22.3 C
Budapest
Wednesday, May 1, 2024

1D Mark II N – Nagyobb LCD és új firmware | FotoTipp.hu

Az adott értékelés: nincs

Volt egy kis időm este, és ahogy átolvastam a Canon által az EOS-1D Mark II N vázról kiadott rövid ismertetőt, sokkolóan tört rám a felismerés: az 5. oldalon felsorolt nem kevesebb mint 29 (huszonkilenc!) új és javított tulajdonságból mindössze 3 (három!) az, ami nem a kamera szoftverében eszközölt változtatás, hanem ténylegesen a vázon javított dolog (és persze az 500 dolláros árcsökkentént egyik helyre se soroltam).

Ez a három fizikai változtatás a nagyobb, 2.5 collos LCD, az új (külön megvásárolható) Ec-S mattüveg, és a Firewire csatlakozó rögzítő sapka. Tehát ha jobban megnézzük, akkor csak a nagyobb LCD az, amiben újat hoz a váz hardvere. És mi van a többi változtatással?

 

image 

 

Bizony, csak annyi történt, hogy jópár elképesztően idegesítő vagy kényelmetlenséget okozó hibát kijavítottak. Mint például eltüntették azt az idegőrlő kérdést, ami megjelent, ha a képszámláló elérte a 9999-et. Hogy a fenébe ne akarnám folytatni ilyenkor a fényképezést, és igen, csinálj neki másik mappát még mielőtt elrepül az a gém ott! Plusz az is üdvözletes, hogy az ISO állítása közben megjelenik a beállított érték a keresőben, és így nem kell vakon számolni, hogy hány-harmad-fényértéket léptetett az ember. És igen, javítja a használhatóságot az is, hogy a memóriakártya váltásához nem kell bemászni a mappaválasztó menübe. De lássuk be, ezek mind olyan dolgok, amiket simán meg lehetett (és véleményem szerint meg kellett) volna csinálni a régebbi, 1D Mark II vázon.

És most jön az, amitől félek. Nevezetesen, hogy ezeket a változtatásokat nem fogják visszagörgetni az 1D MkII és 1Ds MkII firmware-ébe. Ez egy nagyon durva húzás lenne. Olyan, mintha mondjuk azért, hogy a Windows XP Service Pack 2-t feltelepítsem új gépet kellene vennem, ami mellesleg teljesen megegyezik az előzővel, csak nagyobb monitor van hozzá. Nonszensz.

Lehet, hogy csak én látok rémeket, de rossz előérzetem van. Remélem nem így lesz, és a régi 1D MkII is megkapja ezeket a változtatásokat, amiktől még több örömet és jóval kevesebb frusztrációt okozna a vele való munka.

 

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
700FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles