szoftveres „manipulálása” (ISO 160 túlexponálása, majd az expo. görbék visszahúzása, rosszabb dinamika tartománnyal). Az ISO-shift szolgáltatásnak köszönhetően a készülék képes csak addig emelni az érzékenységet, amíg olyan záridőt nem kapunk, mellyel az adott objektív használata mellett is bemozdulásmentes képet kapunk. Természetesen képstabilizátor nem került a gépvázba, sőt az automata szenzortisztítás is hiányzik az M9-ből.

JPEG fájlok mellett nyers DNG formátumot is választhatunk, ebből elérhető tömörített és tömörítettlen változat is. A DNG-kből 14bit-es színmélységet is elővarázsolhatunk. A JPEG-ek alacsonyabb zajszintjéről és a gyors adatmentősről a kettős képfeldolgozó processzor gondoskodik.

A legújabb gyártású M-rendszerhez tartozó optikákat a gépváz automatikusan felismeri. Ez hozzájárul a különböző optikák vignettácóijának automatikus korrekciójához és az M-TTL intelligens vakuzáshoz, ilyenkor ugyanis az objektív gyújtótávolságát is figyelembe veszi a készülék. Ha már vakuzásról esik szó, a legrövidebb szinkronidő 1/180, beépített vaku természetesen nincs a gépvázon, de a vakusaruba rendszervakukat (SF 58 és SF 24D) és középérintkezős külső fényforrást is rakhatunk.

Készülék hátuljára négyirányú navigációs gombok is kerültek, melyet ha nem Leica-ról lenne szó nem is kéne kiemelni. A hátsó LCD 2,5” méretű és 230 000 képponttal rendelkezik. A távmérős kereső 0.68x-os nagyítással rendelkezik és autamatikus paralaxis korrekcióval is ellátták. Az élesség állítás ebből következően csak kéz lehet, képsorozatokat 2 kép/mp sebességgel készíthetünk, viszont újdonság az M9-ben az expozíció sorozat lehetősége. A megerősített redőnyzár nem csak tartósabb elődeinél, de csendesebb működésre is képes.

Az új Leica M9 SD/ SDHC memóriára menti a képeket és saját Li-ion akkumulátorral rendelkezik. Az USA-ban csaknem 7000 dolláros áron fog debütálni, akár még a szeptemberi hónapban.


 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles