21 C
Budapest
Sunday, June 23, 2024

Képek a Majdanról – Bielik István kiállítása | fototv.hu

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó pályázat "MÚOSZ Nagydíja" nyertesének kiállítását. Bielik István kiállítás 2014. április 4-én nyílt meg, a tárlat díjmentesen megtekinthető.

Fotó: Bielik István / Tüntetők ártalmatlanítanak egy vízágyút a Krescsatjuk úton

Helyszín:

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.

Telefon: 473-2666

Időpont:

2014. április 4. ? május 4.

minden hétköznap 14-19 óra között,hétvégén 11-19 óra között.

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó pályázat "MÚOSZ Nagydíja" nyertesének kiállítását. 2014-ben a díjat Bielik István kapta A véget nem érő pokol c. sorozatáért.

Tények:

2013 novemberében tüntetések kezdődtek Kijev főterén, a Majdanon, az Euromaidan ellenzéki társulás szervezésében. A tüntetések kiváltó oka az volt, hogy az euroatlanti integrációból, konkrétan az EU társulási szerződéstől Viktor Janukovics miniszterelnök elállt, mikor egy kedvező ajánlatot kapott Vladimir Putyin orosz elnöktől.

A tüntetés kitartóan folyt tovább, míg 2014. február közepén a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti véres összecsapásokká nem eszkalálódott. 2014. február 18-án az harcoknak már húsz halálos áldozata volt, ez február 21 reggelére nyolcvanra nőtt.

Az erőszak nemzetközi visszhangot váltott ki és három EU-s külügyminiszter érkezett Kijevbe, hogy közvetítsenek az Euromaidan ellenzéki vezetői és Janukovics között. Ennek eredménye egy egyezmény lett, melyet február 21-én péntek délután írtak alá.Janukovics Régiók Pártja nevű kormányon lévő pártjából egyre léptek ki a képviselők, miközben ő még az éjszaka során elhagyta az elnöki birtokot, és testőreivel ismeretlen helyre távozott. Másnap reggel február 22-én a parlament bizalmatlansági szavazás után felmentette Janukovicsot, majd elfogadott egy új törvényt, melynek értelmében kiengedték a börtönből Julija Timosenkót is.

Személyes:

Fotóriporterként kötelességemnek éreztem, hogy tudósítsak a szomszéd országban zajló eseményekről, ezért meggyőzve feletteseim, a zavargások alatt két alkalommal jártam Kijevben, hogy felvételeket készítsek a forradalomról a Népszava számára.A tárlat a fent említett időszakban készült felvételek szűk válogatása.

Bielik István

2007 nyarán a Népszavához kerültem, mint a Práter utcai fényképész iskola gyakornoka. Itt sajátítottam el a szakma fortélyait. 2008-tól a lap külső, 2010-től belső munkatársa vagyok. A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját a Szíriában készült sorozatommal nyertem el.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
769FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles