10.7 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Foto Mozaik 165., 2012. február

Steiner Gábor: Foltok és por nélkül / A fotós felszerelés ápolása, karbantartása
A jó képek elkészítésének nem csupán a megfelelő szaktudás a feltétele. Hasonlóan fontos, hogy fotós felszerelésünk mindig megfelelő állapotban legyen, hiszen akár egy szennyeződés, akár a hibás működés meghiúsíthatja felvételkészítési elképzeléseinket.

Hideg ötletek
A hideg körülmények stresszelik a fényképezőgépet és az egyéb felszerelést csakúgy, mint magát a fotóst. A mérsékelt övben a téli hőmérséklet ritkán megy –25 fok alá, de a sarki körülmények között nem ritka a –50 fok sem.

Kedvenc fotótémám / Krivánszky Árpád: A felújított Margit híd
Budapest a Duna szalagjával, az azon átívelő sok szép híddal Európa egyik ékköve. Ritkaság, hogy három pilonos (felépítményes), éjszaka díszesen kivilágított híd — Szabadság híd, Erzsébet híd, Lánchíd — legyen egymás közvetlen szomszédságában. E páratlan látványhoz csatlakozik a korhűen felújított, díszvilágítással ellátott Margit híd.

Az Év Esküvőfotósa 2012
Jelentős eseményhez érkezett a magyar esküvőfotós szakma. A PILLANART Magyar Esküvőfotósok Egyesülete Magyarországon első alkalommal írja ki a NIKON – Az Év Esküvőfotósa pályázatot.

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal a száz éve született Langer Klára egyik emblematikus felvételének titkát fürkésszük.

Wagner István: Szathmári Pap Károly bicentenárium
Születésének 200. évfordulóján, január 17-én nyílt meg Budapesten a Kolozsvárról elszármazott, európai hírű fotográfus – Szathmáry Pap Károly alias Carol Popp de Satmari – emlékkiállítása.

Wagner István: Kettős női emlékkiállítás
Az idei szezont fotográfiai tárlattal kezdi az árveréseket is rendező Biksady Galéria Budapesten. A magyar fővárosból elszármazott és külföldön világhírűvé vált fotósnőink közül két olyanra esett a választásuk, akik „a fény városában” együtt is dolgoztak idestova egy évtizeden át, a húszas évek végétől a harmincas esztendők zárásáig.

Sigma Digital Neo
A Sigma a tükör nélküli fényképezőgépekhez bemutatta új négyharmados és E bajonettes, Digital Neo (DN) objektívsorozatának két első tagját, a 30 mm F2,8 EX DN és a 19 mm F2,8 EX DN objektíveket.

Egy az egyben
A Sigma által bejelentett APO Macro 180 mm F2,8 EX DG OS HSM objektív az első, amely 180 mm gyújtótávolság mellett kínálja az 1:1 leképezési arányt és a F2,8 rekeszértéket.

A negyedik – A Nikon bemutatta a D4-es modellt
Robusztus, ugyanakkor karcsú és stílusos. Az új Nikon D4 professzionális, FX formátumú fényképezőgép, a Nikon legifjabb csúcsmodellje.

Portrésok eszköze
A Nikon bemutatta az új AF-S Nikkor 85 mm f/1,8G gyorsrekeszes közepes teleobjektívet.

Török György: Generátorkérdés
Fejgenerátor vagy központi generátor? A professzionális fotográfiában ez a kérdés ugyanúgy állandó vita tárgya, mint ahogyan egy objektív „jósága” vagy a Nikont vagy Canont kérdése. Ez a kérdés azonban nem kérdés, hanem „akadémikus vita”, vagyis vita pusztán a vita kedvéért.

Kiterjesztett lehetőségek
A Panasonic a négyharmados szabványon belül, négy új előtétlencsét dobott piacra a meglévő két — Lumix G X Vario PZ 14–42 mm/F3,5–5,6 ASPH./POWER O.I.S. és Lumix G 14 mm/F2,5 ASPH – objektívjéhez.

Androidos kompakt
A Polaroid új vizekre terelte a kompaktok piacát. Bemutatta az első Android szoftverrel ellátott, mobiltelefonszerű okos-fényképezőgépét.

Digitális világ

Vajda János: Photoshop trükkök / Ha jó a nyers anyag / Digitális fekete-fehér technikák 4.
A RAW formátumok előnye nem csak a nagy pontosságú, a mindenkori képi igényekhez igazítható beállításokban rejlik. Az analóg korszakban egy negatívról, attól függően, hogy milyen pozitív eljárást alkalmaztunk, különféle tónusterjedelmű képeket nyerhettünk. Ugyanarról a felvételről a papír gradációs terjedelmétől, a hívó típusától és hőmérsékletétől függetlenül azonban egész más nagyítást vehettünk kézbe. A digitális korszakban ezek a lehetőségeink nagyon kiszélesedtek, hiszen a haladó szintű képszerkesztő programokban több, különböző árnyalatterjedelemben kibontott képet tudunk az egy optimálisban egyesíteni.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles