A fényképezés szabadsága: új professzionális kiegészítők a Canontól

0
51

Budapest, 2012. március 2. – A Canon, digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata 5 új modellel bővítette kiegészítőinek kínálatát, amelyek nagyobb rugalmasságot és új kreatív vezérlést kínálnak a felhasználók számára a professzionális és középkategóriás EOS digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez. Az új Speedlite 600EX-RT – a Speedlite 580EX II vaku utódja – a Canon első vezeték nélküli rádiókapcsolattal használható vakuegysége. Az új modell az új Speedlite ST-E3-RT jeladóval további lehetőségeket kínál azon fényképészek számára, akik kreatív megvilágítási technikákat szeretnének felfedezni. Az új BG-E11 akkumulátortartó markolat, a WFT-E7 vezeték nélküli jeladó és a GP-E2 GPS-vevő kompakt, könnyű és elérhető konfigurációval teszik teljessé az új EOS 5D Mark III fényképezőgépet. Így a fényképészek még sokoldalúbb felvételeket készíthetnek számos helyzetben, a stúdióban készített portréktól a terepen készült felvételekig.

Speedlite 600EX-RT – Kreatívabb vakuhasználat
A Speedlite 600EX-RT nagyteljesítményű TTL-vakuegységet a modern szakemberek egyre növekvő kreatív igényeinek megfelelően alakították ki. A szabványos infravörös vezeték nélküli vakuvezérlésnek és az integrált rádiófrekvenciás zárkioldásnak köszönhetően a fényképészek a gépen belüli és kívüli világítási beállítások használatával izgalmas eredményeket érhetnek el. Egy fővaku üzemmódú 600EX-RT vaku vagy az új ST-E3-RT rádiófrekvenciás, vezeték nélküli Speedlite jeladó használatával akár 15, legfeljebb 30 méterre elhelyezett 600EX-RT vakuegység oldható ki távvezérléssel, amely kiváló lehetőséget nyújt a felhasználók számára a kreatívabb megvilágítási technikákkal és hatásokkal való kísérletezéshez. A Speedlite 600EX-RT vakuhoz csatlakoztatott EOS fényképezőgépek zára szintén bármely modellel kioldható távolról. Ez lehetővé teszi a fényképészek számára a fényképezést szélsőségesebb szögekből, illetve meglepő és újszerű kreatív képek készítését.
A megnövelt, 60-as kulcsszámnak1 és a széles objektív lefedettségnek – 20-200 m – köszönhetően a különböző távolságban lévő témák kreatívan megvilágíthatók vagy egyenletesen exponálhatók. A nagy látószögű felvételek készítéséhez a fókusztávolság egy diffúzoradapter használatával 14 mm-re csökkenthető, a megdönthető és elforgatható vakufej pedig előnyösebb, árnyékmentes hatást biztosít. A megdöntött vakuval és catch-light panel használatával készített felvételek esetén a fotóalany szemében természetes szemfény jelenik meg, ezért ideális portrék készítéséhez. A vaku lefedettségének egyéb beállításai további kreatív lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára, ha a kulcsszám prioritásával megvilágítják a témát, a kép széleit pedig kissé sötétebbre állítják.
A Speedlite 600EX-RT az elődjéhez hasonlóan a vakupapucson keresztül továbbítja a fényképezőgépnek a fehéregyensúly beállításait. A vaku és a háttérvilágítás további kiegyensúlyozása érdekében a vakuhoz egy új szűrőadapter és két mellékelt színes gélszűrő is illeszthető, amelyekkel kiegyensúlyozható a vaku színhőmérséklete, izzó- vagy higanylámpa környezetében pedig természetesebb hatás érhető el. Sötét környezetben történő fotózáskor a fényképészek az AF segédfény használatával a 28 mm vagy nagyobb gyújtótávolságú objektívek esetén pontos autofókuszt érhetnek el, így biztosíthatják, hogy a téma a vaku elsütésekor is fókuszban maradjon.
A hivatásos fényképészek számára tervezett Speedlite 600EX-RT és a Speedlite ST-E3-RT jeladó az EOS-1D X modellével azonos robusztus, időjárásálló kialakítással készültek, a kristálytiszta LCD-kijelző segítségével egyszerűen kiválaszthatók a beállítások, valamint könnyen válthatunk a normál vakumód és a vezeték nélküli mód között. A négy AA/LR6 elemmel működő Speedlite 600EX-RT gyors, csendes újratöltési időt biztosít a felhasználók számára, ezért a fényképészek bármilyen körülmények között készíthetnek felvételeket, és felfedezhetnek további kreatív megvilágítási effektusokat is.

WFT-E7 – Nagysebességű vezeték nélküli vezérlés
A fájlok átvitelére alkalmas új, vezeték nélküli WFT-E7 jeladó számos EOS modellel használható. A nagysebességű Wi-Fi kapcsolatnak és a gigabites Ethernet hálózatra történő vezetékes csatlakozási támogatásnak köszönhetően nagyobb fokú sokoldalúságot biztosít például a sajtó- vagy sportfotósoknak, akiknek a képek gyors és egyszerű átvitelére van szükségük. A modell a 802.11a/b/g/n támogatásával akár 150 mbps fájlátviteli sebességet, a Bluetooth kapcsolat támogatásával pedig a külső GPS-egységek csatlakoztatásának lehetőségét kínálja a felhasználók számára. Ezen kívül rendkívül gyors képátvitelt biztosít közvetlenül egy FTP-kiszolgálóra vagy akár egy DLNA2-kompatibilis HDTV-készülékre.
Ha a kreatív felvételek készítése során, vagy a kedvezőtlen körülmények miatt távolról kell vezérelni a fényképezőgépet, a WFT-E7 WFT-kiszolgáló funkciója lehetővé teszi a fényképészek számára, hogy bármilyen interneteléréssel rendelkező készülékről – például okostelefonról, táblagépről vagy laptopról – elérjék és vezéreljék a fényképezőgép beállításait, és a keresőben látható jelenetet. Az EOS Utility szoftver segítségével a fényképezőgép beállításai távolról is módosíthatók, így a fényképészek vezetékes vagy vezeték nélküli LAN-kapcsolaton keresztül is vezérelhetik a fényképezőgépet, és készíthetnek felvételeket.
A könnyű kialakítású WFT-E7 a fényképezőgép aljára, az új AB-E1 tartóra vagy akár a szíjra is rögzíthető. A jeladó akár tíz másik fényképezőgéppel is támogatja a kapcsolaton keresztül történő felvételkészítést. Ilyenkor a vezeték nélküli időszinkronizálás biztosítja, hogy a segédmódban lévő eszközök ideje a fő fényképezőgéphez legyen igazítva annak érdekében, hogy a különböző egységek szinkronban működjenek. A kapcsolaton keresztüli felvételkészítés közben aktiválható a WFT-kiszolgáló is, amely lehetővé teszi a segéd- és fő üzemmódú fényképezőgépek egyszerű távoli elérését, így a több fényképezőgéppel készített felvételeknél még kreatívabban vezérelhetők a világítási effektusok.

GP-E2 – Kisméretű és könnyű GPS-vevő
A GP-E2 GPS-vevő egy kisméretű, könnyű és nagyteljesítményű, vakupapucsra helyezhető GPS-egység. Az EOS-1D X, EOS 7D3 és az új EOS 5D Mark III fényképezőgépekkel is kompatibilis modell, hosszúsági, szélességi, magassági adatokkal, valamint a felvétel készítésének irányával címkézi a fotókat, az adatokat pedig a kép EXIF-fájljához adja hozzá.
A GPS-naplózó funkció a GPS adatok rendszeres letöltésével lehetővé teszi az útvonal követését, függetlenül attól, hogy az egység a fényképezőgéphez van csatlakoztatva vagy a tokjában található. A stúdióba visszatérve a fényképészek a naplófájlokban tárolt GPS-adatokkal felcímkézhetik a képeiket, a Google Maps szolgáltatás vagy a mellékelt Map Utility szoftver használatával pedig a megtett útvonal is megtekinthető.
A fényképészek a felvétel készítési idejének pontos rögzítése érdekében a műholdról letöltött UTC-információk alapján a fényképezőgépük óráját szinkronizálhatják a globális atomórával. Ez főként azok számára hasznos, akik több EOS 5D Mark III vázzal fényképeznek, valamint az összes fényképet együtt szeretnék feldolgozni, és a felvételeket a készítés ideje szerint szeretnék rendezni.

BG-E11 – Jobb kezelés az EOS 5D Mark III modellhez
Azok a fényképészek, akik az EOS 5D Mark III modellel hosszabb ideig szeretnének fotózni, az új, ergonomikus kialakítású BG-E11 akkumulátortartó markolattal kétszeresére növelhetik az akkumulátor üzemidejét. A kiegészítővel a két további LP-E6 akkumulátor, sőt vészhelyzet esetén AA elemek is használhatók. Azok számára, akik gyakran fényképeznek függőleges helyzetben – például a sport- vagy portréfotósoknak – a megkettőzött AF-indítás, fókuszpont és AE-rögzítés vezérlők, valamint a többfunkciós vezérlő és a vezérlőtárcsa kényelmesebbé és intuitívabbá teszik a függőleges felvételek készítését. A magas szintű időjárásálló szigeteléssel rendelkező BG-E11 tartós magnéziumötvözetből készült, ezért ideális a kedvezőtlen körülmények közötti fényképezéshez.

A Speedlite 600EX-RT legfontosabb jellemzői
• Kulcsszám: 60 (m, ISO 100, 200 mm-nél)
• Rádiós zárkioldás 30 méteres hatótávolsággal
• Akár 15 egység együttes használata
• Infravörös, vezeték nélküli funkció
• Távvezérelt fényképezőgép-zárkioldás
• Dönthető és elforgatható vakufej, zoomvezérléssel
• Fehéregyensúly-korrekciós szűrők
• Gyors és csendes újratöltés

A Speedlite ST-E3-RT jeladó legfontosabb jellemzői
• Rádiófrekvenciás távvezérelésű vakukioldás
• Kiválasztott Speedlite vakuk működtetése 30 méter távolságból
• Akár 15 vaku vezérlése
• Távvezérelt fényképezőgép-zárkioldás
• Időjárásálló tömítés a por és nedvesség ellen

A WFT-E7 vezeték nélküli jeladó legfontosabb jellemzői
• IEEE 802.11n támogatás
• Beépített Bluetooth
• Sokoldalú kialakítás
• Egyszerű Wi-Fi Protected Setup beállítás
• Átvitel FTP-kiszolgálóra
• Távvezérlési funkciók
• Kompatibilitás a DNLA-médiakiszolgálókkal
• Felvételkészítés kapcsolaton keresztül

A GP-E2 GPS-vevő legfontosabb jellemzői
• Vakupapucsra rögzíthető egység a kompatibilis EOS fényképezőgépekhez
• A hely- és magassági adatokat az egyes fájlok metaadataiba ágyazza
• A digitális iránytű rögzíti az irányadatokat
• Adatnaplózási mód
• Hordozható kialakítás, 1 db AA elemmel üzemel
• A fényképezőgép pontos idejének beállítása az UTC-idő használatával

A BG-E11 legfontosabb jellemzői
• Jobban kezelhető EOS 5D Mark III
• Dupla vezérlőelemek a függőleges fényképezéshez
• Nagyobb markolat a nagyobb kezű felhasználók számára
• Két LP-E6 akkumulátorral vagy négy AA/LR6 elemmel üzemel