1.6 C
Budapest
kedd, január 25, 2022
Kezdőlap!videóUjj Zsuzsi - egy elfeledett életmű rekonstrukciója, Oltai Kata előadása

Ujj Zsuzsi – egy elfeledett életmű rekonstrukciója, Oltai Kata előadása

2013.11.13 FFS

Ujj Zsuzsit elsősorban a hazai zenei undergroundból ismerték széles körben, mint a Csókolom együttes énekesnőjét és dalszövegíróját. Fotóval mindösszesen hat évig foglalkozott, 1985 és 1991 között, amíg érdekelte a műfaj és megfelelő eszköznek bizonyult számára. Az eltelt több mint 25 évben itthon csupán három egyéni kiállítása volt és fotói maroknyi csoportos kiállításon forogtak. Míg itthon a szűk szakma számára is tulajdonképpen ismeretlen maradt, 2009-ben a MUMOK-ban megrendezett Gender Check kiállításon három képe is szerepelt, melynek folyományaként tavaly a londoni Tate-ben megnyílt A Bigger Splash. Painting after Performance Art című csoportos kiállításba kifejezetten a Trónusos (1986) c. munkáját hívták meg.

“2009-ben kezdtem megismerkedni Ujj Zsuzsi fotóival, majd 2012-ben a MissionArt Galéria megbízott egy, a teljes életművet feldolgozó monográfia szerkesztésével és megírásával, mely 2013. júniusában jelent meg. Az előadásban a 2009-től a könyv megjelenéséig tartó időszakot göngyölítem fel, sorba véve azokat a lépéseket, szituációkat, eseményeket, fordulópontokat, kihívásokat, melyek egy hazai, elfeledett életmű megismertetését jelölték ki. Nem képelemzésre készülök, sokkal inkább a folyamat egy szubjektív, kronológiai, praktikus bemutatására, melyet kurátorként, majd szerzőként végigkövettem.”

NoGun
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

További friss hírek