14 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Ragadós blendék tisztítása | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (3 értékelő)

Az utóbbi egy évben három régi objektív került hozzám ezzel a problémával. Zeiss Sonnar 180/2 Psix, Zeiss Flektogon 35/2,4 és egy Nikkor 24/2,8 (AI előtti). Az elsőnél még komolyan aggódva nyúltam hozzá, később egyre bátrabban – mindhárom hasonló problémával küzdött.

Előre bocsátom, nem vagyok műszerész, csupán egy átlagos manuális intelligenciával rendelkező érdeklődő.

Mindhárom objektívet Internetről vettem, az eladók minden esetben feltüntették a “nehezen mozgó, vagy egyáltalán nem működő blende” hibákat. Egyik esetben zacskóban kaptam meg a blendét mozgató mechanika elemeit, amelynek egy csavarját az előző tulaj a nehezen mozgó blende miatt eltörte.

Három objektív még nem ad feltétlen okot általánosításra, ám a hiba jellemzően hasonló, így joggal kereshetünk közös okot.

A blende tulajdonképpen az objektíven található nyílás. Szabályozza az objektíven keresztül a gépbe jutó fény mennyiségét. Ez egy objektíven belül elhelyezkedő, kis lamellákból álló szerkezet, közepén nagyjából kör alakú réssel. A rés átmérőjét szabályozva csökkenthető, illetve növelhető a bejutó fény mennyisége.

A blende szerkezetek többfélék lehetnek, de jellemzően a legtöbbször fémlemezekből (lamella) illetve az azokat mozgató alkatrészekből illetve mindezeket egybe befoglaló elemekből álló körkörös ablak, amely képes szűkebb és tágabb nyíláson átereszteni a fényt.

Az alábbi képeken egy Zeiss 35/2,4 Flektogon objektív blendéje látható, már tisztítás után.

A blende az objektív belsejében található, általában az üveg elemek között, így nagyrészt védett, külső sérülés nem érheti.

Több évtizedes használat (vagy akár használaton kívüli tárolás) alatt a finom mechanika működésében hibák keletkezhetnek. Ezek leggyakrabban kopásból és koszolódásból erednek.

A kopás elkerülhetetlen. A kopásra való hajlamot elsősorban az alkatrészek finom megmunkálásával és minőségi anyagok használatával csökkentik.

Leggyakrabban az szokott előfordulni, hogy a lamellák rögzítési pontjaira felvitt olaj „átvándorol” a lamellákra és az objektívbe beszivárgott kosszal, porral besűrűsödve ragacsos mázt képez. Ilyenkor a lamellák egymáshoz ragadhatnak; nehezen járnak vagy akár nem is mozdulnak meg.

Ezek az objektívek – mivel jellemzően idős, alacsonyabb pénzbeli értéket képviselő példányokról van szó – ilyenkor kerülnek csavarhúzó alá. Ez nem is lenne baj, azonban a hozzám került mindhárom objektív esetén a tulajdonos jó szándékúan megolajozta a lamellákat.

Igen ám, de mint fentebb írtam, a lamellák igen vékonyak, könnyűek, nagy felületen érintkeznek és kicsiny rugók ereje tartja őket feszesen. A legtöbb kenőanyag alkalmatlan az ilyen mechanika kenésére, mivel felületi feszültségük (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fel%C3%BCleti_fesz%C3%BClts%C3%A9g )

viszonylag nagy és a blendéket mozgató rugók nem tudják legyőzni ezt az erőt. Ráadásul az eredeti koszos olajra ráolajozva nem távolítjuk el az összeragadás okát. Ilyen módon tehát nem lehet orvosolni a bajt,

Mi a tehetünk az ilyen objektívekkel?

  1. Az objektívet addig kell „lebontanunk”, hogy hozzáférjünk a blendéhez.

  2. Meg kell tisztítani a blendét a ráragadt koszos olajtól. Ez történhet oldószeres fürdőben (pl. izo-propil alkohol – ez széles körben kapható tisztítószer, ilyen van a CD/DVD tisztító csomagokban is) illetve javasolható eredetileg más célú anyag az ún. „féktisztító” folyadék. Ezt az autóipar használja, spray formájában 1000 ft alatt hozzáférhető, általában etanol és propanol tartalmú oldószer. Előnye, hogy spray volta miatt könnyű a feljuttatása és a szennyeződést feloldva elpárolog.

  3. Vigyáznunk kell, hogy a lamellákhoz csak óvatosan érjünk, vagy egyáltalán ne. Ezen túl a lencséket is védeni kell az oldószerektől, bár a régebbi üvegek erre kevésbé érzékenyek.

Mit ne tegyünk:

  1. A blendét lehetőleg ne szereljük szét, mivel a lamellák könnyen meghajolhatnak – ez javíthatatlan sérülésekhez vezethet.

  2. Ne olajozzuk újra közkézen forgó olajokkal, ha nem jutunk speciális, alacsony felületi feszültségű olajhoz. Próbát tehetünk nyugodtan, ha nem válik be az olaj, még mindig ott a féktisztító… (műszerolaj, WD-40, kontakt spray-k már kilőve)

Akternatív megoldásként, ha hozzáférünk ultrahangos tisztító készülékhez, akkor némi tisztítószer és desztillált víz keverékében tisztítsuk meg a blendéket majd egy desztillált vizes öblítés után iso-propil alkoholban öblítsük át. Az alkoholos öblítés eredményeképpen villámgyorsan megszáradnak a blendék.(a szerk.)

Magam mindhárom objektívet féktisztítóval gyógyítottam. A féktisztítót bőven használva, a lamellák kiszáradását megvárva kétszer-háromszor ismételtem meg az eljárást, mindegyik objektívnél sikerrel, az eredmény újra mozgó blende.

Használt anyagok, szerszámok

  • Féktisztító folyadék, spray
  • Csavarhúzók (pl. egyenes 0,5*2, 0,5*3, csillag ph 0, ph 1…, javasolt márkás típusok beszerzése, pár száz ft darabja; a nagyáruházakban kapható ezer forintos készletekkel nem érdemes próbálkozni, tönkre tehetjük velük a finom csavarokat.

  • Csipesz
  • Hajtott végű, kis méretű rádiós fogó

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles