21.7 C
Budapest
Sunday, April 28, 2024

A Sony α77 és α65 fényképezőgépei a világ leggyorsabb* 12 kép/mp sebességgel

A világ leggyorsabb*, 12 kép/mp sebességű aktív AF-es sorozatfelvétele maximális felbontásban és precíz fáziseltolásos autofókusszal (α65: 10 kép/mp)
Az újonnan kifejlesztett 19-pontos AF rendszer 11, kereszt szenzorral rendelkezik (α77)
24,3 valós megapixeles felbontású Exmor APS HD CMOS szenzor és fejlett BIONZ processzor
A világ első** XGA OLED Tru-Finder™ keresője sokféle információ megjelenítésére képes
Quick AF Full HD Movie felvétel, progresszív AVCHD támogatás, és szabadon választható P/A/S/M expozíciós lehetőségek manuális fókusz módban
Új design és ergonomikus tervezés jellemzi a világ első* 3-irányban dönthető Xtra Fine LCD kijelzővel és gumírozott, kényelmes markolattal rendelkező fényképezőgépét (α77)

* a cserélhető objektíves, APS-C szenzorral rendelkező digitális fényképezőgépek között 2011. augusztus 24.-i állapot szerint (α77 esetében).
** a cserélhető objektíves, APS-C szenzorral rendelkező digitális fényképezőgépek között 2011. augusztus 24.-i állapot szerint

A Sony tovább bővíti a félig áteresztő tükör technológiával rendelkező termékcsaládját két új, A-bajonettes modellel, amely az amatőr és profi fotósok igényeit egyaránt képes kielégíteni.

A félig áteresztő tükör technológia területén elért eredményeknek köszönhetően az SLT-A77 (α77) és az SLT-A65 (α65) fényképezőgépek a leggyorsabb, legsokoldalúbb gépek a cserélhető objektíves fényképezőgépek között kategóriájukban. A továbbfejlesztett ergonomikus megoldások mindkét fényképezőgép esetében tetten érhetők az új markolat és a „vakon” használható vezérlőgombokon, hiszen nem kell kitekinteni az XGA OLED Tru-Finder™ keresőből.

Az igen sikeres α700 DSLR elődjét felváltó α77 további lehetőségeket tartogat a használhatóság és teljesítmény területén mert a felhasználóbarát kezelhetőséggel könnyen elérhetővé válnak a kiváló eredmények.

Egyedülálló fotós lehetőségek
Az α77 jelenleg a világ leggyorsabb folyamatos AF expozíciós teljesítményével* büszkélkedhet, hiszen maximális felbontás mellett képes akár 12 kép/mp sorozatfelvételre, miközben a fázisérzékelős autofókusz folyamatosan aktív. Az α65 hasonló teljesítményre, mintegy 10 kép/mp sebességre képes, amely kiemelkedő teljesítménynek számít még a félprofesszionális kategóriában is.

A precíz AF követéssel a még mozgó tárgyakat is kiválóan követi, köszönhetően az újonnan kifejlesztet 19-pontos autofókusz rendszernek, amelyből 11, kereszt szenzor. (α65: 15-pontos AF 3 keresztirányú szenzorral). A követéses fókusszal pontosan rögzíthető egy mozgó tárgy beállított fókusza – még akkor is, ha a céltárgy követését egy másik mozgásban lévő tárgy megzavarná.

A sebészi pontosságú kezelést az új elektronikus zárrendszer segíti, s ezáltal az expozíciós időköz a professzionális kategóriában is a csúcsot jelentő kb. 0,05 másodperc.

Utolérhetetlen képminőség és kreatív lehetőségek
Az α77 és az α65 fényképezőgépek mindegyike a Sony által újonnan kifejlesztett 24,3 valós megapixeles felbontású Exmor APS HD CMOS szenzorral rendelkezik.

A szenzor által érzékelt képeket a legújabb BIONZ képalkotó rendszer veszi át, amely a képszenzor által átadott elképesztő mennyiségű képi adat feldolgozására alkalmas. A szenzor és a BIONZ processzor különleges kombinációja csodás lehetőségeket rejt magában, amik a kristálytiszta, alacsony zajtartalmú képekben és Full HD videofelvételekben érhető tetten.

Az érzékenység ISO 100-16000 között választható (α77). A magasabb érzékenységi tartományokban mindkét fényképezőgép alkalmas a leggyorsabb sportjelenetek megörökítésére, vagy akár gyenge fényviszonyok közötti, igen expresszív alkotások vaku nélküli felvételére is. Az alacsony ISO értékek kifejezetten előnyt jelentenek a hosszabb expozíciós záridők esetén, például egy vízesés fényképezésekor.

Mindkét fényképezőgép rendelkezik a világújdonságnak számító XGA OLED Tru-Finder™ keresővel. Az eddig példa nélküli 2359 ezer képpontos (XGA) felbontású precíz elektronikus kereső tiszta, részletekben gazdag, magas kontrasztú képeket jelenít meg mintegy 100%-os képi lefedést is nyújtva, amely körülbelül 10x jobb teljesítmény, mint amire egy hagyományos elektronikus kereső képes és képbefogási képessége alapján méltó riválisa a professzionális kategória optikai keresőinek.

A keresőben részletes információ látható az expozícióval kapcsolatban: ötféle kereső mód közül lehet választani. Az expozíciós beállítások, a fehéregyensúly és további értékek változtatásának hatásai élőben láthatók a Tru-Finder™ keresőben. A fókusz precíz beállítását a tárgy egy-egy pontjára való zoomolással is lehet ellenőrizni.

Egyetlen gombnyomásra a „Smart Teleconverter” módban láthatóvá válik a képszenzor által érzékelt kép középső és kinagyított része. Ezáltal a kompozíciók tisztán láthatók a nagyfelbontású XGA OLED Tru-Finder™ keresőben 12 megapixeles képként, s további 1,4x vagy 2x-es nagyítás is lehetséges. Nincs szükség arra, hogy kitekintsen a Tru-Finder™ keresőből, hiszen ott a teljes komponálás megvalósítható – így biztosítva azt, hogy a fotós valóban magára az alkotásra tudjon koncentrálni.

A fényképek és a videók ugyancsak egyszerűen megjeleníthetők a változtatható dőlésszögű, 7,5 cm-es (3.0″) Xtra Fine LCD kijelzőn amely nagyfelbontású (921 ezer képpont) TruBlack technológiája kiváló részletességet és kontrasztot biztosít. További finom megoldás, hogy az α77 esetében a világ legelső, 3-irányban dönthető kijelzője is bemutatkozik, amely szinte bármilyen szögből és pozícióból történő komponálást lehetővé tesz (α65: 2-irányban dönthető LCD).

Full HD video
Az α77 és az α65 további lehetőségeket nyújt a Quick AF Full HD Movie felvétellel, amely már korábban bemutatkozott a Sony áteresztő tükör technológiával rendelkező fényképezőgépei esetében. A fáziseltolásos rendszer pontos fókuszálást biztosít még mozgó portré megörökítésekor is.

Az APS-C fényképezőgépek között szintén újdonság, hogy a Full HD videofelvétel már 50p (progresszív) minőségben is elérhető – az AVCHD (Ver. 2.0) formátumra mintegy válaszként. A 25p felvétellel csodás, mozifilmszerű hatás érhető el. A kreatív videós lehetőségek a manuális fókusz valamint a P/A/S/M expozíciós módok által, a fényképezőgép használatához hasonlóan használhatók.

α77: továbbfejlesztett félig áteresztő tükör technológia
Az igen sikeres α700 DSLR fényképezőgép utódaként az α77 kettős vezérlőtárcsája precíz irányítást tesz lehetővé, továbbá különálló, a váz felső részéhez rögzített LCD kijelzővel is rendelkezik. A masszív magnézium váz nemcsak erős, hanem könnyű is. A legfontosabb vezérlők védve vannak a por és a nedvesség ellen, ugyanúgy, mint ahogy az új SAL1650 objektívek, a VG-C77AM, kifejezetten az α77-hez készült vertikális markolat és HVL-F43AM vaku is.

A fényképezőgép masszív kialakítását külön alátámasztja, hogy az új zárszerkezetet 150 ezer expozicióra tesztelték a minimális 1/8000 másodperces zársebesség mellett (1/250 mp vaku szinkron). Az integrált GPS automatikus geocímkézést tesz lehetővé mind a videók mind a fotók esetében.

Új DT 16-50mm F2.8 SSM zoom objektívek és kiegészítők
Az A-bajonettes objektívek folyamatosan bővülő családja mindkét fényképezőgép számára ideális, csendes működésű, de fényes DT 16-50mm F2.8 SSM zoomos, 16mm-es széleslátószöggel rendelkező modellel bővült, amely kiváló választás minden felvételi körülményhez.

A nagyteljesítményű objektív por-, és nedvesség álló, zoom tartománya 3x-os nagyítást nyújt a legnagyobb, F2.8-as blendenyílás mellett. Az optikai teljesítményt két aszférikus tag és három ED üveg lencse biztosítja, hogy a kromatikusaberáció minimális legyen. A beépített SSM motor áll a gyors és csendes autofókusz működés hátterében.

Az opcionális, por-, és nedvességálló VG-C77AM vertikális markolat rendkívül kényelmes fogást nyújt álló képek készítéséhez. Akár két, NP-FM500H InfoLITHIUM akkut is el lehet benne helyezni, így akár 1060 képre (az LCD kijelzőn)/940 képre (a Tru-Finder™ keresőn) elegendő energia biztosítható Memory Stick PRO Duo™ memóriakártya használata esetén.

A kompakt és rugalmasan alkalmazható HVL-F43AM külső vaku kifejezetten az A-bajonettes fényképezőgépek GN43 szintű teljesítményt képes optimálisan kiszolgálni, a „Quick Shift Bounce” (a vaku feje az álló képnek megfelelően optimális pozícióba forgatható) funkció, vezetékmentes vezérlés lehetősége és a por/nedvességálló kivitel mellett. Továbbá az új A-bajonettes rendszerhez kifejlesztett opcionális kiegészítők között a hátitáska, a puha hordtáska, az LCD védőréteg illetve a szemkagyló is rendelkezésre áll.

Az α77 és α65 félig áteresztő tükör technológiával rendelkező digitális fényképezőgépekkel a Sony 2011. októberében jelenik meg a piacon.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
701FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles