30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Krajnik István – Könyvtér | fototv.hu

Krajnik István Könyvtér című kiállítása 2010. május 20-án nyílik meg, a Magyar Fotográfusok Házában, a közismert Mai Manó Házban.  

Most megtudhatjuk, hogy miért is olyan fontosak Krajnik Istvánnak a könyvesboltok, hogyan is kapcsolódnak a könyvek a művész életéhez és magához a művészhez. Ezt a titkot fedi fel nekünk ez a kiállítás. És hogy hogyan is vélekedik a művész? Egy ki ízelítő…

„Gyermek- és ifjúkorom idejének jó részét egy boltban töltöttem. Szüleim (vagyis inkább a helyi ÁFÉSZ) boltjában, egy kis faluban a szovjet-határ mellett. Először csak apróbb dolgokban segítettem, később gyakorlatilag – de valójában illegálisan – teljes értékű boltos lettem, leginkább a nyári iskolai szünetekben. Mindez a „fogyasztói szocializmus” legfényesebb korszakában, 1968 és 1981 között történt.

A vegyesbolt nevéhez híven a májkrémkonzervtől a televíziókészülékig mindennel foglalkozott. A két polcnyi könyvet (a lottószelvényekhez hasonlóan) speciális státuszban, bizományosként árusítottuk 10% jutalék fejében. Ha egy háziasszonyt sikerült rábeszélnem a Világirodalom remekei c. vászonkötésű sorozat egy-két évadára („egyméternyi könyvre”), az nekem is jelentett néhány könyvet, az első saját könyveket.

Aztán a nyolcvanas években kezdtek sűrűsödni a vásárlások. Költözésekkor vált leginkább érzékelhetővé a gyarapodás: egy doboz könyv, öt doboz könyv, még több doboz könyv, és a folyamat nem állt le.

A jelenlegi helyüket a könyvek – egy kései családalapítás következtében – öt éve foglalták el. Nem csak új helyet kaptak, de egyúttal összeköltöztek a társam könyvtárával is. Két könyvgyűjtemény egy helyen, alapvetően elkülönítve, de részlegesen már egybefolyva. Ugyan eltérő az orientáció, de a könyvek között jócskán vannak átfedések, dupla példányok is. Újabban sajátos vándorlások is megfigyelhetők, egy-egy könyv vagy akár könyvcsoport eltűnik az egyik részlegből, és feltűnik a másikban. Kutakodunk egymás könyvei között, néha már a sajátunknak véljük, érezzük a másikéit is…

Ennek az állapotnak a pillanatképe látható a falakon. Középen pedig egy valódi könyvesbolt. Könyvek májkrémkonzervek és televíziókészülékek nélkül.

Böngésszünk!”

Krajnik István



A kiállítás megnyitója 2010. május 20-án, csütörtökön, 18 órakor kezdődik a Mai Manó Galériában. A kiállítást megnyitja Podmaniczky Szilárd, író, a kiállítás kurátora Illés Barna, fotográfus.

A kiállítás megtekinthető 2010. május 21-től július 4-ig, hétköznaponként 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között.

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest, Nagymező utca 20.

Web:www.maimano.hu

image

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKK!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles