14.3 C
Budapest
Monday, March 4, 2024

Chochol Károly – Előhívott emlékeim | fototv.hu

2015. április 17-én 17 órakor nyílik meg a Budapest Galériában Chochol Károly fotókiállítása. Az Előhívott emlékeim című kiállítást Sárkány Győző grafikus és Tóth József fotográfus nyitja meg.

Chochol Károly - Előhívott emlékeim

hochol Károly – Előhívott emlékeim

Helyszín:

Budapest Galéria

1036 Budapest, Lajos utca 158.

A kiállítás időpontja: 2015. április 18 ? május 10.

Nyitva hétfő kivételével minden nap 10:00?18:00 óráig.

Megnyitó: 2015. április 17., (péntek) | 17:00

Megnyitja SÁRKÁNY GYŐZŐ, grafikus, a Hungart elnöke, a MAOE alelnöke és TÓTH JÓZSEF, fotográfus

A kiállítás kurátora: Szarka Klára, fotótörténész

Chochol Károly - Előhívott emlékeim

Chochol Károly több mint hatvan éve fotózza Budapestet néha lírai, gyakran ironikus, máskor tárgyilagos megörökítői szemlélettel. Ha valakihez hasonlítani kellene jellemző képi világát, a francia Robert Doisneau juthatna eszünkbe róla. Ám Chochol nemcsak a zsáner műfajában érzi otthon magát. Díjakat nyert portréival, a szakmán kívül is fölfigyeltek rá mint tájfotósra, de ennél sokkal többet és több félét rejteget az archívumában. Örök újítóként, mindig aktív művészként mennyiségileg is imponáló képanyagot halmozott föl. Az elmúlt évtizedekben azonban mindig fontosabb volt az alkotás maga, no, meg a szakmai közéletben vállalt megannyi segítő szerep, mint az életmű szegmenseinek rendszeres megmutatása.

Az idén, a kerek, a nyolcvanadik születésnap jó ösztönzést adott a már nagyon is aktuális visszatekintéshez. Így aztán a Budapest Galéria falain zömmel még soha sem publikált műveket mutat a közönségnek. Chochol Károly az ismerői, tisztelői számára is meglepetéseket tartogat.

Még az ötvenes évek elején szó szerint rövid nadrágos gimnazistaként lépett a magyar fotóművészet színpadára. Azoktól a nagy öregektől tanult, akik már a háború előtti időkben nemzetközi hírnevet szereztek maguknak. A legendás Angelo mester, Haller F. G., Vadas Ernő és más mesterek bátorították a tehetséges ifjú fotográfust.

Chochol pedig egy életre elkötelezte magát a fényképezéssel. Neki tényleg szenvedélye a képkészítés a mai napig.

Életművének mostani metszete ? amelyet tárlattal is, reprezentatív albummal is megmutat ? nemcsak az egyéni szemléletű fotóművész alkotói önkifejeződése, hanem a magyar fotográfia és bizonyos vonatkozásban történelmünk elmúlt hat és fél évtizedének is gondolatébresztő lenyomata.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,484RajongókTetszik
197KövetőKövetés
664FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles