12.6 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Könyvajánló: The Art of Raw Conversion using RawShooter Premium 2006 | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 3 (1 szavazat )

by Uwe Steinmueller & Jürgen Gulbins

Tartalomjegyzék

Az Outbackphoto-n nézelődve láttam meg a könyvet. Mivel nem vagyok nagy ász angolból először arra gondoltam hülyeség megvenni. Aztán láttam, hogy főként az RSP-ről szól és csak $30, valamint a bitek amúgy is az ereimben folynak, ezért megvettem.

imageNem mintha baromi nagy szükség lett volna rá, de mindenképp érdekelt hogy szedte össze Uwe azt, amit más csak többhetes fórumolvasgatás árán tud csak bezsebelni.

Kezdi az alapvető dolgokkal: szenzorok, JPG vs RAW, bitmélységek stb… A color management rész különösen érdekelt. Kiindulási alapnak teljesen jó a könyv, bár tárgyalhatta volna ezt a részt részletesebben is. Arra mindenesetre elegendő volt, hogy felkeltse az érdeklődésem a ProPhoto RGB és a Beta RGB iránt.

Eljön az RSP ideje is. Kitér a konverter minden porcikájára áttöltéstől a tónusokig.

Nekem a legjobban az Uwe által használt curves technikák tetszettek (s-curves és társai) amiket magunk is megcsinálhatunk a mellékelt képernyő képek alapján (azokat lemásolva) és el is menthetjük további sémaként a konverterben. Ezek a szösszenetek roppant hasznosnak bizonyultak a napi munka során. Általánosságban kitér az egyszerűbb feladatok PS ben elvégzett műveletire is, mint az élesítés vagy retusálás. Említi az általam eddig teljesen közönyös DNG-t is, mint archív formátumot. Később el is agyalogtam a mai piaci helyzeten és mivel gyártók jönnek / mennek ezért úgy döntöttem a Sigma SD10 hez használni is fogom archivásra.

Két fejezetet ollóznék ki a könyvből. Az egyik a kamera profilirozás, a másik a B&W workflow. Véleményem szerint az átlag amatőr nem készíttet/használ saját kamera profilt a profik meg nem APS méretű érzékelőkben és RSP-ben gondolkodnak (bár ismerve a Magyar suszter viszonyokat nem lepődök meg már semmin). A másik ami csípte a szemem az a B&W workflow. Az RSP-re értendő tanácsok teljesen jól hasznosíthatóak de véleményem szerint nem feltétlen a RAW konverter dolga a fekete-fehér konvertálás, bár megoldható.

Elmondható, hogy az árát feltétlenül megérte az anyag, mert nagyon jól össze van rakva, szerintem mindenki talál benne 1-2 apró morzsát, amivel jobbá teheti a képeit vagy könnyebbé a napi munkát.

A 198 oldalas e-könyvért $30-t fizettem PayPal-al.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles