14.2 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

A fogyasztói fotós társadalom mekkája: B&H Photo, New York | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

 

Fotós boltból rengeteg van a világon, azonban van közülük egy, amely méretében, árukészletében és a kiszolgálás minőségében kiemelkedik közülük. Ez a bolt nem más mint, a B&H Photo New Yorkban. Ez egy olyan hely, ahova mindenképpen be kell térnünk, ha New York-ban járunk. Persze tudom, hogy az átlag magyar fotós viszonylag keveset fordul meg arrafelé, de a hatalmas üzlet nem csak a személyesen betérő fotósokat szolgálja ki, hanem az egyik legmegbízhatóbb on-line fotós bolt is egyben. Ha nem is veszünk semmit (amit igen nehéz megállni) akkor is érdemes benézni, mivel az üzlet méretei impozánsak és csupán nézelődéssel is el lehet egy-két órát tölteni. Azon ne csodálkozzunk, hogy ha egy-egy termékcsoportnál megállunk nézelődni, azonnal mellettünk terem egy eladó és igyekszik segítségünkre lenni. A két szintes, összesen több mint 3500 négyzetméteres üzletben több mint 200 ember dolgozik, ennek a fele az eladótérben. Az üzlet tulajdonosai haszid zsidók, így ne csodálkozzunk azon, ha az eladók többsége tradicionális öltözetben van, kipával és strájmlival a fején, és természetesen az elmaradhatatlan halántékfürt is hozzá tartozik az összképhez. Az árak változóak, de általában alacsonyabbak, mint a máshol a városban vagy akár Európában. Sajnos a forint mostani mélyrepülésének köszönhetően a forintban számolt árak már nem olyan vonzóak, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. De a kiegészítők, táskák és más apróságok még mindig jelentősen olcsóbbak, mint itthon. Arról a nem is beszélve, hogy a boltban mindent a kezünkbe vehetünk, kipróbálhatjuk, kérdezhetünk róla (és szakértő választ is kapunk). Itthon sajnos a fotós boltok legtöbbje egyfajta katalógusáruházként működik, azaz a nem kommersz eszközöket csak rendelésre tudják beszerezni. (Persze ez nem szemrehányás, hiszen az iciri-piciri hazai piac nem teszi lehetővé a hatalmas árukészlet tartását.) Visszatérve a B&H-hez, ha helyben vásárolunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a kiírt értékek a nettó árat jelentik, amihez hozzáadódik 8.325% New Yorki helyi adó. Természetesen ha on-line vásárolunk akkor ezt az adót nem számolják fel. (Helyette fizethetjük az itthoni vámot és áfát).

 


Táskák, hátizsákok amíg a szem ellát

A boltban az áruk mozgatás egy külön kis csoda. A plafonon és a második szint padlózata alatt szállítószalagok szövevényes hálózata dolgozik. Ha kiválasztottunk egy terméket, akkor a legközelebbi terminálon az eladó beviszi az adatokat, majd 2-3 perc elteltével megérkezik maga a teremék a terminál melletti fogadó boxba. Innen egy ellenőrzés után a checkout pultokhoz kerül, ahol a fizetés után már nevünkre szólóan összecsomagolva vehetjük át a megvásárolt termékeket. Az egész rendszer engem a télapó ajándékgyárára emlékeztet. Van egyfajta sajátos hangulata annak, hogy miközben a polcokat böngésszük a fejünk felett kis zöld kosarakban utazgatnak az áruk.

 


Kis részlet a világítástechnikai osztályról…

Az on-line rendelés is a bolti vásárláshoz hasonló gyorsasággal és pontossággal történik. Bár van pár olyan már-már rigolyának tűnő követelmény, amin elsőre meglepődhetünk. Ilyen például, hogy az első vásárlás alkalmával el kell faxolnunk a hitelkártyánk mindkét oldalának másolatát és egy fényképes azonosító okmány másolatát is. Egyébként a B&H árai tekinthetők egyfajta etalonnak is az on-line fotós boltok között. Ha a B&H áránál jelentősen olcsóbban hirdetnek valahol egy fényképezőgépet vagy objektívet, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy átverésről van szó.

Persze azért a B&H sem mindenható, jelenleg náluk sem lehet kapni EOS 5DmkII akkumulátort és mattüveget, igaz máshol sem.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles