16.1 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Kincses Károly: Hegyibeszéd-kísérlet serdületlen korú fényképész palánták számára

A kiállítás megnyitók majdnem mindig dög unalmasak, egyetlen funkciójuk, hogy ne rögtön essenek neki a nézők a kikészített pogácsának és bornak, hanem legyen elég idejük a pavlovi reflexeiket beindítani.
A szereposztás is majdnem mindig ugyanaz, van az okos és híres, aki osztja az észt, vagy szerepel ezerrel, aztán van, vannak a művészek, aki szerényen, fejüket lehajtva hallgatják a dicsérő szavakat, de titokban azt lesik, hányan és főleg kik a tanúi az ő mennybemenetelüknek.. És végül vannak a látogatók, önök, akik vagy rokonok, vagy ismerősök, nagy ritkán érdeklődők, vagy… de hát inkább nem is folytatom.

Most, kibújva önként a rám osztott szerepből, azt mondom, hogy jó, sőt nagyon jó, hogy tanuljátok a fényképezést. Ennél már csak egy jobb lenne, ha a fényképezni nem akarók, a művészi ábrándokat nem táplálók is tanulnák ugyanezt. Mert a fényképezés nem más, mint egy meglehetősen bonyolult jelrendszer működtetése, alkalmazása, hasonlóan a beszédhez vagy az íráshoz. Itt is, ott is az a cél, hogy a valóságos dolgokból, vagy ideákból kiválasszuk a nekünk legfontosabbakat, majd azokat valamilyen jellé (hanggá, betűvé, képi elemmé) alakítsuk és elhelyezzük valami hordozón, amin keresztül eljut azokhoz, akiknek szánjuk. De mit ér a legbonyolultabb közlés, a legszebb gondolat, a legremekebb látvány, ha nincs, aki ugyanezt a folyamatot végigcsinálná a túlsó oldalon? Mert képet nézni (jó esetben) nem más, mint az alkotó által kódolt jelek felismerése, megfejtése, olvasása, azaz dekódolása, s ennek utána a képbe rejtett üzenet megfejtése. Ti megtanuljátok valamennyire ezt a dolgot, de mi van, ha azok a célszemélyek, akiknek szánjátok a képeiteket, vizuális analfabéták? Süketeknek énekeltek, vakoknak mutogattok… és ez nem túl okos dolog.
Tehát, ha valamit kérhetek megnyitó duma helyett: minden AKG-ban tanult fotós gyerek tanítson meg egy fotót nem készítő nézőt mindarra, amit itt tanult eddig, s akkor talán valami elindul.
Ez a kiállítás Óbudáról Óbudán az Óbudai Múzeumban éppen megfelelő kezdete lehetne ennek.

Hát most ennyi…

(Alternatív Közgazdasági Gimnázium fotós tanulóinak kiállításmegnyitója Óbudai Múzeum, 2010. november 24.)

Kincses Károly
Kincses Károly
Kincses Károly 1954-ben született. Még él. Járt iskolákba, főiskolára, egyetemre. Dolgozott, majd barátaival, segítőivel megalapította a Magyar Fotográfiai Múzeumot. 15 éven át vezette, majd ugyanazon barátaival és segítőivel, kik közül elsősorban Kolta Magdolnát és Bánkuti Andrást említi, kivásárolta, átépíttette, működtette a Mai Manó Házat. Közben írt, szerkesztett vagy ötven könyvet, ennél sokkal több tanulmányt, tanított egyetemeken, rendezett ezernyi fotókiállítást itthon és 16 országban. Mostanában legújabb projektje megvalósításán dolgozik. Elhatározta, hogy a továbbiakban minden napját egy-egy munkadarabnak, műalkotásnak tekinti és szándéka szerint mindent elkövet, hogy esténként úgy kerüljön ágyba, hogy azt érezhesse, a lehető legjobbat hozta ki belőle. És nyugodtan alszik, majd másnap újrakezdi.

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles