36.3 megpixellel érkezik a Nikon D800 | fototv.hu

0
0

Hivatalosan is bejelentette a Nikon legújabb FX, azaz Full Frame szenzoros DSLR gépvázát a D800-at. A 36.3 megapixeles CMOS érzékelős fenevadat komolyabb videó funkciókkal is felvértezte a japán óriáscég, érezhetően ezen felhasználási területre is szeretne jobban betörni a Nikon.

Kiemelendő tulajdonságok:

  • Full frame (35.9 x 24 mm) CMOS szenzor

  • Expeed 3 processzor

  • ISO 100-6400 (kiterjesztve 50-25 600)

  • 51 autofókusz pont

  • 3.2? átmérőjű LCD kijelző 921 000 képponttal

  • Full HD video; 1920 x 1080 (30, 25, 24 fps), 1280 x 720 (60, 50, 30, 25 fps), 640 x 424 (24 fps)

  • FX és DX formátumba is egyaránt lehet videózni

  • külső szrereó mikrofonbemenet és fejhallgató kimenet

  • CF és SD kártyacsalád kompatibilitás

Sajtóbejelentés:

A Nikon bemutatja az új, csúcsminőségű, 36,3 megapixeles, FX formátumú professzionális D-SLR gépet, a Nikon D800-at.

A Nikon D800 a ma videósainak és a holnap fotósainak készült. A számtalan új műszaki megoldás teljesen új szinteket hoz a fényképezés részletgazdagságba. A fényképezőgép a ?broadcast? minőségű videók készítéséhez szükséges minden rugalmassággal rendelkezik.

A Nikon D800 saját kategóriát képez: képkészítési képességei vetekszenek a középformátumú fényképezőgépekével, kezelhetősége viszont a D-SLR formátumú gépeké, így a részletekért rajongó profik továbbra is teljes mozgásszabadsággal készíthetnek csodálatos képeket.

Az iparágban elsőként az izgalmas bemutató egyben a D800 speciális kiadását is tartalmazza ? ez a Nikon D800E. A módosított optikai szűrővel ellátott D800E egyedi alternatívát kínál azoknak, akik a lehető legjobb felbontásra törekednek.

Dirk Jasper a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere a következőket mondta: ?A Nikon D800 az igazi, FX szenzorral ellátott D-SLR: a benne rejlő számtalan lehetőség a jövő fénykép- és videókészítésének a kiindulási pontja. Az elsöprő, 36,3 megapixeles felbontás minden korábbinál nagyobb részletgazdagságot biztosít, az átfogó filmkészítési lehetőségek pedig rabul ejtik az összes filmkészítőt.? ?Rendkívül izgatottan várjuk, hogy a D800-at miként fogadják majd azok, akik komolyan foglalkoznak az álló és mozgó képekkel való történetek mesélésével.?

A Nagy kép

Az áttörést jelentő 36,3 megapixeles FX (teljes képes) formátumú CMOS-érzékelő olyan kulcstechnológiát alkalmaz, amellyel korábban lehetetlennek számító részletek és tónusgazdagság érhető el.

A 12 csatornás kiolvasás 14 bites A/D-konverzióval és magas jel-zaj-aránnyal kiemelkedő minőségű, alacsony zajtartalmú és széles dinamikai tartományban mozgó képeket biztosít.

Széles ISO-tartomány: az ISO-tartomány 100 és 6400 között állítható, sőt ez tovább bővíthető felfelé 25 600-ig, lefelé pedig 50-ig (illetve ezeknek megfelelő értékig). Ezzel a felbontással a D800 új rekordot állít be a D-SLR rendszerű fényképezőgépek között. A fényképező intelligens zajcsökkentő rendszerei a részletek feláldozása nélkül kezelik a zajt, így minden világítási környezetben maximális rugalmasságot biztosítanak, és a képek még alacsony ISO-érték mellett is ragyogóan tiszták és élesek maradnak.

Csúcsteljesítmény

A D800 a Nikon új generációs EXPEED 3 képfeldolgozó motorját alkalmazza, így a sok adatot tartalmazó feladatok is a profik által megszokott sebességgel és minőségben készülnek el.

A 16 bites képfeldolgozás minden korábbinál gazdagabb színeket és tónusokat kínál. A csúcstechnológiás képfeldolgozás részletekben és tónusokban gazdag, sima átmenetet biztosít egészen a tiszta fehérig, még ha JPEG formátumban is fényképez.

Adásminőségű videó

Azoknak a profiknak, akiknek a munkájuk során videóra van szükségük, a D800 a filmes alkalmazásoktól elvárt minden rugalmasságot biztosítja. A nagy filmes formátumhoz számtalan képkockasebesség társul.

Képkockasebességek: A Full HD (1080p) videók rögzíthetők 30p, 25p és 24p sebességgel, a 720p formátumú videók pedig 60p, 50p és 25p sebességgel. A videók maximális hossza 29:59 perc.

Többformátumú Full HD videó: a Full HD felbontású videórögzítés a D4 megjelenésétől kezdve mind FX, mind DX formátumban lehetséges, ami garantálja a kifejezés kivételes szabadságát.

Hifi-audióvezérlés: az iparági visszajelzésekre adott válaszként a D800 új standardot állít be a D-SLR rendszer hangrögzítésében, így a videók hangja is olyan kiváló lesz, mint a képe. A külső sztereó mikrofonbemeneten kívül a külső fejhallgató audiokimenete segítségével finomhangolható a hang a videó rögzítése előtt és közben is. Továbbá a lineáris PCM-hangrögzítéshez vonalbemenet is elérhető.

Tömörítetlen HDMI-kimenet: ha professzionális szintű videószerkesztést szeretne végezni a tiszta videókimeneten, használhatja a D800 tömörítetlen élő nézetét külső felvevőeszközökön és monitorokon. A Nikon D4 képes az adatokat a megadott képméretben és képkockasebességben küldeni. Az átfedő információk azonos időben megjeleníthetők a fényképezőgép TFT-monitorán.

Kényelmes egyéni vezérlőkkel rendelkezik az élő nézet műveleteihez. A vezérlőtárcsa forgatása helyett a fényképezőgép elején elhelyezett gombokkal vezérelhető motoros rekesz kiegyenlítettebb rekeszvezérlést biztosít. Az indexjelöléssel megjelölhetők az idővonal fontos képkockái: a videó készítése közben jelölőket adhat hozzá, így szerkesztés közben könnyen megtalálhatók az egyes helyek.

Továbbfejlesztett helyzetfelismerés 91 000 pixeles RGB-érzékelővel

A Nikon forradalmi Fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszere (Advanced Scene Recognition System) új tervek szerint készült 91 000 pixeles RGB-érzékelőt tartalmaz, amely alaposan elemzi az egyes helyzeteket a kimagasló pontosságért. Döbbenetes pontossággal ismeri fel az emberi arcokat még az optikai keresőn keresztül is, és hallatlan pontossággal azonosítja be a helyzet színeit és fényerejét.

A magas szintű helyzetelemzés segít a még pontosabb automatikus élességállításban is, így az automatikus expozíció és az i-TTL vakus expozíció a kompozíciós és világítási helyzetek széles tartományában remekel. A háromdimenziós tárgykövetés például kimagasló javuláson ment keresztül a kis méretű tárgyak fényképezése esetén.

A Nikon továbbfejlesztette a sokat dicsért ? pontonként kiválasztható vagy konfigurálható, 9, 21 és 51 pontos ? Multi-CAM 3500FX AF rendszerét alkalmazó, automatikus élességállításért felelős érzékelőt és annak algoritmusait, így a legkisebb használható alacsony megvilágítás -2 Fé-re csökkent (ISO 100, 20°C/68°F). Az általános teljesítmény a Nikon korábbi zászlóshajójáéhoz, a D4 modelléhez hasonlók: az AF művelet még kombinált f8 rekeszérték mellett is lehetséges11 AF-érzékelővel (például 600 mm f/4 AF-S optika TC-20EIII 2x-es telekonverterrel kombinálva); f/5,6 és f/8 között a készülék 15 AF-érzékelőt használ.

Az egyszerűsített AF és AF-mező módválasztó használata mostantól anélkül is lehetséges, hogy elvenné a szemét a keresőről.

Gyors válasz és intuíció

A Nikon D800 olyan gyorsan válaszol, ahogy a felhasználó. A gombok és vezérlők a megfelelő, kényelmes helyen találhatók, így szinte a keze részének érezheti őket.

Gyors válasz: a bekapcsoláshoz kb. 0,12 másodperc[1] szükséges, a kioldási idő pedig kb. 0,042 másodpercre csökkent[2] (a D4 modellével egyenértékű), a folyamatos képrögzítés FX formátumban és kivágási módban kb. 4 kép/mp; DX formátumú méretezésben az opcionális MB-D12 Multi-Power elemtartó markolattal kb. 6 kép/mp.

Precíziós 8 cm-es (3,2 hüvelykes), kb. 921 000 képpontos, nagy betekintési szögű LCD-monitor, automatikus monitorfényerő-vezérléssel: tiszta, éles kép, megnövelt színvisszaadási képességgel. Az LCD fényereje a megtekintési környezetnek megfelelően automatikusan áll be. A képek visszajátszás közben nagyíthatók 46-szoros értékig, ami nagy segítséget jelenthet a pontszerű élességállításkor.

Tükörprizmás optikai kereső megközelítőleg 100%-os képfedéssel és 0,7-szeres nagyítással (50 mm, f/1,4 optika és a végtelenbe állított élesség esetén, -1,0m-1).

A kettős tengelyű elektronikus virtuális horizont segítségével a kép mind a horizontvonal, mind a függőleges dőlés tekintetében pontosan beállítható az LCD-monitoron vagy a keresőn keresztül.

Továbbfejlesztett ergonómia: a gombok és tárcsák kifejezetten a zökkenőmentes munkához készültek. Továbbfejlesztettük a kioldógomb környékét, így a mutatóujj kényelmesen nyugodhat hosszabb ideig is. A külön videofelvevő gomb segítségével bármelyik pillanatban indítható a videofelvétel. A vázon kiemelkedő minőségű gumi található, így biztos a fogása.

Kioldásimód-választó tárcsa: a négygombos elrendezéssel és a fényképezőgép tetején található kioldásimód-választó tárcsával javult a módok láthatósága és működése. Az ISO, a fehéregyensúly és a képminőség beállításai külön-külön gombot kaptak. Az olyan funkciók, mint a HDR, külön sorozatkészítés gombot kaptak.

A képvezérlés új, külön gombbal, nem pedig a menün keresztül érhető el. A képvezérlés segítségével személyre szabható az álló- és videóképek kinézete, olyan paraméterek megadásával, mint az élesség, színtelítettség vagy színárnyalat.

Tartósság

Könnyű súlya és kompakt mérete ellenére a D800 épp olyan masszív, mint a Nikon professzionális digitális tükörreflexes fényképezői. A teljes körű időjárás-állóság és por elleni védelem nehéz körülmények között is használhatóvá teszi az eszközt.

Precíziós, nagy tartósságú zár: a zár tesztelése több mint 200 000 kioldási ciklusra terjedt ki, így a tartósság és a pontos működés garantált. A zársebesség 1/8000 és 30 másodperc között állítható; a zár része az intelligens, önellenőrző zármonitor, amely világelsőként olyan meghajtóegységet tartalmaz, amely csökkenti a fogyasztást, ha a zár hosszabb ideig van nyitva a videókészítés során.

Hatékony teljesítménykezelés: a D800 átdolgozott áramkörei kb. 850 állókép, illetve[3] 60 percnyi videó élő nézetben való rögzítését teszik lehetővé[4]. Mindezt az EN-EL15 Li-ion akkumulátor egyetlen feltöltésével.

Minőségi váz: a D800 utazás közben is annyira megbízható, mint a stúdióban. A magnéziumötvözetű szerkezet ellenáll az időjárás és por viszontagságainak, tömege pedig kb. 10%-kal kevesebb, mint a D700-é.

Tároló média: nagy sebességű CF (UDMA 7) és SD (SDXC és UHS-1) kettős kártyafoglalat.

Nagy sebességű adatátvitel USB 3.0 szabvány szerint.

Nikon D800E ? A valódi alternatíva

A D800E a D800 speciális kiadása, amely kifejezetten a maximális felbontás megszállottjainak készült.

A fényképezőgép optikai szűrője nem tartalmaz élsimítást, így a lehető legélesebb képet tudja előállítani. Ideális eszköz azoknak a fotósoknak, akik kézben tudják tartani a fényt, a távolságot és a kép témáját annyira, hogy csökkentsék a moaré[5] és a helytelen színek veszélyét. Az optikai szűrőn kívül minden funkció megegyezik a D800 modellével.

További kreatív eszközök

A D800 számos kreatív és praktikus eszközt kínál azoknak, akik szeretik utómunkálatokkal tölteni az idejüket.

Gyorsított felvételű videók: a D800 továbbviszi a közkedvelt gyorsított felvételű fényképezési funkciót, és a képeket videofájlként menti a fényképezőgépen. A visszajátszás sebessége 24-szeres és 36 000-szeres között állítható.

HDR (High Dynamic Range ? nagy dinamikatartomány) mód egy alul- és egy fölülexponált kép készül egyetlen exponálás alatt. A tartomány bővíthető 3 Fé-ig a különböző színtelítettségű és tónusátmenetű kinézetekig, míg a két expozíció találkozásakor létrejövő csúcsok simasága beállítható a természetesebb megjelenésért.

A kifinomult színhőmérsékleti vezérléssel a fehéregyensúly az apró részletekig beállítható. Az élő kép monitoron látható színárnyalata és a végső kép fehéregyensúlya beállítható egymással egyezőre. A színhőmérséklet manuálisan állítható 10 Kelvines lépésekben vagy miredben.

Automatikus záridő az automatikus ISO-érzékenység vezérléséhez: új, automatikus beállítás a minimális záridőnek, amely automatikusan vezérli a záridő és az ISO-érzékenység közötti egyensúlyt az optika fókusztávolságának megfelelően.

Négy képterület-beállítás: kategóriájában világelsőként a fényképezőgépen számos képkivágási mód választható, amelyek mind meg is jelennek a keresőben. 5:4 (30,0 x 24,0 mm), 1,2-szeres (30,0 x 19,9 mm) és DX-formátum (23,4 x 15,6 mm).

Szerkesztés a fényképezőgépen: a rögzített képek és videók szükség szerint menet közben, még a fényképezőgépen módosíthatók és szerkeszthetők. A retusálás menüi számos hasznos funkciót tartalmaznak, például NEF (RAW) feldolgozás, átméretezés, torzításvezérlés, halszemoptika, miniatűrhatás, vörösszemhatás-korrekció, szűrőeffektek és átfedés. A készüléken egy lépésben beállítható továbbá a videók kezdő- és végpontja, így a mentésük kevesebb időt vesz igénybe.

Tartozékok

Az (opcionális) MB-D12 Multi power elemtartó markolat számos akkumulátort képes fogadni (lásd a specifikációt), és ugyanazt a magnéziumötvözet-szerkezetet és időjárásálló technológiát alkalmazza, mint a D800 váza. A folyamatos fényképezés sebessége körülbelül 6 kép/mp[6] DX-formátumban. Az MB-D12 külön kioldógombbal és vezérlőtárcsákkal rendelkezik az álló képek készítéséhez.

[1] A CIPA-szabvány alapján,

[2] EN-EL15 akkumulátor használata esetén

[3] A CIPA-szabvány alapján.

[4] A élő nézetben történő felvételkészítés automatikusan véget érhet 60 percnél hamarabb is a túlmelegedés elkerülésére

[5] A D800E modell esetén – a D800 modellel összehasonlítva – megnőtt a lehetősége a moarénak és a színhibának. Ez azonban minimalizálható, ha RAW formátumban készíti a képet, az utófeldolgozáshoz a Capture NX2 szoftverben elérhető Moaré-csökkentő eszközökez használja (Európában a termékhez tartozik)

[6] Az EN-EL15 akkumulátortól eltérő akkumulátor használata esetén.