23.5 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

A fotós fórumok anatómiája: Új gépek | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (2 értékelő)

Sok fotós mindennapi olvasnivalója közé tartozik valamilyen fotós fórum. Legyen ez akár magyar akár külföldi, mindenki megtalálja az ízlésének és vérmérsékletének megfelelőt… legalább is egy darabig, aztán rádöbben, hogy a fórumok idővel egy kaptafára szabottá válnak. Elindul a klikkesedés, megjelennek a bajkeverők és persze a "soha vissza nem olvasok, inkább megkérdezem újra" emberkék. Végül aztán a fórum elsekélyesedik vagy esetleg egyes topikok anyázásba fulladnak. Ilyenkor a fotós méla undorral távozik, hacsak nem keveredett bele akarva vagy akaratlanul valamelyik csoportba illetve az is előfordulhat hogy függővé válik.. Ilyenkor nincs menekvés.

Az elmúlt három évben volt alkalmam számos külföldi illetve hazai fotós fórumot követni (na jó, hazaiból nem sok használható van) és érdekes volt megfigyelni, hogy az egyes fényképezőgépek bejelentését megelőzően illetve követően, hogyan alakul a fórumok élete. A tapasztalat az, hogy minden esetben gyakorlatilag ugyanaz zajlik le. Nézzük összefoglalva, hogyan is követik a fotós fórumok egy-egy új fényképezőgép bejelentését.

  1. Először is megjelennek a találgatások a következő gépekről, a találgatásokat követik a haverom haverja aki fotós boltban, a gyártónál, újságnál dolgozik látta, hallotta, beszélt róla valakivel hozzászólások.

  2. Ügyes kezű photoshop varázslók termékképeket, esetleg komplett adatlapokat állítanak össze.

  3. Az adott fotós cég, végezetül bejelenti az új modellt. (általában köze sincs az előzetes pletykákhoz, hacsak nem ügyes kiszivárogtatás volt a pletykák alapja)

  4. Szinte azonnal viták kezdődnek, hogy megéri-e megvásárolni a gépet.

  5. Megjelennek a nepperek, akik a hivatalos ár alatt, kitöltetlen garancialevéllel vagy nélküle kéz alól "árulják" a gépet. (Ez Magyar sajátosság)

  6. Ahogy kapható a gép, az első vásárlók azonnal a világ legjobb gépévé kiáltják ki, mindenféle tényt mellőzve, pusztán az egy napos tapasztalataik alapján.

  7. Azonnal megindulnak a "véleménycserék", hogy miszerint nem a fényképezőgép készíti a képet, hanem a fotós. Ugyanakkor mások hasonló vehemenciával bizonygatják, leginkább macskafotókkal illusztrálva, hogy vannak képek amelyek elkészítését csak az új, sokkal pontosabb Ai-Servó teszi lehetővé.

  8. Napvilágot látnak az első "tények", miszerint az új gép valóban jobban teljesít mint az elődei. Több tucatnyi ember, aki soha a kezében sem fogta a gépet, megpróbálja cáfolni ezeket a "tényeket", a cáfolatok általában némi zavaros matematikával valamint olyan fogalmak teljes félremagyarázásával vannak alátámasztva mint a bokeh, mélységélesség, backfókusz vagy a dinamika tartomány.

  9. Naponta két három hozzászólásban kürtölnek világgá valamilyen "kritikus" hibát. Az olvasók minden elképzelhető extrém, dolgot elkövetnek a reprodukálásért csak azért, hogy valamelyik hozzászólásra egy "nálam is" választ írhassanak.

  10. Elindulnak a pletykák és a találgatások a gép utódjáról.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles