27 C
Budapest
Monday, April 29, 2024

64 bit

Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.2 (5 értékelő)

Pár hónappal ezelőtt a kicsit öregecske (még 2000. nyarán vásárolt) munkaállomásomat felújítottam. Legalábbis ami az alaplap-processzor-memória-videokártya részt illeti, a háttértárakkal meg a dobozzal semmi bajom nem volt. Igazából két dolog zavart a régi Dual Xeon-ban: nem tudtam tovább bővíteni a memóriát, és hangos volt a hűtése. Sajnos a memória és a videokártya is ment a régi alaplappal, mert ugye azóta már PCI Express van AGP helyett… Előrször is döbbenetes, hogy relatíve mennyire olcsón milyen erőgépet lehet kapni manapság. Amit vettem, az egy Asus munkaállomás alaplap (kellett a 64 bites PCI-X busz a diszkvezérlőm miatt), egy négymagos Intel Core2 processzor (akkor épp a 2.4GHz-es volt a legjobb ár/teljesítmény arányú), és 8GB memóira – mivel ennyit lehet maximum ebbe az alaplapba tenni. A videokártya pedig egy hűtőventilátor nélküli NVidia 8500GT.

Itt volt tehát az erőmű, és azon kezdtem el tűnődni, hogy milyen operációs rendszert tegyek rá, amivel ki tudom használni a 8GB memóriát. Szerettem volna, ha a Photoshop kaphat ebből négyet, és még marad a többi futó programnak is valami, arról már nem is beszélve, hogy ha majd végre kijönnek a kedvenc alkalmazásaim 64 bites verziói, akkor akár mint a 8GB-ot fogják tudni használni. Abban a kezdetektől fogva biztos voltam, hogy 64 bites operációs rendszer kerül majd fel, mivel a 32 bitesek nem képesek arra, hogy egy futó programnak 3GB-nál több memóriát adjanak. Az is biztos volt, hogy Windows lesz a nyerő, lévén az általam használt alkalmazások ezen futnak.

Némi telepítgetés és méricskélés után úgy döntötten, hogy a Windows XP Professional x64 Edition lesz a nyerő. De ekkor még nem is sejtettem, hogy mennyire jó döntés volt ez… Azt kell mondanom, hogy az XP64 a legstabilabb, leghasználhatóbb Windows, amivel valaha dolgom volt. Mondjuk ez nem is meglepő, hiszen a Windows Server 2003 kódjával egyezik meg a nagy része. Ja igen, és nincsenek benne felesleges csingilingik…

Szóval volt operációs rendszerem, ekkor jött az igazi kérdés: mi a helyzet az alkalmazásokkal? Megy majd mindegyik, vagy pár lecsinálja a bokáját? Ismét kellemes meglepetés fogadott: majdnem minden simám ment! Párom, mikor Epson meghajtót telepítettem korábban, inkább elment sétálni egyet, lévén eléggé feldúlt mindig a hulladék telepítőjük… Most elindítottam a telepítést, és minden ment – elsőre! Valahogy azt érzem, hogy a 64 bites programokat mintha alaposabban tesztelnék, mint a 32 bites párjaikat. Az abszolút csalódást a Canon okozta. Az még hagyján, hogy nincsenek a fényképezőikhez meghajtók, de még az EOS Utility legújabb verziója se bírt felmenni. Mondjuk ha felment volna se érnék vele túl sokat kamera meghajtók nélkül.

Amiket kipróbáltam, és mennek:

  • Adobe Photoshop Lightroom 1.3
  • Adobe Photoshop CS3
  • Adobe Bridge CS3
  • Canon Digital Photo Professional 3.2.0.4
  • BreezeSys Downloader Pro 2.0
  • Epson Stylus Pro 4800 v6.50 meghajtók
  • Epson ColorBase 2.11
  • Epson LFP Remote Panel
  • X-Rite Eye-One Match 3.6.2
  • QImage 2008.200
  • Phase One Capture One 4

Az Epson Printer Watcher-rel van egy kis gond, nevezetesen ha nincs bekapcsolva a nyomtató, akkor a processzor egyik magját csutkára kitekeri. De ezt leszámítva a teljes fotós munkafolyamat, beleértve a monitor és a nyomtató profilírozását is, tökéletesen működik!

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles