15.6 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

A 21. századi alteregók – fotókiállítás | fototv.hu

Igen érdekes kiállításnak igérkezik a FUGA Építészeti Központban 2013. december 12-én megnyíló A 21. századi alteregók című tárlat.

A 21. századi alteregók c. kiállítás érdekessége a fekete és színes kép együttes megjelenése

Helyszín:

FUGA Budapesti Építészeti Központ

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

web: http://www.fuga.org.huemail: info@fuga.org.hu

A kiállítás ingyenesen látogatható 2013. december 12-től január 12-ig minden nap 10 és 21 óra között.

A kiállítás kurátora: Seres Szilvia DLA

Megnyitja: Sólymos Sándor, Dr. Habil. tanszékvezető, egyetemi docens (Magyar Képzőművészeti Egyetem)

Kiállítók: Klösz György, Lelkes László, Kerényi Zoltán és a Fortepan fotógyűjtemény ismeretlen alkotói

Piacok a belvárosban, gőzhajók a Dunán, üres utcák, várakozó konflisok. Az emberek nyugodtan álldogálnak, bámulják a fényképészt, aki éppen képet készít. Üzletportálok többnyelvű feliratokkal, büszke kereskedők az ajtókban. Hol voltak még a személyiségi jogok? Idillikus, harmonikus városkép ez a mából visszatekintve, fontos tájékozódási pontokkal és századfordulós budapesti életérzéssel. Képmegosztókon, blogokon, könyvekben számos fotó jelent meg arról a mára már tendenciává vált gyakorlatról, hogy a fotós régi fényképeken megjelenő helyeket keres fel újra, és ugyanabból a szögből, pontból újra elkészítve a képeket örökíti meg az évtizedekkel, vagy akár egy évszázaddal korábbi helyszíneket (már amennyiben tudja).

Lelkes Lászlónak 1973-ban Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulója adta az ötletet egy ilyen fényképes visszatekintéshez.

Klösz György felvételei alapján készített ?új? fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készítette. 2013-ban, 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszíneket. Míg Klösz felvételein a Monarchia hangulata elevenedik meg, addig Lelkes képein az építészet, az architektúra párhuzamossága mellett a városi terekben zajló élet különbsége mutat rá a városi tér és atmoszféra folyamatos változására.

Kerényi Zoltán fotómontázsainak szereplői egyfajta ?időutazókká? válnak a mai technika lehetőségek és egy online gyűjtemény ismeretlen szerzőinek felvételei révén.

Fortepan Creative Commons licenccel ellátott archívumából választ ki szereplőket, akiket egy jelenkori környezetbe montíroz bele, az eredeti képnek pontosan megfelelő beállításban. Montázsain nem a város terei és épületei a főszereplők, hanem a mai környezetben megjelenő múlt századi emberek és megörökített pillanataik.A kiállítás fényképei az összehasonlító fotográfia alkotásai, amelyek nemcsak az urbanizációs folyamatok és tendenciák hatását, hanem a városi tér gyors, mára már elfeledett változásait is bemutatják, miközben megállítanak és elgondolkodásra késztetnek a megismételt fotók közötti párbeszédek révén.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles