23.5 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

Babzsák

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.6 (15 értékelő)

Már megint egy unalomig elcsépelt téma, gondolhatja a Kedves Olvasó, elolvasva ezen írás címét. A babzsákot mindenki ismeri, még a DFM is írt róla cikket. Varrunk tetszőleges anyagból egy kis zsákocskát, amit megtöltünk babbal, és arra tesszük a fényképezőgépünket. Tök jó, mert egyenetlen felületen is jól megáll a gép. Ez a fajta babzsák, azonban sokkal inkább arra való amire eredetileg is kitalálták, arra hogy a gyerekek az óvodában tornázzanak vele. (Emlékeznek, lábbal emelgeti, dobálni stb.) Létezik persze olyan babzsák is, amely kifejezetten fotósoknak való, és most inkább erről szeretnék írni.

Kezdjük azzal, hogy milyen funkciói vannak egy jó fotós babzsáknak. Először is stabil alátámasztást kell nyújtania mindenféle körülmények között, legyen szó akár a talaj szintjéről történő fotózásról, akár autó ablakából vagy egy terepjáró tetejéről. Másodszor elég nehéznek kell lennie, hogy teleobjektívünk tetejére rakva csökkentse a felszerelés bemozdulását, vagy hogy az állvány aljára akasztva stabilizálja azt. Ezeken kívül nem árt ha könnyen szállítható is.


Kinesis SafariSack I – “A” babzsák

Az egyik olyan fotós babzsák, amely megfelel a fenti feladatokra a Kinesis SafariSack nevű gyártmánya. Ha jobban megnézzük a cég weboldalán a képeket, látszik, hogy az alsó rész két végén egy-egy csúszásgátló betét található. Ezeknek köszönhetően nem fog lecsúszni a sima felületekről. Megtölteni egy bújtatott cipzáras nyíláson keresztül lehet. Ez igen fontos részlet, hiszen senki sem akarja, hogy a cipzár összekaristolja a gépét, objektívét, vagy éppen az autó tetejét. További fontos részlet a gyorscsatos vállszíj, amely azon kívül, hogy könnyen szállíthatóvá teszi a zsákot, a rögzítésben is segít. Végezetül pedig a legérdekesebb rész, a két oldalt lévő, állítható hosszúságú összehúzó pántok. Ezeknek a segítségével a zsákot A alakban összehajthatjuk, ezáltal egy magasabb alátámasztást kapunk, ami talaj közeli fényképezésnél, igencsak hasznos, de nagyon jól jön, ha a félig felhúzott autóablakra tesszük. (Ilyenkor az összehúzó pántok tartják az ablakon a zsákot.)


A SafariSack mintájára készített “sufni” babzsák

Persze nem kell megvennünk a meglehetősen drága SafariSack-ot. (Magában nem drága, de mire hazahozzák és kifizetjük a szállítást, vámot, áfát, jattot addigra már nagyon drága lesz). Sokkal jobban járunk, ha a képeket (http://www.kgear.com/r/R420.html kattintsunk a kis képekre) megmutatjuk egy ismerős varrónőnek aki gyorsan és egyszerűen elkészíti nekünk a babzsákunkat. A zsák mérete, ~40x30cm amitől tetszés szerint el lehet térni. A csatok és pántok minden “varrós” boltban beszerezhetőek. Az anyaga lehet durva vászon, vagy farmer anyag a két végén műbőr betétekkel.


Az egyik lehetséges töltelék a tönkölybúza pelyva

Ha már megvan a zsákunk, valamivel meg is kell tölteni. Első gondolat a bab, amiről azonban mindenkit lebeszélnék. Ugyanis ahol bab van, ott van zsizsik is van és ez igaz a többi élelmiszerre, azaz lencsére, rizsre, sárgaborsóra és a hasonlókra is, ha ilyesmivel töltjük meg a babzsákunkat akkor előbb utóbb számíthatunk arra, hogy magától kisétál a sarokból. Ha csak rövid időre használjuk az előbbi anyagokat töltéknek akkor persze nem lehet gond. Például, amikor külföldre utazunk, akkor minden kiló számít a feladott csomagoknál. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha a babzsákot üresen visszük magunkkal és a cél országban vásárolunk tölteléknek két kiló rizst, amit hacsak nem valami egzotikus országba megyünk, minden boltban lehet kapni.

Mit használjunk állandó tölteléknek? Nos ha hozzáférünk, akkor a legjobb megoldás a kinesis által is használt műanyag gyöngy. Ezzel csak az a gond, hogy az elmúlt két évben nem sikerül itthon olyan forrást találnom ahonnan beszerezhető lenne. (Update: A hozzászólásokból kiderül, hogy nem kerestem eléggé intenzíven.) Szerencsére egyes “bio” termékek nagyszerű alternatívát kínálnak. A legtöbb hipermarketben kapható egy-két ezer forintért úgynevezett “bio” párna, amely tönkölybúza pelyvával vagy meggymaggal van töltve. Ezek a babzsákhoz is ideális töltelékek. Ha könnyebb zsákot akarunk akkor a tönkölybúza pelyva a jó választás, nehezebb zsákhoz pedig a meggymag.

Ezek után már csak egyetlen fontos dolgunk van, amikor fotózni megyünk, ne hagyjuk otthon a babzsákot!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles