15.3 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

Könyvajánló : Light:Science and Magic | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.7 (3 értékelő)

Minden amit tudni akartál a fényről, de soha nem tudtad hogy meg kellene kérdezned.

Lehet, hogy kicsit maradi vagyok, de én szeretem átlapozni a könyveket mielőtt a kasszához fáradok. Úgy gondolom,  könyvet on-line venni, egyfajta szerencsejáték.  Sajnos külföldi kiadású könyvek esetén ezt a beleolvasást igen nehéz kivitelezni. Maradnak az amazon.com review-ek, illetve a különböző blogok és fotós magazinok ismertetői, de még így is könnyű lyukra futni.

A most bemutatásra kerülő könyvvel már régóta szemezgetek. Kedvenc vakus weboldalam a strobist olyan áhítattal szokott hivatkozni rá, mintha valamilyen szentírás lenne. Az amazonon pedig 85 rá adott véleményből 74 ötcsillagos.

Ilyen előzmények után nem kis várakozással vettem kezembe a könyvet és kellemes meglepetésben volt részem. A fejezetek áttekinthetően és érthetően vezetik be az olvasót a fotográfiai világítás rejtelmeibe. Az alapfogalmakon át a bonyolult világítási problémák megoldásáig. Az első két fejezetben bevezetést kapunk az alapfogalmakba; fényesség, szín, kontraszt. Mindezt letisztult illusztrációkkal alátámasztva.

A harmadik fejezet a tükröződésekkel, a szóródással foglalkozik. Itt vezetik be az szerzők azt a fogalmat, amely a következő fejezetek alapján képezi. Ez a fogalom a „beesési szögek családja” (family of angles).  A jelentése pedig azon beesési szögek összessége, amelyekben a megvilágítás direkt visszaverődést okoz.

A negyedik fejezetben az elmélet után következhet az eddig tanultak gyakorlatba ültetése. Ismét csak példákon keresztül és sok illusztrációval megtűzdelve. Hogyan segít egy festmény fényképezésénél a beesési szögek családjának ismerete? Hogyan kezeljük a visszaverődéseket egy termékfotónál? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kapunk kimerítően részletes válaszokat.

Az ötödik, hatodik és hetedik fejezetekben a különösen problémás üveg, fém és más anyagok fotózásával ismerkedhetünk meg, míg a nyolcadik fejezet a portréfotózást taglalja. Végül pedig szó esik az extrém szituációk kezeléséről (fehér a fehéren, fekete a feketén) és hogy a strobist kedvelők se maradjanak csemege nélkül az utolsó fejezet a könnyű, hordozható, studióvakukat kiváltó eszközökről és használatukról szól.

A könyvet elolvasva tényleg nem csalódtam, ez valóban egyfajta biblia. A fotográfiai világítás bibliája. És mint ilyen, nem hiányozhat egyetlen fotós könyvespolcáról sem.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles