23.3 C
Budapest
Wednesday, May 1, 2024

Arca állványfej adapter házilagosan | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

Zsozso kolléga gázcsőből buherált állványfeje láttán nekem is megjött a bátorságom egy kis barkácsolásra. Mielőtt azonban belekezdenék, szaladjunk egy kicsit vissza, miért is varrom a kabátot a gombhoz, mi értelme van egy meglévő Manfrotto állványfejet (pontosabban gyorsszorítót) egész napos munkával átbuherálni egy másik cseretalp szabványára, ahelyett, hogy bagóért vennék hozzá Manfrotto cseretalpat akármelyik sarkon?

Régóta piszkálja a csőrömet, hogy a konstruktőrök milyen mostohán bánnak az állított formátummal, miközben én nagyon szeretem, nagyjából ugyanannyit használom, mint a fektetettet. Jó, gyártanak portré markolatot a legtöbb típushoz, de pl a 10D esetén arról is már indításkor lehagytak egy gombot (tudom, a D60 öröksége, de akkor is!) Viszont, ha én terveztem volna a markolatot, lenne rajta állított pozíciónak megfelelő állvány menet, sőt vaku papucs is. Nem tudom más márkáknál van-e ilyen, és csak a Canon bánik ilyen spártaian a felhasználóval, vagy erre még senki sem gondolt rajtam kívül, de mindegy is. Maradt a gömbfej, elfektetése, a platni felhajtása, és hasonlók, ami viszont a markolattal együtt jó 12 cm külpontosságot eredményez (ennyire kerül távol a gép súlypontja az állvány tengelyétől), ráadásul magassági értelemben is ekkora a különbség az állított és fektetett gép nézőpontja között. A Manfrotto kínálatában hasztalan kerestem megoldást a problémámra, amikor egyszer csak Pusztai Laci egyik írásában felfigyeltem a Kirk és az RRS cég L-bracket-jeire. Később szert is tettem egyre. Ezt a kütyüt testre szabottan gyártják bizonyos gépekhez. Tökéletesen rásimul a vázra, és lehetővé teszi az összes csatlakozó, kezelőszerv használatát, anélkül, hogy le kellene venni a gépről. Ha Arca (Kirk, Wimberley, RRS, stb) gömbfejem volna, nem is lenne baj, csak becsúsztatnám a helyére, és már lehetne is fényképezni. De hát nekem nem ilyen van, és attól tartok, egy darabig nem is lesz. (egy kolléga nemrég rendelt egyet, alig merte elárulni a végösszeget, ami egy cseppet eltért a már magában is tekintélyt parancsoló listaártól…).

És itt tértünk vissza a mába! Így talán érthető, miért barmol szét az ember egy vadi új Manfrotto gyorsszorítót.

Elhatároztam, hogy ha már így alakult, és a Manfrotto lett a kiindulás, igyekszem kihasználni annak minden szolgáltatását. Az eredeti Kirk satuhoz képest például határozott előny a hüvelykujjal egy mozdulattal meglazítható, szorító, mely kinyitott állapotban reteszelődik, és a talp behelyezésekor önműködően visszacsukódik. Hátránya ennek a megoldásnak a csavarossal szemben, hogy nem lehet eléggé meghúzni, így függőleges helyzetben kicsúszhatna belőle a gép. (A Manfrottónál az öntvény úgy van kiképezve, hogy oldal irányban nem enged elmozdulást.) Csakhogy miért tartanám függőlegesen, hiszen arra ott az L-bracket másik talpa, pont azért használom!

A munka legnehezebb része éppen ennek a szorító karnak az átalakítása. Ezen ugyanis nincs jóformán egyetlen sík felület sem, amit be lehetne fogni a satuba. Ugyanakkor munka bőven van rajta: Az eredeti kb 60°-os kúposságát le kell köszörülni 45° ra. Ezt a felületet a lehető legnagyobb pontossággal kell kialakítani, és végül fényesre polírozni, nehogy kárt tegyen az L-bracket-ben. Le kell marni a tetejéből is 2,5 mm-t (lásd a képeken), és az aljába is kell egy vájatot marni, a biztosító pöcöknek. (erről majd később). Sajnos egy párszor ki is csúszott a satuból, ami meg is látszik a végeredményen: Itt-ott belekapott a marófej, nem lett szép, de azért működik. A platni elejének a lemarása ehhez képest gyerekjáték.

Az utóbbira jön a 3mm vastag alu lemezből kivágott, és szintén 45°-ban leköszörült darab, amely az Arca talp elülső hornyába kapaszkodik bele. (3 mm vastag alulemezt a barkács áruházakban lehet kapni pl. 3×30-as profil formájában, 1 és 2 m-es szálakban). A platnira ragasztott magasító lemeznek igazából csak annyi a szerepe, hogy annyival kevesebbet kelljen lemarni. Viszont ez az, ami miatt nem tudja a behelyezett Arca talp eléggé lenyomni a réz biztosító pöcköt, ezért kell a szorító kar alján az a bizonyos vájat. A magasítás elhagyása, vagy megváltoztatása esetén értelem szerűen módosulnak a rajzon *-gal jelölt méretek. Megjegyzendő, hogy a rajzon 11mm-nek jelölt méret szintén tájékoztató jellegű, a már említetteken kívül erősen befolyásolja az is, hogyan (milyen anyagveszteség árán) sikerült a szorítókart 45°-osra köszörülni. A lemez végleges leszabása és a csavarok furatainak elkészítése előtt célszerű néhány próbát tenni egy Arca talppal.

Ha bárkinek kedve támadt, nyugodtan csinálja utánam, de persze az ebből eredő károkért semmi felelősséget nem vállalok…

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles