10 C
Budapest
Saturday, April 27, 2024

Közelfényképezés kezdőknek | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

3 napja eldöntöttem, hogy kipróbálom a makro közgyűrűmet (Canon EF 25) az 50-es obimmal (Canon EF 50/1,8 II.). Kimentem Törekibe (mint mindig), és nekiálltam hason fekve mindenféle kicsi bogarakat fényképezni.
image A kijelzőn visszanézve feltűnt, hogy ISO400 mellett a szükséges 1/125-ös záridővel (hogy ne mozduljon be) max. 4-es rekesszel tudok fényképezni, ami nagyon kicsi DOF-ot (Depth of field / mélységélesség) jelent. Körülbelül 2mm így a mélységélesség, ami semmire sem elég : (
Hazamentem…..

Másnap elolvastam az index-en található makrózásról szóló teljes fórumot, és azon keresztül találtam egy nagyon hasznos honlapot, amit kedves szistipisti felhasználó hozott létre:

szistipisti.fw.hu

Ezen az oldalon találunk tippeket a makrofotózáshoz használatos világításról, házi sufni-tunningos portré megvilágításról, a bipoláris vakuzásról, stb. Engem a makrofotózáshoz használatos világítás érdekelt. Ha makrozásnál vakut használunk, az a gond, hogy egyrészt az objektív eltakarja a fényét, mivel fentről jön a fény, és ezzel az összeállítással a tárgytávolság kb. 2 cm, másrészt nagyon irányított a fénye ilyen közelről, ami erős becsillanásokhoz vezet. Ezeket a problémákat küszöböli ki a szistipisti-féle makrófotózásnál használható vaku-derítő akármi (nem tudom, hogy nevezzem el). Nézzétek meg a honlapon, és meg fogjátok érteni a működését.
Hazamentem, megépítettem, és ismét elmentem „szerencsét próbálni‿. Hihetetlen sikerélményeim voltak! ISO400-nál 1/125-ös záridőnél 8-as rekeszig jutottam így el!!!
Otthon megnéztem a képeket a monitoromon, és sajnos még mindig kevésnek bizonyult a DOF : (
Még mindig nem volt elég a fény….
De hát ismertek, nem adom fel : )
Tükörrel szemben készítettem egy-két teszt fotót ezzel az összeállítással, és észrevettem, hogy felül rengeteg fény elmegy. Barkácsoltam egy dobozt a tetejére, amit belülről fényvisszaverő fóliával borítottam (szerintem az alufólia tökéletesen megfelel erre a célra). Ez visszatereli a fényt lefelé, és így szinte semmi fény nem vész kárba.
Tegnap du. volt a főpróba….
Siker! ISO400, 1/125 mp záridő, f 13 !!!
Ez már sok mindenre elég!
Ezt a képet is így készítettem, és még jó párat, amiket fel fogok tölteni, ha lesz kreditem.
Azért még mindig érdemes úgy fotózni, hogy a téma párhuzamosan legyen a lencsére!

Akinek külső vakuja van, természetesen még nagyobb (kisebb) rekeszt is elérhet ezzel a megoldással, de nekem nincs.

Röviden ennyi, remélem ismét tudtam valakinek hasznos tanácsot adni.
Aki szeretne makrofotózással kísérletezni, mindenképpen építse meg, nem kerül semmibe, és fantasztikus eredményeket lehet fele elérni. Nyilván minden gépre másképpen lehet rögzíteni, ebben nem tudok tanácsot adni, kísérletezni kell.

Üdv, és kívánok mindenkinek jó fényeket, és sok sikert a fotózáshoz!

Dani szitakoto

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles