19.9 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Elindult az Epson Print Akadémia | fototv.hu

2009. május 15-vel Magyarországon is elindult az Epson Print Akadémia, a fotóipar nagyágyúinak összefogásával. A névadó Epsonon kívül az Adobe, az Apple, a Datacolor és a Nikon márkák termékein és professzionális megoldásaikon keresztül tanulhatják meg a résztvevők a tökéletes képkidolgozás és nyomtatás fortélyait.  

Az egynapos workshop-okon egészen a képkészítéstől indul a tematikus oktatás, mely során szóba kerül a képrendszerezés, a RAW kidolgozás, a színkezelés, a kalibráció és végül a színhelyes nyomtatás. A tanfolyamot nemcsak az otthoni nyomtatás szerelmesinek ajánljuk, hanem minden olyan fotósnak, legyen az kezdő, haladó, vagy akár profi fényképész, aki szeretne elmélyülni a képalkotás folyamatában, szeretné megérteni az összefüggések a pixelek, dpi-k, hisztogrammok és egyéb ”szakszavak” között. A profi előadók igyekeznek lerántani a leplet a képalkotás és nyomtatás körül keringő tévhitekről, és megmutatni azt, miként varázsolhatunk élethű nyomatokat legszebb fényképeinkből.

Az Epson Print akadémia padjaiban még vannak szabad helyek, a legközelebbi workshop 2009. június 12-én lesz a C4 Fotó stúdióban.

www.epsonprintakademia.hu

Sajtóbejelentés:



Budapest, 2009 május 14. 2009 májusában útjára indul az Epson Print Akadémia. Világmárkák hazai képviseletei hívják életre a kezdeményezést; az Adobe, az Apple, a Datacolor, az Epson és a Nikon magyarországi képviseletei technológiáikat és tudásukat egyesítve kínálnak fotósoknak, grafikusoknak, művészeknek komplex tudásanyagot a teljes digitális fotográfiai munkafolyamat lépéseinek megismeréséhez, megértéséhez és elsajátításához.

Egyre több fotós, grafikus, művész jeleníti meg munkáit nyomtatott formában, miközben rengeteg szakmai nehézségbe, kérdésbe ütközik. A felhasználók jelenleg kénytelenek minden egyes munkafolyamatnál külön-külön megkeresni az éppen ahhoz szükséges információkat, technológiákat. Ez a tény rendkívül megnehezíti munkájukat, értékes időt, energiát rabolva el tőlük. Az Epson Print Akadémia ezt a hiányzó szakmai tudást és kommunikációt hivatott pótolni egy egynapos workshop keretében. A kezdeményezés alapkoncepciója, hogy a munkafolyamatokkal kapcsolatos legtöbb gyártót, médiumot komplex módon kapcsolja össze.

A program célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a digitális fotográfiai munkafolyamat minden egyes lépésénél – a fényképezéstől az elkészített fotó kinyomtatásáig – használt legújabb professzionális eszközökkel, anyagokkal és technológiákkal. A kurzus áttekintést ad a témakör elméleti kérdéseiről és az eszközök gyakorlati alkalmazásáról, illetve azok együttműködéséről. A nap végén a részvevők képessé válnak arra, hogy a megszerzett tudást hatékonyan alkalmazzák, vagyis kiállítható, eladható nyomatokat hozzanak létre.

 www.epsonprintakademia.hu

A Print Akadémia további célja, hogy a hallgató képzése ne fejeződjön be az egynapos kurzus végeztével, hanem folyamatosan, különböző formában további értékes információkat továbbítsunk részére. A honlap tehát a regisztráción és az általános tájékoztatáson túl komoly tudást összesítő információs bázist képvisel, amely bizonyos részéhez csak regisztrált tagok férhetnek hozzá. A weboldal a témakör tudásanyagát kívánja összefoglalni. Az oldalon szereplő linkgyűjteményben megtalálhatók a témakörrel kapcsolatos leglényegesebb információk lelőhelyei. A letöltések szakaszban termék- és technológiai leírások, kisfilmek, nyomtatók meghajtó programjai, média profilok, frissítések, és további hasznos anyagok érhetők el. A honlapon a feltöltött és linkelhető anyagok folyamatosan bővülnek. A látogató a tananyagról is tájékozódhat az oldalon.

A folyamatos kommunikáció érdekében rendszeresen hírlevelet küldünk a regisztrált fotósoknak, amelyben nem csak tippeket adunk nekik a nyomtatással kapcsolatban, hanem a termékekkel, szoftverekkel kapcsolatos újdonságokra, terméktesztekre is felhívjuk a figyelmüket.

Epson Print Akadémia Klub

A középtávú tervek között szerepel az Epson Print Akadémia Klub létrehozása is, ami összefogja, életben és ébren tartja a már végzett tanulók egyre nagyobb táborát. A klub szintén a tudásbázis és a közösség építését szolgálja majd.

A tematika

Színkezelés

  • A színkezelés alapjai
  • Színterek (sRGB, Adobe RGB) és konverziók
  • Az Adobe Photoshop beállításai a színhelyes munkához
  • Monitorok kalibrálása és profilírozása
  • Nyomtatók profilírozása
  • Hogyan nézzük meg mi jön majd ki a nyomtatóból – a soft proofing

A fotók előkészítése

  • Exponálás előtt – a fényképező megfelelő beállításai
  • A fotók előkészítése, a RAW konverzió
  • A hisztogram értelmezése
  • Fehéregyensúly
  • Milyen a jó digitális expozíció?
  • A rettegett élesítés (azaz az élkontraszt növelése)

Nyomtatási technikák                                                                                                            

  • Nyomathordozó típusok és kategóriák (papírok, vásznak és speciális anyagok) 
  • Nyomtatás: színvezérlés és felbontás
  • DPI, PPI: melyik micsoda? Mekkorát nyomtathatok a képemből?
  • A tintától és a nyomathordozótól függő haladó nyomtatási beállítások
  • Papírok és nyomatok megfelelő kezelése
  • Fekete-fehér képek készítése a Photoshop-ban és Lightroom-ban
  • Fekete-fehér nyomtatás az Epson UltraChrome K3 tintarendszerrel
  • Neutrális, szépia és szelénium színezés fekete-fehér nyomtatásnál
  • Split toning – az árnyékok és csúcsfények eltérő színezése

Az Adobe-ról

Az 1982-ben alapított, világszerte mintegy 6400 főt foglalkoztató kaliforniai székhelyű Adobe Systems szoftverei számos területen jelentenek piacvezető megoldásokat. Kreatív- és dokumentumkezelő termékeit a legkülönbözőbb méretű és profillal rendelkező intézmények és vállalatok használják. A szoftverek és szolgáltatások a vállalati infrastruktúrába integrálhatók, megfelelnek az informatikai követelményeknek, költséghatékonyan méretezhetők, így emberi erőforrás és szervezeti szempontból is előnyösek.

Legyen szó akár az Adobe Acrobat termékek által megvalósuló irodai dokumentáció automatizálásáról és archiválásáról, egy portál elkészítéséről valamely Adobe Creative Suite csomaggal, vagy az Adobe InDesign és Adobe Photoshop által támogatott kreatív- és marketing munkáról, a nagynevű szoftvergyártó kínálatában biztosan fellelhető a legkorszerűbb megoldás.

Az Adobe szoftverek által támogatott professzionális minőségű video- és hangmegoldások elősegíthetik a projektetek kreatív megvalósítását és a hatékony üzleti kommunikációt.

Az Adobe szoftverek hazai disztribúcióját a Trans-Europe Kft. látja el. A Szoftver.hu infóportált üzemeltető, több, mint 15 éves múltra visszatekintő cég kereskedelmi tevékenysége mellett szervesen részt vesz szoftver-legalizációs kampányokban, szoftver-bemutatókat szervez és a hazai informatikai/digitális világ rendezvényein is rendszeresen szerepel előadóként és kiállítóként.

Oktatási tevékenysége is jelentős, a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő nyílt napokon, országosan elismert szakemberek vezetésével, kis csoportokban szervez ingyenes szoftver-szemináriumokat. A kreatív szoftvertermékeket bemutató információs portál, amely napi hírekkel, hírmorzsákkal, tippekkel és trükkökkel, technikai támogatással, kapcsolódó könyvekkel és sok egyéb mással várja az érdeklődőket.

Az Apple-ről

Az 1970-es években az Apple robbantotta ki a személyi számítógépek forradalmát az Apple II modellel és újraformálta az iparágat 1984-ben, az első Macintosh számítógéppel. Ma az Apple iparág-vezető szerepet tölt be díjnyertes számítógépei, a Mac OS X operációs rendszer, valamint az iLife és professzionális szoftverei által. A digitális zenei élet meghatározó szereplője lett az iPod hordozható zenelejátszónak és az iTunes zeneboltnak köszönhetően, valamint forradalmasította a mobil kommunikációt az iPhone segítségével.

 

Az Epson Csoportról

Az Epson a világ egyik vezető vállalata a képalkotás területén. Többek között nyomtatók, 3LCD projektorok, továbbá kis és közepes méretű LCD-k gyártásával foglalkozik. Innovatív és kreatív vállalati kultúrájának köszönhetően a kiváló minőségükről, funkcionalitásukról, kis méretükről és energiatakarékosságukról ismert termékeivel világszerte túlszárnyalja a felhasználók elvárásait és elképzeléseit. Az Epson és 109 vállalatában 88 925 alkalmazottja elkötelezett híve a környezet és a helyi közösségek védelme és támogatása iránt. A Japánban székelő Seiko Epson tagjaként az Epson értékesítése a 2007-es üzleti évben elérte az 1 347 milliárd yent.

Az európai, közel-keleti, oroszországi és afrikai tevékenységekért felelős Epson Europe regionális székhelye Amszterdamban található. A 2400 főt foglalkoztató vállalat értékesítése a 2007-es pénzügyi évben 1 854 millió eurót tett ki.

Az Epson magyarországi irodája 2004-ben nyílt meg és jelenleg 8 fő alkalmazottal működik.

www.epson.hu

 A Nikonról


A Nikon Corporation a fényképezőgépek, valamint a képalkotási és optikai termékek vezető nemzetközi gyártója. A vállalatot 1917. július 25-én alapították Tokióban, Japánban. A Nikon optikai cégként kezdte működését; mikroszkópokat, távcsöveket, felmérő berendezéseket és optikai mérőeszközöket gyártott. A vállalat az 1930-as évektől kezdve használja a NIKKOR márkanevet az általa készített fényképezőgép-objektívekhez. 1946-ban a cég megkezdte egy 35 mm-es, távmérős, cserélhető objektíves fényképezőgép gyártását; ez volt az első Nikon fényképezőgép. A Nikon Rangefinder nevű modell sikerét követte a klasszikus Nikon F tükörreflexes fényképezőgép 1959-ben, amelyet a Nikon termékeire jellemző, élvonalbeli műszaki megoldásokkal és pontossággal készítettek. A Nikon a XXI. században is megőrizte vezető szerepét népszerű, és szakmai körökben is elismert filmes és digitális fényképezőgépeivel, amelyek között a COOLPIX termékcsaládtól kezdve a fejlett professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépekig számos modell megtalálható. A Nikon piacvezető fényképezőgépei, valamint optikái, tartozékai és szoftverei a professzionális és amatőr fotósok kedvencei.

www.nikon.hu

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles