21 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Már az Adobe is ?! | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (2 értékelő)

Emlékszem egy szépreményű webes képtárhely nagyszabású pályázatára, amelyen az itthoni amatőr fotósok jelentős része elindult. Én azon kevesek között voltam, akik a pályázati feltételeket olvasva aggodalmuknak adtak hangot, miszerint abban az áll, hogy a pályázat szervezője szabadon felhasználhatja a beküldött képeket. Aztán hogy, hogy nem, a pályázat lezárása után kb. fél évvel a szolgáltató elindította mikrostock szolgáltatását, ahol az induló anyag nagy része a pályázat második fordulójába jutott képekből állt. Azonban nem a szerzők neve alatt, hanem mint a szolgáltató saját rendelkezésű képei. Bakker.

Nos, nem hiszem, hogy az Adobe ilyesmire készülne, viszont több neves fotós is szóvá tette, hogy a frissen bemutatott Photoshop Express felhasználási feltételei között szerepel egy igen érdekes bekezdés is.

"8.a Adobe does not claim ownership of Your Content. However, with respect to Your Content that you submit or make available for inclusion on publicly accessible areas of the Services, you grant Adobe a worldwide, royalty-free, nonexclusive, perpetual, irrevocable, and fully sublicensable license to use, distribute, derive revenue or other remuneration from, reproduce, modify, adapt, publish, translate, publicly perform and publicly display such Content (in whole or in part) and to incorporate such Content into other Materials or works in any format or medium now known or later developed."

"Az Adobe nem szerez tulajdonjogot az Ön tartalmára( képeire). Azonban az Ön által beküldött vagy a szolgáltatás publikusan elérhető részeire közzétett tartalmakra, Ön az Adobe számára az egész világra érvényes, jogdíjmentes, nem kizárólagos, korlátlan időtartamra szóló, visszavonhatatlan és továbbadható engedélyt ad a felhasználásra, terjesztésre, bevétel generálásra, reprodukálásra, módosításra, adaptálásra, publikálásra, fordításra, nyilvános előadásra és kiállításra, egészében vagy részében. Valamint a tartalom más anyagokban történő felhasználására, bármely jelen vagy jövőbeli formátumban."

Tudom a fordítás nem egy jogászi munka, de a lényeg így is átjön: Nem kérjük, hogy nekünk add az elsőszülött fiadat, viszont addig fog nekünk ingyen dolgozni amíg meg nem hal, és még utána is.

Miután pár fotós szóvá tette, hogy ezt talán mégsem kellene. Az Adobe rögtön kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a jogi csapatuk nagy erőkkel dolgozik azon, hogy átírja a szóban forgó szekciót olyanra, ami jobban megfelel a Photoshop Express felhasználóinak. Hmm, érdekes. Valószínűleg egy tipikus nagyvállalati kommunikációs hiba áll a szöveg hátterében. Nem mondták el pontosan a jogi osztálynak, hogy mit is akarnak, azok meg ezzel által elő. Most aztán meg jöhet a mosakodás meg a kármentés. Meglátjuk mi fog történni.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles