6.7 C
Budapest
Thursday, April 18, 2024

Foto Mozaik 159., 2011. július

Vajda János: Nyár van…
Folytathatnánk a slágert akár alig fürdőruhában is, ám a nyár nemcsak a lenge öltözetek, hanem a fotózás csúcsszezonjának is számít, különösen az úgymond hétvégi fotósok körében.

Fókuszban

Lenspen Sidekick

Vakuszett régieknek is

Kitobjektív a Canontól

Panasonic Lumix GF3

Panasonic-Leica objektív

„ÖnKépezőgépek” a Samsungtól

Sony Alpha35

A legkisebb Sony

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát. Ezúttal Chochol Károly egyik régi-új felvételét elemezzük. Ez a fotó a Sosem látott képek című kiállításon szerepelt nemrég. Előző számunkban Vadas Ernő egyik különös hangulatú budapesti fényképét igyekeztünk megérteni, mostani választottunk, a Féltett kincs című 1965-ben készült mű is budapesti, s bizonyos vonatkozásban folytatása a vadasi iskolának, ugyanakkor előfutára a klasszikus stílust meghaladó újításnak is.

Takács Szabolcs: Kompaktot profiknak!
Korábbi számunkban már olvashattak a kompaktok átfogó bemutatásáról, de míg ott gyártónként elemeztük a modelleket, itt azt szeretném bemutatni, hogy a technikai megoldásokat alapul véve, melyek azok a modellek, amelyeket akár profi fotósok is funkcionálisan használhatnak.

Steiner Gábor: Tervezés kérdése / A megfelelő objektív
Azt, hogy milyen objektívet választunk a felvétel elkészítéséhez, főképp az határozza meg, hogyan is szeretnénk megkomponálni képünket, mit akarunk a szemlélőnek elmondani vele. A képet tehát a téma meglátása után meg kell terveznünk, azaz a fejünkben már látnunk kell a kész fotót, mielőtt táskánkba nyúlnánk, hogy a megfelelő objektívet gépünkre rögzítsük.

Fejér Zoltán György: Jegyzetlapok a fototechnika történetéből / Mesterséges fény és új eszközök az 1950-es években
A 2. világháború után a hadiipar számára kialakított fényképészeti fejlesztések beépültek a tágabb értelemben vett nagyközönség számára készített eszközökbe. A két vesztes államban, Japánban és Németországban a győztesek érthető módon nem engedélyezték a hadászati célokra is felhasználható eszközök gyártását. A lakosságot kellett fogyasztásra ösztönözni; például rábeszélni arra, hogy a szabad idejében fényképezzen, örökítse meg élete örömteli pillanatait. Kialakultak a nagy nemzeti gyártók: ez pedig kiélezett konkurenciaharchoz vezetett.

Krivánszky Árpád: A természetfotós dilemmája
Mit tegyen a fotós, ha jó sorsa olyan területre veti, amely tájfényképezésre, növény- és makrofotózásra egyaránt alkalmas? Mit vigyen magával, hogy ne görbüljön a háta kilométereken át a sok cipelnivalótól? Hogyan használja a felszerelését? Milyen tippek-trükkök segítik a sikeres fotózásban? Ezekre a kérdésekre keresem a választ írásomban.

A hónap reklámfotója – Benkő Sándor sorozata / Barnie: Beastie Boys
A cikksorozat magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. Ki készítette a fotót, milyen céllal és hogyan készült el egy-egy jellegzetes felvétel? Ezúttal Barnie Clark magazinban megjelent felvételével ismerkedünk meg.

Török György: Az éles felvétel / Digitális képek élessége, élesítése és méretezése I.
Egyre több tanítványomnak és olvasómnak okoz gondot az éles kép elkészítése. Azt gondolnánk, hogy a képstabilizátor és az autofókusz korában ez már nem probléma.

Wagner István: Westlicht aukció világrekorddal
Bécsben a Westbahnstrasse 40. alatt május 28-án tartotta árverését két menetben a Westlicht. Az immár 19. kameralicitáláson 721 tétel került kalapács alá, amelyeknek 94%-át értékesítették összesen 4 429 000 eurós bevétel felett. Ezzel a cég nemcsak saját fennállásától számított legmagasabb teljesítményét érte el, hanem világviszonylatban is az élre került.

Wagner István: Grisebach és Lempertz árverés magyarokkal
Berlin nyugati felén, a Grisebach-villa május 26-ai fotóaukcióján 190 tételből 71%-ot ütöttek le, az előzetes 492 ezer eurós becsértékből 591 700 eurós bevételt szereztek, ami 120%-os értékesítési rátának felel meg. Kölnben a Kunsthaus Lempertz május 30-án és június 1-jén vitt kalapács alá történeti, avantgárd és kortárs fotográfiákat, összesen 214 tételben.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles