8.8 C
Budapest
Monday, March 4, 2024

Kozák Lajos kiállításmegnyitó

Bemutatkozik egy méltatlanul elfeledett, fotótörténeti jelentőségű életmű: Kozák Lajos (Székesfehérvár, 1906. március 7. – Budapest, 1975. március 27.)

A kiállítást Eifert János fotóművész nyitotta meg.

Kissé szomorkás időben nyílt meg Kozák Lajos életmű kiállítása a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában. A cseperkélő tavaszi eső kevéssé kedvezett a várban sétáló és kiállításmegnyitóra betévedő látogatóknak, talán ezért sikerült családias légkörben megnyitni a Cultiris gondozásában készült fotókiállítást. Eifert János nemcsak megnyitotta, de egy-egy kép elemzésével be is mutatta Kozák Lajos munkásságát.

Érdemes megtekinteni a mellékelt videót, ami a megnyitón készült.

Kozák Lajos munkásságával korábban egy 2 órás beszélgetésen, bemutatón is ismerkedhettünk, ami szintén megtekinthető oldalunkon az alábbi linken.

***

A CULTiRiS Kulturális Képügynökség, a Magyar Fotográfusok Háza és a Magyar Sportmúzeum összefogásával megvalósuló kiállításokon egy különleges tehetségű ember, Kozák Lajos életművével és a magyar fotótörténet fontos alkotójával ismerkedhet meg a szakmai és a nagyközönség.

Harmincas évek elejétől a legendás „magyaros stílus” követője, de képei sokszor az átlagosnál melankolikusabbak, személyesebbek. Figurái őszinték, stílusa a kor fényképészeti divatjának modorosságától mentes. Kompozícióiban a későbbiekben megjelenik az új tárgyilagosság (Neue Sachlichkeit) realista szemlélete – diagonális kompozíciók, hosszú kontrasztos árnyékok, az urbánus utcai fényképezés és az itt gyakran alkalmazott felső gépállás. Fotói Vadas Ernő, Dulovits Jenő és Kinszki Imre munkáihoz hasonlíthatóak, akikkel együtt világviszonylatban is említésre érdemes képeket alkottak.
Általuk az akkoriban már Párizsban alkotó magyar származású kortársak, André Kertész és Brassai látásmódja és annak magyar gyökerei is új megvilágításba kerülnek. A személyesség, az őszinteség, a spontaneitás és érdeklődő nyitottság jellemezte életművét.

2012.05.14

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,484RajongókTetszik
197KövetőKövetés
664FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles