21.7 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Vergődés | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 2 (2 értékelő)

A Carl Zeiss legutóbbi bejelentése után örömtáncot járnak a Nikon tulajdonosok. Mint ismeretes a Zeiss bejelentette, hogy új objektívcsaládot alapít, ZF néven amelynek tagjai Nikon F bajonettel rendelkeznek. A hír nagyszerű, hiszen a Zeiss objektívek mindig is híresek voltak kítűnő minőségükről. Az örömtánccal felvert por leülepedése után kitisztuló kép azonban korántsem ennyire szép, legalább is jópáran szomorúan fognak rádöbbenni, hogy a ZF objektívek manuális fókuszú szerkezetek és a bejelentésekből jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a fénymérést, expozíció automatizálást, mennyire fogják támogatni. Az eddigi bejelentések ráadásul csak egy 50mm-es és egy 85mm-es gyújtótávolságú objektívról szólnak, azzal a kiegészítéssel, hogy majd az év folyamán további objektíveket is bejelentenek A most bejelentett két gyújtótávolságban a Nikon-nak is van kiváló objektíve, ráadásul autófókuszos, fénymérést teljesen támogató kivitelben. Akkor a sznobizmuson kívül vajon van-e valamilyen más indok arra, hogy ezeket az új objektíveket megvegye valaki? Ahol valós igény lenne, az a nagy látószögű objektívek területe, ott a Zeiss objektívek kimagaslóan jók, de egyelőre ilyen objektívekről még nincs szó.

image

A címben szereplő vergődést a Zeiss-re értem, számomra úgy fest kétségbeesettem próbálkozik minden kis lehetőséget megragadni, hogy az egyre szűkülő piacon meg maradjon és ne csak a szemüveglencsékre asszociáljanak róla. Amellett, hogy a Zeiss tud kitűnő objektíveket gyártani, egyre inkább megpróbálja felhasználni a hírnevét arra, hogy más, gyengébb termékeket is eladjon. Legutóbb már mobiltelefonba épített fényképezőgép (már ha nem sértő ez a kifejezés az igazi fényképezőgépekre nézve) optikát is készített, amit a telefon gyártója büszkén hirdetett is, bár a műanyag lencsék nem voltak jobbak bármely más távol-keleti gyártó által készített lencséknél.

A ZF sorozattal kapcsolatos híradásokból sok helyen kimaradt, vagy csak éppen megemlítésre került, hogy egy másik, ZS névre keresztelt sorozat is készül, mégpedig M42 csatlakozással, azért, hogy más gyártók gépeit használó fotósok is élvezhessék ez új objektíveket. Kifejezetten gondolva itt a Canon-t használókra. Arról az egyszerű tényről persze lehet, hogy a Zeiss is megfeledkezett, hogy a Canon gépek tulajdonosai már réges-rég használják a Zeiss RTS csatlakozású objektíveit ugyanúgy, mint ahogy a Nikon F mounttal rendelkező objektíveket is. Hiszen az átalakító gyűrű olcsón hozzáférhető. Szóval az M42 csatlakozású Zeiss objektív (hacsak nem készítenek egy 18mm-es objektívet amely nem lóg be a vázba) nem sok értelemmel bíró ötlet.

Mégis mi lesz ennek a vége? Nos ezt nem lehet tudni, és nem is akarok találgatásokba bocsátkozni. Annyi azonban igaz, hogy a Konica-Minolta Sony által történt felvásárlása (mert ugye gyakorlatilag ez történt a KM fényképezőgépekkel foglalkozó részit illetően) talán egy kicsit átrendezi az erőviszonyokat, és mivel a Zeiss eddig is gyártott optikákat a Sony részére, lehet hogy fogunk még látni csodákat. (Sony DSLR, AS-el és Zeiss objektívekkel ?)

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles