14 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Palifogó | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Vegyünk kisfilmes vázat, szólalt meg bennem a kishangya, amikor megláttam egy EOS RT vázat viszonylag jó áron az Index adok-veszek fórumában hirdetve. Rövid egyezkedés után az eladóval történt személyes találkozás során a gép gazdát is cserélt. Az eladó korrekt módon elmondta a váz hibáit, miszerint az elemet gyorsabban eszi a kelleténél valamint, hogy a zár a végét járja. Valóban az első generációs EOS gépek zárja időzített bombaként működő gumiütközőket tartalmaz amelyek az idő múlásával szurokszerű anyaggá folyósodnak és összeragasztják a zárlamellákat. Az előbbi hiba a zárlatos kijelző háttérvilágítás kiiktatásával orvosolható. Az utóbbi pedig a zárlamellák rendszeres tisztításával időlegesen megoldható (a végleges megoldás a zár cseréje, de ez többe kerül mint a gép használtan). Szóval a hibák ismeretében korrekt áron cserélt gazdát a masina. Használom is. Az eladó korrektsége példa értékű.

Itt happy enddel is végződhetne ez a blog bejegyzés, de nem ez az ami miatt billentyűzetet ragadtam. Tegnap ugyanis észrevettem az apróneten egy EOS650 vázat is. (a 650 az első EOS alapú váz volt anno 1987-ben). Szó szerint a következő szöveggel :

"CANON EOS 650- es váz nagyon szép állapotban eladó! ! Ideális tartalék gépnek a CANON digitális gépek mellé esőben, fagyban, hóban, homokban, tengerparton! ! Robusztus metáll váz, 3kép/s, elektromos film továbbítás, mélységélesség ellenőrzés, manuállis és programautomatika, 30- 1/2000s, autófókuszos, pentaprizmás keresö 95%, dioptria állítás, automatikus filmérzékenység beállítás stb. "

Az ára pedig 15000 Ft. (a fix megjegyzés nélkül). Ez az ár gyanús, egy nagyon szép állapotban lévő gépért. (zárszmötyivel 8-10e anélkül 20e körüli az ára, ha tényleg nagyon szép állapotban van (vázsapkával, szíjjal esetleg doksival). Gondoltam nézzük meg, alkudjunk rá, hiszen azért van az aprónet. Elküldtem tehát a következő levelet…

"Kerdes, a zar mukodik-e illetve lett-e cserelve? Ennyi idos korban sajnos a zar gumiutkozoi katranyszeru anyagga olvadnak es osszekoszoljak a zarlamellakat. Ha ennek a nyomai mar lathatok a zaron akkor 8000Ft-ot adok erte alkatresznek. "

Rövidesen jött is a válasz.

"A zár szebb mint új korában! szerintem még nem láttál ilyen jó állapotban lávő Canon 650-est! "

Hmm, ha tényleg jó állapotban van akkor lássuk, a 15e jó ár érte, ment is a levél. Egy kis szurka-piszka nem árthat, úgy is bökte a csőrömet az a dioptriaállítás (ami a 650-en nincs)

"OK, lassuk a macskat… hol, mikor tudnam megnezni, kiprobalni ? (A dioptria allitas ugye azt jelenti, hogy van hozza dioptrias kereso felteted pluszban ?, mivel ezen a gepen csak igy lehet a kereso dioptriáját állítani)"

Hamarosan meg is érkezett a válasz.

"BOCS DE A GÉP NEKED NEM ELADÓ!!! "

Bummer, ahogy az angol mondja. Nesze neked. Most miért? Nem minősítem az eladót, mivel nem tudom a hátterét, miért is mondta, hogy akkor nekem nem adja el. Talán megijedt hogy valaki olyan akarja megvenni, aki ért egy kicsit hozzá és felfedi valamely rejtett hibáját? Vagy egyszerűen csak nem akart alkudni? Esetleg nem tudja mit ad el, nem nézett utána (ez a dioptriakorrekciós dolog gyanús) és úgy gondolja, csak akad egy balek aki elviszi látatlanba? Sajnos az apróneten és más hirdetési fórumokban egyre több a palifogó hirdetés (pl. objektív Mack garanciával, az USA ár+szállítás+vám+áfa +25% áron, magyarnak hirdetve). Palimadarak pedig mindig lesznek….

Ha az eladó úgy gondolja, van hozzáfűznivalója a dologhoz (kétlem) akkor ehhez az íráshoz fűzött hozzászólásban természetesen megteheti. (a linket elküldtem neki).

–update

Úgy látszik valamelyik megjegyzésem igencsak elevenbe találhatot, mivel ezt a levelet hozta az imént az egalamb.

"Te idétlen ember! Hogy veszed magadnak a bátorságot,hogy látatlanba mondasz véleményt valamiről amit nem is láttál.Te valami nagyon kisstilű emberke lehetsz. Mit akarsz a mai világban 15e Ftért? Lépj le és ilyen áron menjél az ecseri piacra a cigányok közé alkudni!De ha nagyon akarod megnézheted, és szemed szád tátva marad. Csak ennyit Te nagy szakember.Különben én is 40 éve fotózok!"

–update 2

Hmm, kicsit keresgélve a neten sok minden kiderül az emberről. Úgy gondolom, hogy egy felnőtt embernek aki valóban régóta fotózik, tagja legalább két fotóklubnak és a képeit az egyik klub rendes félévi kiállitásain ki is szokták állítani. Nos attól higadtabb reakciót és nem utolsósorban korrekt tájékoztatást vártam volna.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles