23.5 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

No title found | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

Å?szintén megmondva kezd elegem lenni abból a sok baromságból amit az itthon kapható fényképezéssel foglalkozó "szaksajtó" összehord.

A legutóbb leírt ilyen baromság FotóArt magazin mostani számában a Kalibrálásról szólt. A szerző azt írja hogy a CCD-t a megfelelő színhőmérsékletre kell kalibrálni még RAW formátum esetén is mivel jó fehéregyensúly állításnál nő a kihasználható árnyalatterjedelem. Aha persze, az ugye mellékes hogy a foveon szenzorok kivételével a jelenleg használatos képérzékelő szenzorok (CCD vagy CMOS) mindegyike szürkeárnyalatos képet állít elő és ebből vagy bayer szűrővel vagy pedig több menetes szűrőzéssel szűrve később számítják ki a színes képet. Ennél a processznél input adat a színhőmérséklet. A színhőmérséklet beállítása a RAW kép előállításakor semmilyen hatással nincs az eltárolt adatokra illetve a CCD beállításaira.

A másik ugyanitt elhangzott nagy megmondás a digitális hátfalak pixelenkénti kalibrálása amit a DSLR gépekben lévő érzékelőkön csak tessék lássék végeznek el. Emiatt drágák a profi CCD-k és nem lesz a DSLR alapú gépeknek soha olyan képe mint egy középformátumú digitális hátfalnak. Aha, jól megmondta a szerző, nem a nagyobb fizikai méret vagy a nagyobb felbontás miatt drágábbak a dgitális hátfalak és nem is emiatt kerülnek többe. Most már tudjuk hogy pixelenként vannak kalibrálra. Igaz hogy ha modnjuk 5 fokot melegszik a CCD akkor ez a kalibrálás már semmit sem érne, de hát a profi fotós hőmérővel járkál és ehhez állítja a CCD-t. Bravó! blog_sefi

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles