12.6 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Phase One és Mamiya összeborulás | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

A Phase One és a Mamiya Digital Imaging tegnap bejelentette, hogy stratégiai szövetségre lépnek és közös fejlesztésű nyílt, középformátumú fényképezőgép platformot mutatnak be a jövő év folyamán.

Az átlag amatőr ugyan nem használ több millió forintos középformátumú hátfalakat és a hozzájuk való gépek sem a budget kategóriából kerülnek ki, az azonban mindenképpen tanúságos, ami a bejelentés hátterében van.

Különböző források szerint a Phase One jelenleg a középformátumú digitális hátfalak piacának kb. 50%-70%-át uralja (A szám függ attól, hogy melyik felmérést nézzük). A Contax 645 rendszer pár évvel ezelőtti halála és a Hasselblad H3D zárt rendszerének bejelentése után az utolsó csepp a pohárban a Hasselblad H2 rendszerének gyártását befejező döntés volt. A Contax 645 és a H2 gépek specifikációi, kommunikációs protokolljai nyitottak voltak más gyártók előtt, a H3D viszont már csak a Hasselblad saját hátfalait tudja fogadni. A piac másik két tagja, név szerint a Leaf és a Synar már régebben összeborultak és ha minden igaz hamarosan szállítják is a saját Hy6 rendszerüket. Így aztán a Phase One ott találta magát letolt gatyával a semmi közepén, szuper digitális hátfalakkal, amelyeket nem lehet új gépeken használni.

Az egyetlen megmaradt, valamirevaló menyasszony a faluban a Mamiya. Persze ez a menyasszony egy kicsit csúnyácska, az apja rég kirúgta otthonról. A Mamiya Digital Imaging nem más mint az a néhai Cosmo Digital Imaging nevű cég akinek az eredeti Mamiya vállalat az egész kamera és optikai üzletágát cakk-pakk eladta. Ez az a cég, aki a 2006 áprilisi tranzakció után gyakorlatilag csöndben meghúzódott és semmit nem mutatott fel. Mégis miért jó vásár ez a Phase One-nak? Mert a cég birtokában van a Mamiya összes fényképezéssel, fényképezőgéppel, optikákkal kapcsolatos tudásának, szabványának, tapasztalatának. Ez most mind a Phase One ölébe hull. Ebből pedig ki lehet főzni akár valami használható rendszert is.

Így aztán még az is előfordulhat, hogy a Hasselblad a nagy manőverezés közepette sikeresen a pálya szélére kormányozza magát. Létrehozott egy zárt rendszert, amivel szemben a Hy6 mellett most majd a Phase One/Mamiya páros is kirukkol egy új rendszerrel és ha egy kis eszük van akkor ez az új rendszer visszafelé kompatibilis lesz a régebbi Mamiya gépekkel és objektívekkel. Ez pedig hatalmas meglévő felhasználói bázist jelent. Azt hiszem, ezt hívják öngólnak.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles