14.2 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Tűzijátékok fényképezése | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.8 (23 értékelő)

Előbb utóbb minden fotós elérkezik ahhoz a feladathoz, hogy tűzijátékot fényképezzen. A téma hálás, hiszen szép színek és érdekes formák kavalkádja szikrázik a levegőben, és általában nem csak egy pár perces eseményről van szó, azaz többször is próbálkozhatunk, többféle képkivágással, fókusztávval.

Az értékelhető tűzijáték fényképhez két elengedhetetlenül fontos dolog kell. A hosszú záridő és a stabil alátámasztás (pl. állvány). Ezeken felül azonban néhány további tanácsot is érdemes szem előtt tartani, mielőtt belevetjük magunkat a tűzijátékra összeverődött tömegbe.

Először pár szó az expozíciós időről és a használt rekeszről. Mivel a tűzijátékokat (milyen meglepő) általában sötétedés után tartják, így a használt záridőnek igazából a kreativitásunk szab csak határt. A SLR/DSLR gépeken a legtöbb esetben maximum 30 másodperces záridő állítható be. Ez bőven elegendő, annál is inkább mivel a városi fényeket általában lekapcsolják, így azok nem tudják beexponálni az eget és a felhőket. A hosszú záridővel egyszerre több rakétát is meg tudunk örökíteni egy képen, azonban az igen bosszantó tud lenni, ha éppen haljuk a zár lecsattanását amikor egy gyönyörű tűzvirág bontakozik ki az égen. Jobban tudjuk kontrollálni az expozíciót ha inkább B időt használunk és a távkioldóval addig hagyjuk nyitva a zárat amíg úgy gondoljuk, hogy már elegendő tűzvirág került a képre. Akár azzal is próbálkozhatunk, hogy a szünetekben nem zárjuk be a zárat, hanem egy sötét sapkával vagy kartonlappal eltakarjuk az objektívet. Figyeljünk azonban arra, hogy ha túl sok robbanást várunk be egyetlen képre akkor az túlzsúfolt, összevissza hatású lehet. Ha csak egy robbanást akarunk megörökíteni, akkor is mindenképpen a várjuk meg a zár bezárásával amíg teljesen elhalványulnak a fénypászmák.

A használt rekesz értéke fogós kérdés, függ attól, hogy milyen távol vagyunk a tűzijátéktól és milyen érzékenységű filmet (vagy ISO beállítást) használunk. DSLR gép esetén könnyű dolgunk van, hiszen az LCD-n rögtön ellenőrizhetjük a histogramot, arra figyeljünk, hogy nem baj az ha a robbanások közepe egy kicsit beég. Film esetén jó kiindulási alapot ad az ISO érték gyökéhez legközelebb eső szám mint rekeszérték. Pl. ISO100 esetén f11 vagy ISO64 esetén f8. Azt gondolom nem is kell mondani, hogy digitális gép esetén, ha csak tehetjük RAW módban fényképezzünk.

A fókuszálásra szerencsére nem kell sok figyelmet fordítanunk, a fókuszt állítsuk végtelenre és ügyeljünk rá, hogy ott is maradjon, kapcsoljuk ki az autofókuszt. Ha 100%-ig biztosra akarunk menni, akkor az első robbanásnál állítsunk fókuszt a robbanásra és csak utána kapcsoljuk ki az AF-et.

A tűzijáték fényképezésnél nagyon fontos, hogy előre eltervezzük, honnan is fogunk fényképezni. Nagy rendezvények esetében ez jelentheti azt is, hogy jó pár órával az esemény előtt már el kell foglalnunk a kiszemelt helyet. Bár azok a képek is szépek ahol csak maga a tűzijáték látszik, sokkal jobb az, ha figyelünk arra, hogy az előtérben is legyen valami. Próbáljuk meg a környezetével együtt megörökíteni a tűzijátékot. Ez persze megint csak oda vezet vissza, hogy előre meg kell terveznünk a képet. Szintén figyelmet kell fordítanunk a háttérre, közvilágítás, világító reklámtábla vagy más nem odavaló fényforrás könnyen elronthatja az összes képünket.

Ha lehetőségünk van rá akkor az elhelyezkedés során vegyük figyelembe az uralkodó szélirányt is, aminek legjobb, ha háttal helyezkedünk el. Ez azért fontos, mert nem szerencsés, ha a robbanások során keletkező füstöt közénk és a tűzijáték közé fújja a szél. Ha még is így jártunk, akkor számítsunk arra, hogy csak az tűzijáték elején tudunk majd jó képeket készíteni, később már mindent be fog árnyékolni a füst.

Annak, hogy milyen gyújtótávolságú objektívet használunk, csak a kreativitásunk szab határt, de előnyös lehet zoom objektívet használni, hogy ne kelljen időt töltenünk az esetleges objektívcserével. (A tömeg miatt néha esélytelen lehet objektívet cserélni.) A nagy látószögű, teljes tájat befogó kompozíciók mellett próbáljunk meg teleobjektívet használni, mutassunk részleteket a robbanásokból. Bár ehhez az utóbbihoz némi szerencse is szükségeltetik, mivel a robbanások pontos helyét nem tudjuk előre. Próbálkozhatunk az expozíció közbeni zoomolással vagy a fényképezőgép mozgatásával is. Ne ragadjunk le a horizontális vagy a vertikális kompozíciónál, készítsünk mindkét beállítással képeket.

Végezetül pedig, gondoskodjunk megfelelő védelemről magunk és a felszerelésünk részére arra az esetre ha esetleg esőben kellene elhagynunk a helyszínt. Ha nincs esővédős fotóstáskánk, legyen nálunk egy-két nagyobb szemeteszsák amibe a táskát beletehetjük. Ha pedig vihar közeledik, akkor használjuk a mindig nálunk lévő józan eszünket és gyorsan hagyjuk el a magasan fekvő ponton lévő helyünket. (Háztető, domb, hegy). Ne feledjük azt a mondást, hogy annak a villámnak a dörgését nem fogjuk hallani amelyik belénk csap.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles