13.4 C
Budapest
Saturday, May 4, 2024

Könyvajánló: Ansel Adams : Photography Series

Az adott értékelés: nincs

Sok amatőr fotósnak nem hangzik ismerősen Ansel Adams neve, pedig valószínűleg már látták egy-két képét. Ha azonban egy kicsit is komolyabban foglalkozunk a fényképezéssel (és persze hozzáférünk az angol nyelvű szakirodalomhoz) akkor előbb utóbb találkozni fogunk vele.

 

Ansel Adams az elmúlt évszázad egyik legnagyobb fényképésze volt. A fényképezés szinte minden területén maradandót alkotott, tájképei, csendéletei és portréi igazi művészi alkotások. A fényképezés mellett publikált és oktatott egészen haláláig. Eredeti dedikált képei manapság 50ezer dolláros árszinten cserélnek gazdát.

Három kötetből álló “how-to” sorozata a legmeghatározóbb ilyen témájú kiadvány. Első kiadása 1950-ben jelent meg, utolsó átdolgozott kiadása pedig pár évvel Adams halála előtt készült el.

A első kötet a “felmagasztolt filmtartó dobozzal” a kamerával foglalkozik, részletesen bemutatja a 35mm-es, a középformátumú és a nagyformátumú fényképezőgépeket és mindenre kiterjedő leírást ad az egyes komponensekről (lencsék, zárak, fénymérők). A kötetet gazdagon illusztrálják Adams képei és egyszerű sematikus ábrái. Ugyan a könyvben nincs szó a digitális fényképezésről, CMOS érzékelőkről és photoshopról, de azok az alapelvek amelyeken ezek a modern eszközök alapulnak, nem változtak az elmúlt 50 év alatt. Adams saját koncepciója a kép elkészülés előtti elképzeléséről (vizualizációjáról), amelyet végigvezet mindhárom köteten, olyan kiindulási alapot ad az olvasó kezébe amely hozzásegítheti egyedi, különleges fényképek készítéséhez.

A második kötet a negatív címet viseli, de sokkal inkább szól a fényről, annak méréséről és a fényképen történő rögzítéséről. Az Adams által kitalált és azóta is széles körben használt zóna rendszer, mint a fénymérés alapja ebben a kötetben került először leírásra. A mesterséges és a természetes fényekről, használatukról szintén bőven esik szó.

A harmadik kötet a papírkép készítésének lépéseit mutatja be az olvasónak, mindenre kiterjedő részletességgel. A bemutatott módszerek jelentős része mind a mai napig használható, illetve mint alap tovább él a digitális képfeldolgozás során. Nemrég egy természetfotós azt mondta, hogy Adams már a hatvanas években felfedezte a Photoshop-ot, csak bitek és pixelek helyett nagyítógépet, takaróidomokat és vegyszereket használt.

 

 

 

Ezek a könyvek nem hiányozhatnak egy angolul értő fotós könyvtárából. Sajnos a magyarországi szakmai könyvkiadást ismerve arra alighanem sokáig várhatunk hogy ezek a könyvek magyarul is megjelenjenek. Persze ezen nincs mit csodálkozni, az utóbbi években nem jelent meg olyan magyar nyelvű kiadvány amely a kezdő amatőr fotós szintjénél egy kicsit is tovább merészkedett volna. A kiadók inkább a point&shoot turistafotósokat célozzák meg könyveikkel, ami nem lenne baj, ha lennének a haladó amatőr fotósoknak szóló kiadványok is. Amíg ilyenek nincsenek addig marad az angoltanulás és az angolul elérhető könyvek.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,493RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles