25 C
Budapest
Wednesday, June 19, 2024

Andreas Müller-Pohle: A Rakodópart alsó kövén / Duna-folyó projekt | fototv.hu

Andreas Müller-Pohle: A Rakodópart alsó kövén / Duna-folyó projekt

 

2009. február 10-én, 19 órai kezdettel nyílik a Nessim Galériában egy újabb nagyszabású fotókiállítás. Andreas Müller-Pohle német fotográfus mutatja be nekünk a Duna szépségeit, kulturális és gazdasági jelentőségét, többek között víz alatti felvételein keresztül. A kiállításon a fotográfiákon kívül videó-installáció is megtekinthető lesz.

A kiállítást Pfisztner Gábor, műkritikus nyitja meg.

Az eseményeket a budapesti Goethe Intézet és a magyarországi ACAX iroda is támogatja.

Az eseményre az összes Duna-menti ország magyarországi képviselői, és a Dunával foglalkozó szervezetek vezetői meghívást kapnak.

Ki is Andreas Müller-Pohle?

Andreas Müller-Pohle 1951-ben született és Berlinben él. 1980 óta szerkesztője a European Photography magazinnak. 1984-től 1994-ig a „European Photography Award” tanácsosa volt, 1997-tól 2004-ig az antwerpeni Higher Institute for Fine Arts vendégprofesszoraként dolgozott. Számos elméleti munka szerzője és a fotográfiai életben fontos szerepet betöltő alapítványok és műhelyek szervezője.

A Duna-folyó projekt bővebben: Andreas Mu?ller-Pohle 2005-ben fotózta végig a Dunát a forrástól kezdve a romániai deltáig. Az ebből a sorozatból összeállított kiállítás már minden dunai országban bemutatásra keru?lt és utolsó állomásként Budapesten, a Nessim Galéria mutatja be. A sorozat középpontjában a folyó áll, az egyetlen nagy európai folyam, mely nyugatról keletre tart. A Duna a forrásától kezdve, minden területen, amin áthalad, meghatározó gazdasági és kulturális jelentőségű. Mindenhol saját viszonyrendszer alakult ki vele, minden nép történelmében, gazdaságában, kultúrájában fontos szerepet tölt be évezredek óta.


A projekt keretében a Dunát, mint egy portré tárgyát állítja szembe velünk a művész, a folyóról kíván képet nyújtani. A folyóra, a vízre koncentrál.

A képek víz alatti fotografálásra is alkalmas kamerával készültek. A fotográfus minden helyen vízmintát is vett és az analitikai adatok is feltüntetésre kerülnek a képen, egy komplexebb Duna kép megjelenítéséért. A sorozat bemutatása a berlini „European Month of Photography” kiemelt rendezvénye volt 2008-ban.


A projekt alapján készült könyv elnyerte a Photobook Award díjat 2007-ben.

A Nessim Galériában a február 10-i megnyitón alkalmából a szerző dedikálást tart és február 11-én 19.00 órakor ugyanitt, a Nessim Galéria panelbeszélgetést rendez két témára koncentrálva. Az egyik téma Andreas Müller-Pohle utolsó projektjeinek, videó-munkáinak a bemutatása lesz, míg a másik témakörben arra keresünk választ, hogy a kortárs magyar fotográfiát milyennek látják Berlinből.

Helyszín:

Nessim Galéria

1061 Budapest, Paulay Ede utca 10.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,504RajongókTetszik
197KövetőKövetés
767FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles