5.3 C
Budapest
Monday, April 22, 2024

A XX. századi magyar fotográfia angliai sikere

Közel három évvel ezelőtt kezdődött el annak a fotókiállításnak a szervezése, melyet Colin Forddal együtt Baki Péter rendezett a Royal Academy of Arts termeiben, Londonban.

A 2011. június 29-én nyílt tárlat gerincét; a kiállított képeknek közel a felét André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Martin Munkacsi és Robert Capa művei alkotják, azonban a Magyarországon alkotó fotográfusok is nagy szerepet kaptak a kiállítási anyag összeállításában. Így a két világháború közti korszakból többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Kálmán Kata, Pécsi József, Rónai Dénes; a második világháborút követő időszakból pedig Fejes László, Féner Tamás, Haris László, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Vékás Magdolna munkái reprezentálják a magyar fotográfiát.

A kiállítás október 3-ig tekinthető meg, Londonban, a Royal Academy of Arts, Sackler szárny, Burlington House, Piccadilly, London W1J címen, de természetesen az Interneten keresztül is lehet információt szerezni a kiállításról, amelyet már több mint húszezer érdeklődő tekintet meg egy hónap alatt.

A kiállításhoz egy világterjesztésű katalógus is kiadásra került, melyet Angliában és Észak-Amerikán kívül a Thames & Hudson könyvkiadó, Észak-Amerikában pedig a Phaidon könyvterjesztő segítségével kerülnek a könyvesboltok polcaira. A 248 oldalas katalógus tartalmazza a kiállításon megtekinthető összes fényképet, illetve Baki Péter, Colin Ford és George Szirtes tanulmányait a XX. századi magyar fotótörténet különböző aspektusairól.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles