6.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Foto Mozaik 169., 2012. június

2+2 kicsiség

Sony Nex-F3 és SLT-A37

Krivánszky Árpád: Vizes témák
Nyáron megnő az esélye annak, hogy vizes fotótémákkal találkozzunk, ha máskor nem, a nyaralás alkalmával. Sokan úgy tartják, a víz, a vízpart nem más, mint táj(részlet), nem kell rajta sokat töprengeni, úgy kell elkészíteni, mint egy „közönséges” tájképet. Mások úgy vélik – velem együtt -, hogy vannak speciális tippek-trükkök, melyek megszívlelésével elkerülhetjük a vizes képek fotózásának bizony gyakran látott hibáit, illetve elérhetjük, hogy a szimpla emlékképeken túlmutató, másokat is gyönyörködtető felvételek készüljenek.

Vizúr János: Vizek partján – mozgásban
Az élethez szigorúan hozzátartozik a víz, úgyis, mint alkotóelem, úgyis, mint élettér. Földünk kezd szűk lenni az emberi létezés számára, ezért a legújabb űrprogramok is a víz jelenlétét kutatják azokon a bolygókon, ahol esetleg az emberiség a jövőben élni szeretne, ha már végképp kinőtte a Földet. Az ember számára a víz többet is jelent, mint létfeltételt.

Orosz György: Vízimadarak fotózása
A madárfotózás szerelmesei a téli szürkeségben vágyakozva nézegették az előző években készített fotóikat. Aztán megtisztították az objektívjüket, feltöltötték az akkumulátorokat és betárazták a nagy kapacitású memóriakártyát a fényképezőgépbe. Várták a tavaszt. Idén szerencsére nem is kellett erre olyan sokat várni.

Vajda János: Erdőtől a fát
Kicsit kiforgattam a mondást, de a fotózásra, úgy gondolom, inkább ez a változat a helyesebb, hiszen az eredeti mondás inkább átvitt értelmű, a részletekben elveszve nem lehet meglátni az egészet. Az én változatom meg inkább azt jelenti, hogy a sok fa között elvész(het) az Egy képi jelentősége.

Technika

Steiner Gábor: D4 – De Nagy! / Itt a Nikon új zászlóshajója
A D4-re nem csupán méretében igaz, hogy De Nagy! Sőt, a rengeteg funkció, ha anyagában megtestesülne, biztosan nem férne be a fényképezőgép vázába. Az alap azonban ugyanaz maradt. Kiváló képminőség, aminek elkészítéséhez a fotós számos lehetőség közül választhat, hiszen az automatika jóformán csak ott szól bele a felvételkészítésbe, ahol mi akarjuk.

Nagy Barbara – Török György: Objektívek saját színe
Minden üvegdarab megszínezi a fényt! Ha több üvegen is átmegy a fény, mindegyik hozzáteszi a saját színét. Ha az üvegdarab ráadásul lencse, ami nemcsak szűri a fényt, de meg is töri, akkor a fény további elszíneződést fog szenvedni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kevés lencséből álló fix objektívek mindig előnyben vannak a sok lencséből álló fixekkel és zoomokkal szemben. De mégis, mennyire más az egyes objektívek színe? Milyen szűrőnek feleltethető meg a fehér fényben okozott színváltozásuk?

Bakó Gábor – Molnár Zsolt: Mérőkamerák kalibrációja
A fotogrammetria, azaz a fényképmérés tudománya már a fotográfia korai korszakában kialakult. Nagyon hamar elkezdte foglalkoztatni a fotográfusokat és a felvételek szemlélőit, hogy egy alapvetően objektív, a valóságot szabályszerű hibákkal leíró kép alkalmas-e az ábrázolt tér adatainak rögzítésére, és milyen mélységig rögzíti a pillanatnyi állapotot. Többekben felmerült a kérdés, mérhetők-e a leképezett távolságok, hogyan lehetne nyomozásnál, kutatási feladatoknál, vagy éppen felméréseknél úgy használni a fotót, mint egy mérési módszert.

Mozaik

Wagner István: Világrekord a WestLicht aukcióin
A ház szakértői szerint minden előzetes várakozásukat felülmúlta a bécsi Westbahnstrasse 40. alatt május 12-én megtartott, immár 21. kameraárverés, amelyen ötödik alkalommal sikerült áttörni a világrekordot. Utána ugyanott, a sorrendben 6. fotográfiai árverésen 207 tételt vittek kalapács alá, amelynek 66%-a ment tovább, 797 ezer eurós summáért.

Wagner István: A Dorotheum árverése magyarokkal
Az osztrák árverési ház bécsi palotájában május 3-án tartottak fotóaukciót 260 tétellel, muzeális régiségektől a kortársakig. Ami a legmagasabb leütéseket illeti, a képzeletbeli dobogó mindhárom lépcsőfokát ugyanaz a fotográfus páros foglalta el.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles