5.4 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Bejelentették a 2013-as Sony World Photography Awards zsűrijét

A World Photography Organisation (WPO) bejelentette, hogy kiválasztották a 2013-as Sony World Photography Awards zsűrijét.

A tiszteletbeli zsűri fogja elbírálni a Professzionális kategóriában érkezett pályázatokat. Kiegészülve a World Photographic Academy (WPA) nagy tekintélyű fotográfusaival, a tiszteletbeli zsűriben megjelennek az ipar vezető képviselői, mint fotós szerkesztők, fotósok, ügynökségek igazgatói, kritikusok, kurátorok és kiadók. A szakértői zsűri feladata, hogy új értékeket fedezzen fel és jutalmazza az arra érdemeseket a tizenöt profi kategóriában, majd végül egyetlen fotográfusnak átadják a L’Iris d’Or, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) díjat, a 25 000 dolláros jutalommal együtt.

A WPO kreatív igazgatója, Astrid Merget a következőket mondta a kiválasztási procedúráról: „A tiszteletbeli zsűri tagjainak kiválasztása minden évben az elsődleges feladatot jelenti szervezetünk számára, amelyet nagyon megfontoltan kell elvégeznünk. A zsűri összetételében olyan egyensúlyra kell törekednünk, hogy megfelelő arányban képviseltessék magukat a technikai, esztétikai, a téma és a kulturális trendek szakértői. A zsűritagoknak kell szembenézniük a kihívással, hogy kiválasszák a több ezer nevezett kép közül a legkiválóbbakat, és mindezt együttesen és korrekt módon kell megtenniük. Ez egy nehéz procedúra, de megéri az erőfeszítéseket.”

A 2013-as tiszteletbeli zsűri tagjai kategóriánként:

Építészet / Fogalom / Portré / Csendélet
• Juana de Aizpuru – Galériaigazgató, Galeria Juana de Aizpuru (Spanyolország)
• Olga Sviblova – Igazgató , Moscow House of Photography Museum (Oroszország)
Életmód / Divat és Szépség / Kampány / Sport
• Catherine Chermayeff – Igazgató, i2i fotóügynökség (USA)
• Tim Paton – Ügyvezető, Balcony Jump (Egyesült Királyság)
Jelenkorunk ügyei / Kortárs kérdések / Emberek / Művészet és Kultúra
• Fiona Shields – Képszerkesztő, The Guardian (Egyesült Királyság)
• Francesca Sears – Director, Panos Profile at Panos Pictures (Egyesült Királyság)
• Chien-Chi Chang – Magnum fotográfus (Taiwan)
Utazás / Tájkép / Természet és Vadvilág
• Caroline Metcalfe – Igazgató, Conde Nast Traveller (Egyesült Királyság)
• Monica Suder – Fotográfiai tanácsadó és tréner (Németország)

A WPA szintén kiválasztotta a Student Focus zsűrijét, amelyet W. M. Hunt (USA) fotográfiai tanácsadó irányít. A zsűribe még két angol fotóst választottak, Leonie Hamptont és Jonathan Worthöt. A Student Focus a világ legnagyobb diákfotós programja és versenye is egyben. A bírák tíz döntőst választanak ki, akik 2013 áprilisában Londonba utaznak, hogy megmérkőzzenek a Student Focus győztese címért. A győztes egyetemet 45 000 font értékű Sony fotográfiai felszereléssel jutalmazzák, ezen kívül mind a tíz finalista jutalmul kap egy profi fényképezőgépet.

A nyílt verseny amatőrök és rajongók által nevezett képeit első körben a WPO előkiválasztási zsűrije fogja elbírálni. A szűkített listára felkerültek és a győztesek képei azután egy speciális, a tiszteletbeli zsűri elnökét és Sony- és WPO-tagokat is tartalmazó zsűri elé kerülnek.
A Sony World Photography Awards a világ vezető fotográfiai programja. A 2012-es versenyre 171 országból rekordszámú, több mint 112 000 kép érkezett a nevezőktől.

A WPO mindemellett bejelentette a World Photo Educators’s Symposium megrendezését is, amelyre 2012. szeptember 22-23-án kerül sor, Kölnben a Photokina alkalmával. Ez az első olyan rendezvény, amely összehozza a fotográfia professzorait a világ minden részéről, és egyben a legnagyobb globális platformot biztosítja eszmecserére olyan témákban, mint a diákok, művészeti képzés, digitális gondolkodás, internet, a fotográfia hatásai, közösség és együttműködés. A szimpózium anyagát meg fogják jelentetni egy a fotográfia oktatásának jövőjéről szóló White Paperként, amelyet azután elküldenek a Student Focus programban részt vevő 220 egyetem számára.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles