10.7 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Harminc év képekben – a XXX. Sajtófotó kiállítás kisérő kiállítása

Egyedülálló kiállítássorozat Magyarországon. Jubileumi, 30. évfordulójához érkezett a Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely nem véletlenül élte meg ezt a jeles évfordulót.
A fotográfia, és nem utolsó sorban a magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete napjainkban is folytatódik. Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadban és napjainkig is ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak közülük sokan ma is.
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének tárlatát először 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség. 1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett és maradt a mai napig.
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2011-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.
A Harminc év képekben kísérő kiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás lesz látható. Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.
A kiállítás rendezője: Szalay Zoltán, fotóriporter.

A fotográfia és nem utolsó sorban a magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete napjainkban is folytatódik. Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadtól napjainkig ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak közülük sokan ma is.

A mai magyar fotográfusok szakmai tudását, elismertségét jelzi, hogy a Magyar Sajtófotó Pályázatokon díjat nyert képeikkel, a világ legrangosabb fotópályázatain – többek között a World Press fotópályázaton – díjakat nyertek, nyernek és a világ legnagyobb hírügynökségeinek dolgoznak.

Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia – többnyire külföldre távozott – mesterei, klasszikusai mellett az itthon maradt 20. századi alkotók és mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. Jelentőségük ugyanúgy tetten érhető a designban, a képzőművészetben, és a fotó több ágában, legyen szó portréfotózásról, divatfotózásról vagy háborús tudósításról.

Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.

Az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készült válogatás szerzői:
Balázs Attila, Bánhalmi János, Bánkuti András, Batha László, Bege Nóra, Beliczay László, Benkő Imre, Benkő Sándor, Boros Jenő, Darnay Katalin, Dezső Tamás, Dudás Szabolcs, Fazekas István, Fejér Gábor, Földi Imre, Gárdi Balázs, Grnák László, Horváth Dávid, Horváth Péter, Huszti Péter, Illyés Tibor, Kállai Márton, Kapolka Gábor, Kerekes István, Kiss Kuntler Árpád, Koncz Zsuzsa, Kovács Bence, Kovács Tamás, Krista Gábor, Kudich Zsolt, Manek Attila, Pataky Zsolt, Pintér Márta, Rédei Ferenc, Reviczky Zsolt, Soós Lajos, Soós László, Sopronyi Gyula, Stalter György, Szabó Barnabás, Szabó Miklós, Szalay Zoltán, Szandelszky Béla, Szigeti Tamás, Szigetváry Zsolt, T. Balogh László, Takáts Péter, Teknős Miklós,Túry Gergely, Urbán Tamás, Várkonyi Péter, Velledits Éva, Veress Viktor, Vida András, Vida András, Wéber Lajos

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles