8.6 C
Budapest
Monday, February 26, 2024

World Press Photo 2013 megnyitója

Újból a Néprajzi Múzeumban borzadhatunk és csodálkozhatunk az elmúlt év legkiemelkedőbb sajtófotói láttán. A 167 képet felvonultató tárlatot az On the Spot riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András nyitották meg. Kompetens véleményüket a megnyitón készített videó segítségével újra meghallgathatják.

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 167 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

Az idei évben Vezető hír kategóriában első díjat nyert fotón a kétéves Suhaib Hijazi és bátyja, a négyéves Muhammad holttestét viszik rokonaik a temetésükre Gaza Cityben. A gyerekek a november 19-i izraeli légicsapások közben haltak meg, amikor a család háza összeomlott. A bombázásban apjuk, Fouad is meghalt, anyjuk és négy további testvérük pedig súlyosan megsebesült. Izrael november 14-én indított támadást a Hamasz ellenőrzése alatt álló Gázai övezet ellen válaszként a palesztin fegyveres csoportok folyamatos rakétatüzére. A támadás első napjaiban Izrael katonai és stratégiai jelentőségű célpontokra csapott le, a művelet aztán később kiterjedt a Hamasz harcosok feltételezett lakóhelyére is. A november 21-i tűzszünet idejére már több mint 150 embert öltek meg Gázában. A halálos áldozatok közül a feltételezések szerint 103 polgári áldozat volt, köztük legalább 30 gyerek.

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt 100 helyen a világ 45 országában. A kiállításoknak több millió látogatója van. A World Press Photo budapesti kiállítása harminckét éves múltra tekint vissza.

A World Press Photo éves pályázatán 124 országból 5666 fotóriporter pályázott. A tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazta. A beküldött 103481 fotóból 154 válogatott képet láthatunk a kiállításon.

“A 2013-as World Press Photo zsűrik tagjai összegyűltek Amszterdamban egy fagyos febrári napon és nekiláttak, hogy elbírálják: a 103 481 benevezett kép közül melyek lesznek majd a kilenc kategória díjazott felvételei.Az első körre specializálódott előválogató döntnökök csaknem 10 000 képet ajánlottak a végső zsűri figyelmébe. E testület elnökeként két célom volt: először is arra ügyeltem, hogy a díjazott képek tükrözzék a nevezések globális jellegét, újságírói erejüket és fotóként is legyenek erőteljesek. Röviden, három szóval: világ, sajtó, fotó. Másodsorban igyekeztem gondoskodni róla, hogy a zsűri minden tagja elmondhassa a véleményét minden fotóról, így aztán a szavazás előtt hosszú órákon át hallgattuk a legkülönbözőbb értékeléseket. Ez a hozzáállás együtt azzal az alaposan átgondolt folyamattal, amelyet a World Press Photo Alapítvány több mint fél évszázada folyamatosan csiszol, végtelenül lelkiismeretes elbírálást eredményezett. Az év sajtófotója, Paul Hansen alkotása több szinten ható erőteljes és őszinte kép a Gázai övezetből. Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez – ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól elvárható.” – Santiago Lyon, The Associated Press, alelnök és a fotó ágazatért felelős igazgató

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,485RajongókTetszik
197KövetőKövetés
664FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles