14.2 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

RawShooter premium 2006

Rollei

2005, november 28 – 10:22

Rollei képe

Persze hogy van élet a Canon kívül is. És a PS-n kívül is. Viszont egyetértek Sefivel abban, hogy mindenki írjon a saját tapasztalataidról/eszközeidről, én szívesen olvasnám, már csak azért is, mert mindig célszerű tisztában lenni az alternatív lehetőségekkel.

Nekem személy szerint a Nikon progik jöttek be, és azt hiszem, hogy nem az elvakult márkahűség miatt. Amikor elkezdtem a digitális képfeldolgozással barátkozni, kipróbáltam egy csomó progit, amit csak el tudtam érni. A Photoshop 5. és emlékezetem szerint 7. verziójával is próbáltam megbarátkozni, de nagyon utáltam, mert bonyolultnak találtam, illetve idegesített, hogy egy-egy képmódosításhoz csak több almenü megnyitásával tudtam eljutni. Gyakorlással és program alaposabb ismeretével biztosan egyszerűbbé vált volna az életem, de végül is mindig visszatértem a Minolta gépemhez kapott Dimage Viewer programhoz, mert az éppen eleget tudott ahhoz, amit akkor meg akartam/tudtam csinálni az egyes képekkel.

Mostanában a Nikon View 6.2.6 + Nikon Capture 4.3.2 összeállítást használom, több okból is. Egyrészt kiválóan kezeli a Nikon raw (NEF) fájlokat. A Nikon View  – szemben a korábban használt ACDSee-vel szép nagy nézőképeket mutat a nyers fájlokhoz, éppen elég nagyokat ahhoz, hogy elsődlegesen szelektálni tudjam a képeket. Kiválóan együttműködik a két program, egy kattintással tudom indítani a Capture-t, de ugyanígy egy mozdulattal tudok indítani a képnézési módból más képszerkesztőt is. A Capture egyes beállításait vagy az egy képhez alkalmazott összes beállítást együtt el tudom menteni, ráadásul úgy, hogy én határozom meg a mappát, gyűjthetem külön és betehetem a képek mellé is. Erről a két programról valahogyan az a benyomásom, hogy a fejlesztésüknél gyakorló fényképészek is lehettek a környéken, vagy legalábbis megkérdezték a véleményüket arról, hogy miként nézzenek ki a végén, pl. milyen menüpontokat rakjanak ki egy-egy palettára, stb.

Persze van még egy csomó dolog ami miatt szeretem ezt az összeállítást, de végül is ez a cikk egy másik programról szól.

Nem valószínű, hogy lecserélném a sajátjaimat, viszont igencsak érdekelnek mások tapasztalatai más dolgokkal kapcsolatban. Annál is inkább, mert annak idején egy csomó időt és energiát megspórolhattam volna magamnak, ha találok erről a két Nikon programról valahol egy tényszerű, magyar nyelvű ismertetést olyasvalakitől, aki tényleg használja is.

dp

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles