20.4 C
Budapest
hétfő, augusztus 8, 2022
Kezdőlap!videóNEUE ORDNUNG - Gerhes Gábor kiállításának szerzői tárlatvezetése

NEUE ORDNUNG – Gerhes Gábor kiállításának szerzői tárlatvezetése

2013.12.05

A magyar konceptuális művészet egyik legfontosabb hazai képviselőjének Gerhes Gábornak nyílik egyéni kiállítása a Trafó Galériában. A képzőművész legújabb műveit bemutató önálló kiállításán néhány olyan képzeletbeli titkos társaság működésébe vezeti be a látogatókat, melyek tagjaira egyszerre süthető rá az illuminátus, a szabadkőműves, a jezsuita, a kommunista, a terrorista vagy a földönkívüli bélyeg.

A művész saját rekonstrukciós módszertanát és az összeesküvés-elméletek retorikáját követve fényképeken, emléktárgyakon, és trófeákon keresztül mutatja be, hogy valóban létezhetnek országokon átívelő, kormányok felett álló, a gazdaságot markukban tartani akaró, világméretű titkos társaságok, melyek valódi célja, hogy megkaparintsák az egész világ feletti szellemi és gazdasági uralmat, valamint gyarmattá változtassanak mindent és rabszolgájukká tegyenek mindenkit.

Gerhes kiállítása azonban valójában az emberiség igazi ős-szenvedélyéről, a gyűlöletről szól: az embernek mindig szüksége van valakire, akit gyűlölhet, hogy ezzel magyarázatot találjon a világgal szemben érzett zavarára, létezésének kétségbeesett kisszerűségére, vagy éppen kiszolgáltatottságának nyomorúságára. A Neue Ordnung – az új rend – valójában a gyűlölet, az erőszak és a leigázás dicsőségének rendje. A zord és talányos, ám olykor mégis transzcendens kiállításon Gerhes művei az egyén és a mindenkori hatalom viszonyát firtatják.

Kapcsolódó cikkek:

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>
Budapest
szórványos felhőzet
20.4 ° C
20.5 °
18.8 °
54 %
2.1kmh
40 %
hét
30 °
ked
31 °
sze
29 °
csü
29 °
pén
25 °

További friss hírek