12 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Könyvajánló : John Shaw’s Closeups in Nature

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (2 értékelő)

“Minden amit a közelfényképezésről tudni akartál,
de soha sem tudtad hogy meg akarod kérdezni…”

Internetes természetfotós fórumokon (persze nem az itthoni fórumokon) ha a közelfényképezésről van szó, előbb utóbb felmerül John Shaw könyve, mint amolyan alapmű ami minden fontos információt összefoglal, mégpedig olvasmányos, közérthető formában. Miután megvásároltam és átrágtam magam a könyvön és is csak megerősíthetem ezt az állítást.

A könyv hét fejezeten keresztül vezeti be az olvasót a közelfényképezés rejtelmeibe. Az általános alapismeretekkel kezdi (leképezési arányok, expozíció, fénymérés) majd ismerteti az egyes eszközöket; közgyűrűket, makró objektívetek, előtétlencséket, kihuzatokat és ezek minden elképzelhető kombinációit.

Külön fejezet foglalkozik a vaku használatával és a terepen használható apró tippekkel is. Shaw, profi fotósoktól szokatlan módon, nem titkolózik, megosztja az olvasóval azokat az apró trükköket amelyek hozzásegíthetik egy jó fénykép elkészítéséhez.

Mindezeket a szerző kiváló képei illusztrálják. Minden képhez rövid magyarázattal, hogyan és milyen eszközzel készült, milyen kihívásokkal kellett szembenézni az elkészítés során.

A könyv egyetlen hiányosságának azt róható fel, hogy Nikon gépeken, kiegészítőkön és objektíveken keresztül mutatja be az eszközöket. Természetesen ezeknek az eszközöknek jó része létezik Canon vagy más gyártók kínálatában is.

Röviden összefoglalva a könyv nagyon hasznos segítség mindenkinek aki a közelfényképezéssel szeretne foglalkozni, de azok számára is tud újat mondani aki már régen foglalatoskodnak a fényképezésnek ezen ágával.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles