10.4 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Libella házilag | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (4 értékelő)

Arról már volt szó néhányszor, hogy bár nagyon sokféleképpen el lehet rontani egy tájképet, mégis a legegyszerűbb módja a kép tönkretételének, ha nem vízszintes a horizont. Számtalan jól sikerül képet láttam, amit értékelhetetlenné tett, hogy jobbra vagy balra dőlt aminek vízszintesnek (vagy függőlegesnek) kellett volna lennie. Persze PS-ben utólag ez korrigálható, azonban mint minden a képet transzformáló eszköz a forgatás is részletvesztéssel jár.

Ezért aztán arra kell törekednünk, hogy a képünk már az exponálás pillanatában jól szintezett legyen. A legkézenfekvőbb megoldás a vízmérték (libella) használata. A HAMA és más cégek gyártanak apró, vakupapucsba csúsztatható vízmértékeket, amelyek nagyon jól használhatók, az áruk azonban igencsak borsos. ~30USD, és itthon sem lehet 7000 forint alatt hozzájutni

image

Sokat gondolkodtam hogy, hogyan lehetne ezt a nagyszerű, de drága eszközt valami olcsó házi kivitelű dologgal kiváltani. A megoldás azonban nem nekem jutott az eszembe, hanem Sümegi András legutóbbi, panorámafotózásról szóló cikkében találtam rá.

A megoldás kulcsa egy a barkácsáruházakban 700-800 forintért kapható apró felcsavarozható libella, amelynek az aljára egyszerűen rácsavarozhatjuk egy kiszolgált vaku vagy szinkrontoldó vakupapucsba illeszkedő részét.

image          image

 A felcsavarozásnál arra ügyeljünk, hogy a libella alsó fehér műanyag „alja‿ nem vízszintes, ezért úgy kell a lábat feltenni, hogy az a piros külső „ház‿ vízszintesre kiképzett részére feküdjön fel.

image

A megoldásnak azért vannak hátrányai is. A HAMA libellát két irányban is feltehetjük a gépre és így az oldalra fordított vertikális állású gépet is tudjuk szintezni. Ellenben a barkácsolt libella csak a „normál‿ állású gépen használható szintezésre. Ennek ellenére párszáz forintos ráfordítással, egy hasznos kiegészítővel bővíthetjük eszköztárunkat, és búcsút inthetünk a ferde horizontoknak.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles