6.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Kétszeres felbontású Canon kodek | fototv.hu

A Canon bevezeti következő professzionális videokameráinál az MPEG-2 Full HD (4:2:2) fájl alapú felvételi kodeket, mely 50MB/sec adatrögzítésre képes.

   

A Canon Inc. ma bejelenti az MPEG-2 Full HD (4:2:2) fájl alapú felvételi kodek bevezetését új, jelenleg fejlesztés alatt álló professzionális videokameráihoz. A Canon MPEG-2 kodek minőségi képalkotási és hangfelvételi teljesítményt tesz lehetővé, az adatrögzítés 50 Mb/s, a HDV profil formátumok színes adatának kétszerese. A fájl alapú felvétel elősegíti, hogy a video feldolgozási műveletek nagyobb hatékonysággal működjenek az utómunkálatok során, ezért tehát ideális formátum a legtöbb ipari alkalmazáshoz, pl. hírek, dokumentumfilm készítéshez, események felvételéhez.

MPEG-2 Full HD tömörítés és 4:2:2 mintavétel

Az MPEG-2 Full HD (MPEG-2 4:2:2 HP@HL-nek megfelelő) tömörítés 1920 x 1080 képpontos nagy felbontású videofelvétel készítését teszi lehetővé. Emellett a HDV és más szabványokban használatos 4:2:0 profil formátumhoz képest a 4:2:2 mintavétel kétszeres színadat mennyiséget kínál, így a színfelbontás is kétszeres.

50 Mb/s maximális adatrögzítés

A HDV adatmennyiségének kb. kétszeresével ez a kodek nagyobb felbontást és több színadatot eredményez a kiváló minőségű videók felvételéhez.

Ipari szabvány MXF fájlformátum

Az MXF (Material eXchange Format) széles körben elterjedt, nyílt forráskódú fájlformátum videók, hang és metaadatok rögzítéséhez, amelyet a műsorközvetítők által használt legújabb szerkesztő rendszerekhez fejlesztettek ki.

A Canon partneri kapcsolatba lép a legelterjedtebb szerkesztő és feldolgozó szoftverekkel

Az MPEG-2 Full HD (4:2:2) fájl alapú felvételi kodek bevezetésével a Canon együttműködik az Adobe Systems Incorporated, Apple Inc., Avid Technology, Inc. és a Grass Valley vállalatokkal, hogy a videós és képalkotási ágazatban legelterjedtebb szerkesztő és feldolgozó szoftverekkel kompatibilis legyen. Emellett a jövőbeli ágazati eseményeken a Canon tervezi az egész videó-produkciós munkafolyamat bemutatását, a videó rögzítésétől, a klipek vágásán át, a végső szerkesztésig. Ezeken a bemutatókon fájl alapú felvételi rendszerben tárolt videóklipeket és az ágazati szabványnak megfelelő alkalmazásokat fognak használni.

A fájl alapú rögzítés előnye

A fájl alapú felvétel lehetővé teszi a videó és audió adatok fájlonkénti kezelését, hasonlóan a számítógépes adatokhoz. A hatékonyság az egész produkciós munkafolyamat során jobb, a kezdeti videórögzítéstől a végső szerkesztésig. Emellett a fájl alapú felvételnek köszönhetően – a más videófelvételi szabványoknál megszokott korlátozások nélkül – rugalmasan alkalmazható többféle szerkesztési környezet és munkafolyamat, így a befektetések költsége is csökkenthető.

1* A HDV a nagy felbontású (1440 x 1080 képpont) videó és audió anyagok felvételének és lejátszásának szabványa DV kazettával.

2* A Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE – Filmes és Televíziós Mérnökök Társasága) által meghatározott professzionális digitális videó és hordozó formátum

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles