12 C
Budapest
Saturday, April 27, 2024

Kellenek nekünk új szoftver verziók? | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (4 értékelő)

Ez a cikk néhány hónapig az asztalfiókban hevert, aztán mégis előszedtem. Sajnos azonban nem a mámoros örömtől tettem ezt. Pár sorban megpróbálom az utóbbi pár hónap erőfeszítéseit, egy új operációs rendszerrel és a naponta használt fotós szoftverek új verzióival kapcsolatos tapasztalataimat megosztani. Bár kicsit technokrata az írás, de mindenképp vegyük figyelembe, hogy mára a számítógép és a digitális sötétkamra legalább annyira fontos lett eszköze lett a fotózásnak, mint anno a kézi fénymérő, vagy a nagyítógép volt.

Az alapok..

A MS Windows Vista megjelenése után több mint fél év telt el. Gondosan vártam a soromra… megjöttek szépen lassan a driverek : raid, vga, hangkártya, Epson R2400. Aztán bevártam a számomra fontos alkalmazásokat is: Eizo Color Navigator, Qimage, PS CS3 stb. Minden készen állt a startra gondoltam nekivágok, biztosan kapok egy csomó többletszolgáltatást az új operációs rendszerrel és a fontos szoftvereim új verzióival.

A Vista feltelepítése nem okozott gondot. A megfelelő meghajtó programokkal sem volt gond. Elképedtem, hogy az XP-nél bevált “kapcsold, ki a felesleges szolgáltatásokat, kevesebb memóriád fogy” elv a Vista esetében bizony megbukik. A tapasztalat az, hogy 2GB memória alatt fotófeldolgozáshoz nem szabad Vista-ban gondolkodni, pont. A szolgáltatások egy részét így is leállítottam, de a daemon tools, vírusíró és egyéb rezidens (pl. Messenger) programok ezt vissza is vették. Mindenki jobban jár, ha első körben a defrag és egyéb karbantartó ténykedések, kitiltásával kezdi a Task Schedulerben.

Ha már a Vistával megvagyunk akkor nézzük az egyéb szoftverek új verzióit.

Az első, amit feltettem az új Eizo Color Navigator 1.2.4 volt. A szoftverből általában az új monitor típusokkal szokott érkezni friss verzió, most is így volt. Keresgéltem hetekig a beállításokat, de valahogy sehogy sem volt olyan, mint előtte az XP-n. Hiába van egy irgalmatlan jó monitor az asztalon, ha nem lehet belőle kihozni értelmes képet. A gép feketéi valami elképesztően lehangolóak voltak. Ha az embernek nincs képi memóriája és nem őrzi meg a színeket az elméje, akkor simán képes elhinni “a gépnek” a beállításokat miszerint “minden jó”. Eljutottam addig, hogy teljesen elkenődtem, naponta kalibráltam a képernyőt, de semmi. Elkezdtem komolyabban átnézni a vga driver programot (ATI catalyst control center 7.14). Aztán egy érdekes fül -re lettem figyelmes: a “PC standard”-ról amit azt hinnénk az alap minden pc-n. A “Microsoft MCE black and white levels”-re kellett kattintani, és 3 hét szenvedése után váltam megkönnyebbülté. Végre a színek a fényerő és a gamma “Eizo minőségben” élvezhető. Az ATI tehetségtelen user interface tervezőjének meg jár a citromdíj, a gördítősávval elrejtett checkbox-ért.


A görgető menüt mindig nézzük át.

Print

A következő pofont a nyomtatás adta.. Az elsőt a jól megszokott Qimage, ami nem ment fel a gépre csak demó módban. Olcsón megúsztam egy néhány dolláros unlock kód segített, amit a gyártónál kell kérvényezni (a kulcsra 24 -órát kellett várnom).

Az Epson 2400 v6.50 driver, jó minőségű, fel is települt rendesen,de az alap ICC profil természetesen nem elég jó. Mivel a driver más, ezért elhatároztam, hogy az új 2007 -es újrakalibrált gyári profilokat teszem fel a gyári papírokhoz próbaképpen. Nagy meglepetésemre az installer nem csinált semmit, csak eljátszotta, mintha telepítene. Nem tudom, egy sima állománymásoláshoz miért kell installert írni? A megoldás végül az lett, hogy az installert egy xp-s gépen futattam, azon gond nélkül kinyerhettem a vágyott ICC profilokat a c:windowssystem32spooldriverscolor könyvtárból. Sajnos a 2400 még mindig nem tud “icm nélküli” módban futni pedig a driverben benne van, így marad a Windows által renderelt nyomtató profil kezelés. (Mint ahogy anno írtam a 2400-kapcsán). Egy dolog nagyon -nagyon gyors a Vista-n az a Qimage, példásan megírták, több magra.

Raw

Lightroom 1.1 simán felment, megmutattam neki a régi libary-t aztán megcsinálta a konverziót. Az 1.1 óriási pozitívum az 1.0-hoz képest. Nem gondoltam volna, hogy lesz a programból pár éven belül valami. Flexibilis, gyors a leválogatás, kategorizálás.. egy darabig. Aztán drámai lassulás. Óvatos duhajként eseményenként (400-700-kockánként) engedtem rá a szoftvert a 2007 -es év elejére. Sajnos napokba tellett még megtaláltam, hogy az antivirus ellenőrzése alól a munkakönyvtárakon kívül ki kell iktatni a következő könyvtárakat is (ideírom azokat is, akiknek ez nem nyilvánvaló pl. magamnak, ha újratelepíteném ezt a szörnyet):

C:Progam Filesadobe Lightroom (vagy ahová települt)
C:Pics2007stb. (a raw képeink tárolási helye)
C:UsersUsernevünkDocumentsLightroom (a Lightroom catalog helye)
C:Program FilesCommon FilesAdobe
C:UsersusernevünkAppDataRoamingAdobe
C:UsersusernevünkAppDataLocalAdobe

Újabb lépés az üdvösség felé, de ez sem volt elég. A közepes sebességhez ki kell kapcsolnunk a Windows search szervizt és a csicsás kezelőfelületet is. Az Aero-nak nem tudom mi köze az LR-hez de mindenesetre az LR 1.0 XP-s sebességét azért hozza így az 1.1, Vista-n. Talán a nézőképek még mindig nem az igaziak annak ellenére, hogy nem generáltatom őket újra. A képek megnyitásakor a “homály” még mindig nehezen oszlik el. Az Automatically write changes into XMP -t kapcsoljuk ki az (1.2-ben default ki van )! Mire végeztem a cikkel megjelent az 1.3. Az XMP problémát javították!

A 1.3 néhány újítása az export-import panel átdizájnolása mellett számomra az adatbázis javítás működőképessé válása hozta. Történt ugyanis egy kis galiba mialatt a cikket írtam, mégpedig az hogy nem lehetett már integritást ellenőrizni a katalógusomon. Az 1.3 ban végre rendes párbeszédpanelt kapunk ha “baj van”, ráadásul ki is tudta javítani a hibát. Az imák meghalgatásra találtak, a sebességet optimalizálták, mostmár teljesen jól használható, Vista alatt is! Szintén nagy öröm, hogy importálásnál kiválasztható mekkora nézőképet készítsen. Ha itt beállítjuk az 1:1-et (teljes méret akkor nem kell várni a későbbiekben a belenagyításnál a renderelésre. A nagy nézőkép nagyobb cahce méret is, ezért ennek használatát mindenki döntse el maga.

A nyomtatást érintő dolgokról nem tudok nyilatkozni, mivel nem a z LR-t prferálom erre. Ezenfelül üdvözlom a sRAW formátum támogatását is. Szó ami szó az 1.3 végre használható, bár a DAM funkciók maradéktalan megvalósítására még várnunk kell.

Még egy kis hiba, ami zavar az LR-ban: Ha tiff kimeneti állományt konvertáltam, akkor át kellet mentenem a CS3-ba a pixel order fülnél per chanel -re, mert nem hajlandó a Qimage 2008.107 megismerni az állományt. És nem csak a nézőképnél gond ez hanem a nyomtatásban is. Ha kényelemre vágyunk a PSD állomány nem tartogat ilyen meglepetést (maximum a nagyobb file méretet). Helyesen tömörített tiff-et a CS3-ban átmentve kaphatunk majd.

PS CS3

Ha valaki megpróbál valamit rutinból csinálni, mondván ez biztosan ugyanaz ebben a verzióban is, az úgy jár, mint én. Számtalan build próbáltam végig hasztalan. Gondolván a telepítőmben van a hiba. Mivel nagy mennyiségben dolgozom Raw file okkal ezért elengedhetetlen a PS action-ök használata. A következőbe fejeltem bele: A szokásos munkafolyamat pl. átméretezéshez felvettem a műveleteket action-be. Ezután a könyvtárra ráengedve csak az első kockán hajt végre módosítást a többi érintetlenül menti “save as”-el. Több hét szenvedése után (mindamellett nem kerestem a PS-en kívül másik szoftvert annak ellenére, hogy határidőre dolgozom) kellett rá jönnöm, hogy a CS3 kicsit máshogy kezeli az action-öket mint az előd. A megnyitási műveletet már nem szabad felvenni csak a már megnyitott képen felvenni a munkát. Szép, csak idő míg rájön az ember, mindenesetre leírva még nem láttam még akkoriban. Utólag viszont belenyúlhatunk és elmenthetünk (csak megnyitott képnél) ez nagyon tetszik benne

A 4.2-es ACR (és 4.3-as) kiváló és tényleg használható. Leválogatni a bridge meg is felelne, de viszonylag kényelmetlen a tömeges képfeldolgozás (persze megoldható). Kényelmetlen hogy a Bridge nem csinál színhelyes nézőképet, valamint az is hogy állandóan rugdalni kell a megfelelő chache-elésért (könyvtárból törölni a *.BridgeCacheX fileokat). Időközben a Bridge -hez jött egy 2.1-es frissítés, ami a hibák egy részét orvosolja. A slideshow pedig nyugodtan elfelejthető, mert rosszminőségű nézőképekből generálja. Ami öröm az viszont az LR és a PS közti viszonylag jó átjárhatóság (az ACR használja az LR Raw beállításait). Még egy plusz az LR-ben vagy Bridge-ben csillaggal megjelölt képeket a Vista képnézegetője átveszi és megjeleníti, egész nagy fejlődés az XP- hez képest és természetesen a Windowsban lévő slideshow is tökéletes jpg-hez. CS3 Kipipálva. Időközben megérkezett a PS 10.0.1 ami a nyomtatással kapcsolatos dolgokat kéne ,hogy rendbe rakja. Alapvetően nem a ps-t használom nyomtatásra, de kipróbáltam a dolgot. Néhány próba után beláttam, hogy a keretnélküli nyomtatás nem lesz a PS erősége a R2400-al. Frissült a Bridge CS3 is 2.1.1.9-re. A gyorsabb nézőkép elkészítésen kívül a komplett program gyorsabb lett. A slideshow sajnos még mindig rossz. Ha képeket forgatunk, még mindig nem kerülnek ki a változtatások az adatbázisból, felettéb idegesít, legalább lenne egy kapcsoló rá..

PS Szűrők

Az általam használt plugin csomagok közül csak az Alien Skin Exposure újult meg. A szoftver alapvető célja a hagyományos filmemuláció (színes és fekete fehér típusok egyaránt). Az emuláció mellett, tónusgörbét, színezettséget és egyéb nyalánkságokat is kipróbálhatunk benne. Az 2.0 még túl is tesz az előző verzión, gyorsaságban és tudásban is. Aki nem ismeri, annak ajánlani tudom, ez a verzióváltás végre használható, elsőre.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy az újdonság varázsa elég rendesen megkopott néhány hét alatt. A gép erőforrásait valamivel jobban használják ki a Vistán futó programok, de a sok plusz szolgáltatás fel is emészti a nyereséget. A memória fronton nem kérdés, hogy a 32-biten az XP kevesebbet herdál el. A Vista sajnos 250-300 Mb-al többet fogyaszt, ami ma már nem tétel, de az ellenértékét nem látom. Disk I/O műveletekben sajnos megint csak az XP-t preferálom, mivel jóval gyorsabban dolgozik.

Ha megnézzük, akkor az ICM, Raw konverzió, batch processing, valamint a nyomtatás területén minden bedőlt, ami új. Az a gond, hogy gyakorlatilag ezek a munkafolyamatok fedik le a digitális fotós mindennapi tevékenységét. Azok a plusz dolgok, amiket az új operációs rendszer és az új programok adnak, azok egy fotós számára nem sok jelentőséggel bírnak. Izmos órákat töltöttem az alapvető dolgok működésre bírásával, annak ellenére, hogy jó minőségű hardveren Vista kompatibilis programjaim vannak. Erre már csak hab a tortán, hogy eltűnt a szünetmenteseket kezelő szolgáltatás, ami nagyon nem tetszik.

Időközben megérkezett néhány javítás a Windows update-en. A file műveletek felgyorsultak, némileg de még mindig van javítani való. Talán majd az SP1 után újra nekifutok.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
698FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles