21.7 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Vakus fényterelők | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.2 (24 értékelő)

Nemrég az egyik fotós kereskedés kirakatában érdekes kis eszközre lettem figyelmes. Egy GL Pocket bouncer nevű vaku fényterelőre. Maga az eszköz nem újdonság, az olcsó ára és a magyar gyártás viszont igen. Ez így magában még nem lenne elég ahhoz, hogy egy rövid cikkhez anyagot szolgáltasson. Így hát összeszedtem az itthon található, évek alatt felhalmozódott fényterelő eszközöket és mindegyikkel lefényképeztem a kedvenc próbababámat. A képek jól mutatják, hogy melyik eszköz mire képes és milyen módon változtatják meg a vaku fényének eloszlását.

A vakus fényterelők célja gyakorlatilag nem más, mint hogy a fényforrás méretét megváltoztassák, pontszerűségét tompítsák, és ezáltal finomítsák, vagy esetleg teljesen megszüntessék a kemény árnyékokat.

Az első próba a direkt vakuzással készült, a képen jó látható ennek a módszernek a hátránya, kontrasztos erős megvilágítás, erős, sötét ás határozott körvonalú árnyékokkal. Hacsak valamilyen esztétikai okból nem direkt akarunk ilyen képeket csinálni akkor ezt a fajta megvilágítást lehetőleg kerüljük el.

Direkt vakuzás, kemény árnyékok kiégett csúcsfények.

Ha olyan helyiségben fényképezünk, ahol átlagos a belmagasság és a plafon fehérre van festve, akkor használhatjuk a mennyezetet, mint fényvisszaverő felületet. Egyszerűen felfelé kell csak irányítanunk a vaku fényét. Persze ez a világítás sem mindig előnyös. Ha szabadtéren vagyunk, vagy nagy belmagasságú helyiségekben akkor pedig érthető okokból nem is használható.

Plafon használata, mint fényvisszaverő. Egyenletes felülről jövő megvilágítás.

A két segédeszköz nélküli módszer után nézzük mire képesek a különböző olcsóbb-drágább fényterelő eszközök.

Kezdjük mindjárt a cikk elején említett GL Pocket Bouncerrel. Az eszköz tépőzárral rögzíthető a vaku fejéhez és a kialakításánál fogva a felfelé irányított vaku teljes fényét előrefelé veri vissza. A fényvisszaverő felületet fehér műanyag, aminek a felülete erősen szórja a fénysugarakat. A tépőzáras rögzítés kivitelezésekor a gyártó figyelt arra, hogy a tépőzár “szőrös” felülete kerüljön a vakura. Ez nem tűnik fontos dolognak, egészen addig amíg bele nem gondolunk, hogy ugyanez a “szőrös” felület található a fotós táskák nagy részének belsejében is, és ha a vakura a “karmocskás” felület kerülne, akkor az elengedhetetlenül beleragadna a táskába.

A bouncer használatával készített képen jól látszik, hogy a szórt fény miatt a direkt vakuzás kemény árnyékai helyett egy finomabban megvilágított lágyabb árnyékokkal rendelkező képet kaptunk és a csúcsfények is tompábbak lettek.

GL Pocket Bouncer. Lágyabb árnyékok, tompább csúcsfények.

A következő versenyző a Sto-fen, omni-bouncer nevű kis műanyagdarabja. Ez az eszköz azt a problémát igyekszik megoldani, hogy ha a mennyezetre vakuzunk akkor szemből gyakorlatilag nem jut fény a fényképezett tárgyra. A matt fehér műanyag kupak minden irányba szórja a fényt, így GL Bouncerhez képest meglehetősen nagy a veszteség. Ha fehér mennyezet mellet használjuk akkor a felülről jövő megvilágítás és direkt megvilágítás kellemesen kiegyensúlyozott keverékét kapjuk. Azonban szabad téren, vagy nagy belmagasság esetén ez a megoldás fabatkát sem ér.

Barkácsoló kedvűek otthon is készíthetnek ehhez hasonló eszközt, nem kell más hozzás csak egy matt fehér mosószeres vagy mosogatószeres flakon alja, amit a megfelelő méretre vágunk.

Sto-fen omnibouncer, szép kiegyenlített megvilágítás, de csak ha van mennyezet

A kisvakukkal használható fényterelők/fényformálók közül egy igazi “nagyágyú” az Apolló mini softbox. Az eleje fehér szövetből, az oldalfalai pedig belül ezüstösen fényvisszaverő anyagból készültek. Azt, hogy egy ilyen softbox mennyire szórja a fényt az gyakorlatilag a az elejének a mérete határozza meg. Az Apollo mini esetében ez a vaku reflektorának méretéhez képest kb. 10x-es és ennek megfelelően kellemes szórt megvilágítást biztosít. Használata azonban nehézkes és tapasztalataim szerint az E-TTL fénymérés nem képes lépést tartani vele, a vakukompenzáció nélküli képek alulexponáltak lesznek, ezért +1 ½ FÉ-t mindig állítsunk be ha ilyet használunk.

Apollo mini softbox, szórt megvilágítás szemből, nem működő E-TTL.

A fotós legjobb barátja a szükségben a találékonyság. Ha nincs kéznél semmilyen “gyári” fényterelő akkor használhatunk erre a célra egy egyszerű fehér kartonlapot is, amelyet tépőzárral vagy fapadosabb megoldásként befőttes gumival rögzíthetünk. Ha a kartonlapot csak egyszerűen a vaku hátuljára tesszük, akkor a kapott eredmény nagyban hasonlít a sto-fen által produkáltakhoz, annyi különbséggel, hogy a felülről visszavert megvilágítás sokkal markánsabb. (persze ha nincs plafon, akkor ez sem működik).

Ha a kartonlap tetejét egy kicsit meghajlítjuk, akkor hasonló képeket kapunk mint a GL bouncerrel, azonban a lap méretei miatt a fény kevésbé lesz szórt. A kartonlapnak megfelelő kis műanyag lapocska néhány vakuban már eleve be van építve. Ha nagyon meg vagyunk szorulva, akkor pedig sima fénymásolópapírt is használhatunk félbehajtva és a vaku tetejére gumizva. A direkt vakuzásnál mindenképpen jobb eredményeket fogunk kapni.

Kartonlappal, plafonra villantva. Szép kiegyenlített megvilágítás, markánsabb felülről jövő fénnyel.

Hajlított kartonlappal. Lágy árnyékok, majdnem mint a GL bouncernél.

Végeredményben sok különböző megoldás létezik, hogy a direkt vakuzás kemény fényeit lágyítsuk, vagy teljesen megszüntessük. Ezek közül a GL Pocket Bouncer egy viszonylag olcsón kapható és ráadásul Magyar gyártmányú termék. Lehet kapni nagyon hasonló külföldi fényterelőket is, persze aranyárban. Viszont a haladó amatőr és meg merem kockáztatni, hogy a profi felhasználó igényeit szerintem ez a GL bouncer is tökéletesen kielégíti.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles