22.8 C
Budapest
Saturday, May 25, 2024

Gera Mihály (1931-2014)

Gera Mihály egyszemélyes intézmény a kortárs magyar fotókönyvkiadásban. Amíg volt körülötte intézmény, annak segítségével, később egyedül (mindenféle honorárium, anyagi elismerés nélkül) teremti meg a feltételeit annak, hogy folyamatosan kiadhassa a Fényképtár című könyvsorozatot. Ilyen jelentős vállalkozása a magyar fotográfiai könyvkiadásnak eddig egyáltalán nem volt, s ha Gera Mihály nem szervezné a kiadói munkálatokat, ezután sem lehetne.

Az évente 2–4 kötettel bővülő sorozat jelenleg a 15. köteténél tart. A sorozattá rendezett albumok mindegyike olyan kortárs fényképészeket mutat be, akik a Fényképtár nélkül soha, vagy csak nagyon nehezen juthattak volna szerzői album lehetőségéhez. Az albumsorozat nélkül az érdeklődők legfeljebb a sajtóban, kiállítási katalógusokban véletlenszerűen megjelentetett képekből ismerhetnék meg Berekméri Zoltán, Fuszenecker Ferenc, Schwanner Endre, Tóth József, Kresz Albert és a többi jelentős kortárs alkotó műveit.

Gera Mihály másik jelentős vállalkozása a pályakezdő fiatalok megismertetését célzó füzetsorozat, a Fotóesszék.

Gera Mihály tevékenysége nem korlátozódik a könyvkiadásra, hanem szóban és írásban, kritikusként, értékelő szakemberként, kiállítások megnyitójaként, a MÚOSZ Fotóriporter iskolájának tanáraként egyaránt hozzájárul a kortárs fotográfia megismertetéséhez, színvonala emeléséhez.

Meggyőződésünk szerint nem kerülhetne méltóbb helyre a Németh Lajos-díj.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
760FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles