1.3 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Átadták a Legrand és a MOME rendhagyó szobor- és fotópályázatának díjait

Ünnepélyes keretek között tartott szakmai fórumon adták át ma a ”Kapcsolj a jövőre!” címet viselő rendhagyó kapcsoló-szobor és fotópályázat díjait. A Legrand Zrt. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös felhívására közel százan jelentkeztek, hivatásos és műkedvelő alkotók egyaránt.
Az idén  a szentesi gyár 50 éves fennállását ünneplő Legrand Zrt. a MOME szakmai közreműködésével 2011 tavaszán hirdette meg szobor tervezői-és fotópályázatát. A verseny kiírói fel kívánták hívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy mindennapi tárgyaknak is lehet radikálisan új, meglepő tartalmat kölcsönözni. A művészeti és egyéb tervezőképző felsőoktatási intézményekben tanuló diákoktól, ill. amatőr és profi fotósoktól olyan újszerű, innovatív ötleteket vártak, amelyek a Legrand villanykapcsolóit és egyéb eszközeit eredeti és kreatív módon képesek megjeleníteni.
A pályázatokat két fordulóban neves szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai között megtalálhatjuk Domán Rajmund díjnyertes formatervezőt, Román Sándor táncművész-koreográfust, az ExperiDance Táncszínház művészeti vezetőjét és Koós Pál egyetemi docenst, a MOME Formatervezési Tanszékének vezetőjét is.
„ A pályázatok értékelésénél elsősorban az egyedi és innovatív látásmód szintjét vettük figyelembe, amely mellett természetesen nem volt elhanyagolható az adott alkotás kivitelezésének minősége sem. Főképp olyan megoldásokat vártunk, amelyek elvonatkoztathatók a pályamunka tárgyának eredeti funkciójától, lehetőleg modern vagy különleges szemléletet tükröznek és amelyek egyben köthetők a Legrand cégfilozófiájához is.”- nyilatkozta Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója, a zsűri elnöke.
„Meglepően sokféle és különleges felfogásról tanúskodó alkotás érkezett a pályázatra, annak ellenére, hogy pl. képszerkesztő programokat csak minimális szinten használhattak a jelentkezők: kapcsolókból összeállított gyermekjátékok, keleti bölcsességre utaló ábrák, a sci-fi világát idéző robotok és termek, fűvel ékesített zöld kapcsolókeret vagy Legrand termékekből kreált karácsonyfadíszek…csak hogy néhányat említsek a pályamunkák gazdag és színes tárházából. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a döntést illetően, több alkotás közel egyenrangúnak minősült.” – összegez Koós Pál, a MOME egyetemi docense.
A designer szakmának szóló kapcsoló-szobor pályázat fődíját egy kiállításon való részvétel ígéretével Berecz András „CET” című alkotása nyerte, míg a fotópályázat legjobb felvételének Vargha Márk Péter „Futurisztikus előadóterem” elnevezésű munkája bizonyult. A Legrand különdíjjal illette Fekete Tibor „Ying-Yang” c. fényképét. A Művészetek Palotájában tartott eseményen a résztvevők mini-kiállítás keretében megtekinthették azt a további 12 pályaművet, amelyek a Legrand 2012-es falinaptárát díszítik.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles